Türkiye merkezli haber kanalı Haber Global’ın 30 Temmuz 2024 tarihli haberinde, Amerika Birleşik Devleti’nin (ABD) en büyük düşünce kuruluşu Atlantic Council'de düzenlenen stratejik bir toplantıda Türkiye ve Azerbaycan’a ilişkin görüşlere dikkat çekildi.
Haberde, “Türkiye'nin yükselen savunma teknolojileri ve NATO'nun geleceği” başlıklı toplantıda Türkiye’nin özellikle insansız savaş araçları, yapay zeka ve robotik savaş endüstrisi konusunda öncülüğüne işaret edildi.
Toplantıda, “Türkiye yalnızca İHA/SİHA teknolojilerinde değil aynı zamanda savaş alanında test edilmiş ve başarıya ulaşan doktrinlerde de öncü ülke konumunda.” ifadeleri kullanıldı.
KÜRESEL GERGİNLİKLERİN YÜKSELDİĞİ BİR DÖNEMDE ABD VE TÜRKİYE DAHA ÖNCE OLMADIĞI KADAR BİRBİRİNE İHTİYAÇ DUYMAKTA
Atlantic Council, Türkiye’nin savunma sanayisine atıf yaparak bu teknolojilerin NATO ülkelerine entegre edilmesi önerisinde bulundu ve şu ifadelere yer verdi:
“Rusya'dan, Çin'e, İran'dan Orta Doğu'ya kadar uzanan küresel gerginliklerin yükseldiği bir dönemde ABD ve Türkiye daha önce olmadığı kadar birbirine ihtiyaç duymakta. Rusya-Ukrayna Savaşı küresel savaşların doğasının nasıl değiştiğini ortaya koyarken Türk savunma sektörü ve stratejik düşünürleri bunu uzun yıllar önce görmeyi başardılar. Türkiye yalnızca SİHA ile değil yapay zeka sistemleri, insansız kara ve deniz araçları ve enerji sektöründeki yaratıcı teknolojileri ile ön plana çıkmakta. Türkiye konvansiyonel silahlarda da hızla ilerliyor. Örneğin 2025 yılında ABD ordusundaki 155 mm'lik tüm top mermilerinin yaklaşık yüzde 30'u Teksas'ta bir Türk firmasının sahip olduğu üretim bandından çıkacak.”
TÜRKİYE- AZERBAYCAN ASKERİ İŞ BİRLİĞİ “MODEL İLİŞKİ”
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı NATO ve Avrupa Atlantik Güvenliği Savunma İşleri Genel Müdür Yardımcısı Volkan Öskiper, Türkiye- Azerbaycan askeri iş birliğini “model ilişki” gösterdiği açıklamasında “Türkiye-Azerbaycan savunma ilişkileri 1992 yılında başladı. Her üç, dört yılda bir yenilenen bu ilişkinin dinamiği her zaman modern dönemin şartlarına uygun hale getirilmesidir. 1992 yılında Azerbaycan ordusuyla ortak eğitimlerle başlayan süreç günümüzde gelişmiş savaş teknolojilerine dönüşmüş durumda. Azerbaycan ordusu NATO standartlarında bir ordu durumunda.” dedi.