9 Kasım Azerbaycan Devlet Bayrak Günü

Azerbaycan 1991'de SSCB'den ayrılarak bağımsızlığını ilan ettikten sonra her yıl Devlet Bayrak Günü'nü kutluyor. 17 Kasım 2009'da yürürlüğe giren Devlet Bayrak Günü dolayısıyla Azerbaycan'da resmi tatil ilan edildi.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2023 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2023 11:19
https://www.qha.com.tr/

Azerbaycan 1991'de SSCB'den ayrılarak bağımsızlığını ilan ettikten sonra her yıl Devlet Bayrak Günü'nü kutluyor. 17 Kasım 2009'da yürürlüğe giren Devlet Bayrak Günü dolayısıyla Azerbaycan'da resmi tatil ilan edildi. Azerbaycan’ın üç renkli milli bayrağı, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti hükümetinin kararıyla ilk kez 9 Kasım 1918'de Azerbaycan'da kabul edildi. 28 Nisan 1920'de Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmesinden sonra bu bayrak Azerbaycan'da kaldırılmıştı.

İLK KEZ 1990'DA TEKRAR GÜNDEME GELDİ

Azerbaycan’ın bağımsızlık bayrağı, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi’nin kararıyla 17 Kasım 1990 tarihinde alınan kararla ikinci kez gündeme gelmiş ve Nahçıvan’ın devlet bayrağı olarak kabul edilmiştir. Ayrıca Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi, üç renkli bayrağın Azerbaycan'ın resmi devlet sembolü olarak tanınması için Azerbaycan SSC Yüksek Sovyeti'ne bir dilekçe sundu.

Azerbaycan SSC Yüksek Konseyi, 5 Şubat 1991 tarihinde Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi'nin dilekçesini değerlendirdi ve üç renkli bayrağın Azerbaycan'ın milli bayrağı olarak kabul edilmesine karar verdi.

Azerbaycan’ın mili bayrağı eşit genişlikte üç yatay şeritten oluşur. Üst bant mavi, orta bant kırmızı ve alt bant yeşildir. Mavi renk Azerbaycan halkının Türk kökenini, kırmızı renk modern bir toplum kurma ve demokrasiyi geliştirme arzusunu, yeşil renk ise İslam medeniyetine mensup olmayı ifade etmektedir. Kırmızı şeridin ortasında bayrağın her iki yanında beyaz hilalli sekiz köşeli bir yıldız tasvir edilmiştir.

Azerbaycan’ın milli bayrağı, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Hükumeti'nin 9 Kasım 1918 tarihli toplantısında kabul edilmiş ve Nisan 1920'ye kadar resmi sembol olarak kalmıştır.