Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 7 Kasım 2024 tarihinde yazılı bir açıklamada bulundu.
AB'DEN KKTC'YE "AYRILIKÇI" İTHAMI
Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te tertip edilen Devlet Başkanları 11. Zirvesi sonrasında yapılan açıklamada, AB'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) TDT üyeliğinden ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın zirveye katılmasından rahatsız olduğu dile getirildi.
Açıklamada, KKTC'den "Kıbrıslı Türklerin ayrılıkçı oluşumu" olarak bahsedildi. Ayrıca Türk Devletleri Teşkilatının gözlemci statüsü vererek, "KKTC'yi meşrulaştırmaya yönelik tekrarlanan girişimleri" olduğu ve AB'nin bunu reddettiği kaydedildi.
Bu hususların TDT'nin bazı üyelerinin güçlü bir şekilde desteklediği Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın toprak bütünlüğü ilkesine aykırı olduğu savunulan açıklamada, AB'nin sadece Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) tanıdığı belirtildi.
ERSİN TATAR DESTEĞİN ÖNEMİNE İŞARET ETMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Tatar, 6 Kasım 2024 tarihinde Bişkek'te düzenlenen TDT Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, KKTC'ye yönelik uygulanan izolasyonlara işaret ederek, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk dünyasında tanınmasına yönelik yapılan girişimlere ağırlık verilmesi, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için sizlerin desteğini önemsiyorum." ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasının devamında Kıbrıs Türküne uygulanan haksız izolasyonların kaldırılması için verilecek desteğin önemli olduğunu vurguladı.
TDT Devlet Başkanları 11. Zirvesi, 6 Kasım 2024 tarihinde Kırgızistan'ın ev sahipliğinde “Türk Dünyasının Güçlendirilmesi: Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes için Güvenlik” temasıyla toplandı. Zirve sonunda devlet başkanları tarafından "Bişkek Bildirisi" kabul edildi.