AB'den Çin'e İlham Tohti'yi serbest bırakma çağrısı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Uygur Türkü Prof. Dr. İlham Tohti'nin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2024 11:32
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2024 11:32
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 24 Eylül 2024 tarihinde Uygur Türkü ekonomist ve insan hakları aktivisti Prof. Dr. İlham Tohti’nin haksız yere ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasının 10. yıl dönümünde, serbest bırakılması için güçlü bir çağrı yaptı.

SAKHAROV DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLÜ SAHİBİ

Konuya ilişkin olarak yapılan yazılı açıklamada, “10 yıl önce, 23 Eylül 2014’te İlham Tohti, bölücülükle suçlanarak hapse atıldı. Yirmi yılı aşkın süredir Uygurlar ve Han Çinlileri arasında diyalog ve anlayışı teşvik etmek için çalışan Tohti, 2019 yılında Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü” ifadelerine yer verildi. 

"DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ CİDDİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ TEMSİL ETMEKTEDİR”

Ayrıca, Çin’in Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri ve soykırım politikalarında dikkat çekilen açıklamada, “İlham Tohti’nin hapsedilmesi, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin 2022 raporu da dahil olmak üzere, Doğu Türkistan'daki ciddi insan hakları ihlallerini temsil etmektedir” denildi.

DERHAL VE KOŞULSUZ SERBEST BIRAK

AB olarak, Uygur Türkleri, Tibetliler ve diğer etnik gruplara mensup kişilerin haklarına saygı gösterilmesi için Çin hükûmetine sürekli çağrılarda bulunulduğu vurgulanan açıklamada, “AB, İlham Tohti ve Çin’de keyfi olarak tutuklu bulunan diğer insan hakları savunucularının derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep etmektedir.” cümleleri yer aldı.