Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te "21 Aralık Türkçe Bayramı" dolayısıyla Makedonya Türk Sivil Teşkilatlar Birliği (MATÜSİTEB), Türkiye Kültür Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından resepsiyon düzenlendi.
"BÖLGEDEKİ TÜRK TOPLUMU MUSTAFA KEMAL ATATÜRK GİBİ BİR ŞAHSİYET YETİŞTİRDİ"
Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, resepsiyon konuşmasında, ülkede yaşayan Türklerin, bilimden sanata, eğitimden politikaya kadar pek çok alana katkı sağladıklarının altını çizdi. Pendarovski, bölgedeki Türk toplumunun Mustafa Kemal Atatürk gibi şahsiyet yetiştirdiğini vurgulayarak, "1944 yılında Üsküp’te bulunan Tefeyyüz İlkokulunda Türkçe eğitim başladı. Türkçe eğitim, Gostivar’dan Doyran’a, Kumanova’dan Ohri’ye kadar Türklerin asırlardır yaşadığı ülkenin diğer bölgelerine de hızlı bir şekilde yayıldı" ifadelerini kullandı.
"Türkçe; barışın, huzurun ve beraberliğimizin sembolü olmayı sürdürecektir" diyen Cumhurbaşkanı Pendarovski sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Farklı olmamız bizim en büyük değerimizdir. Türkler dahil buradaki her toplum, bizim ortak vatanımızın inşası ve kalkınması için özel bir katkı sunmaktadır. Türkçe eğitim ise Türk kimliği, kültürü ve geleneğinin yaşatılmasına ve Kuzey Makedonya’nın çok etnikli, dilli ve dinli toplumunda bir arada yaşamanın zenginleşmesine katkı sağlıyor."
MUSTAFA ŞENTOP 21 ARALIK TÜRKÇE BAYRAMI'NI KUTLADI
Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) eski Başkanı Mustafa Şentop, Üsküp'te kendini evinde gibi hissettiğini belirttiği konuşmasında 21 Aralık Türkçe Bayramı'nı kutladı. Türkçe eğitiminin Kuzey Makedonya'da devam ettiğini aktaran Şentop konuşmasında şunları söyledi:
"Türkçenin Kuzey Makedonya’da yaşatılmasının, bu coğrafyada birliğin, dirliğin güçlenmesi, kültürel zenginliğin her daim yaşaması ve bu güzide ülkenin gücünün çok daha ileri noktalara taşınması için büyük hizmetler edeceğine inanıyoruz.
Kuzey Makedonya’da Türkçe eğitiminin güçlenerek devamı için vereceğimiz her emek, bu coğrafyadaki kardeşliğin güçlenmesine, ülkenin kültürel zenginliğine ve itibarına büyük katkılar sağlayacaktır. Bu coğrafyayı, bu zengin kültürü inşa eden dillerden biri olan Türkçe, barışın, huzurun ve beraberliğimizin sembolü olmayı yüzyıllardır olduğu gibi önümüzdeki yüzyıllarda da sürdürecektir. Tarihin akışının değişmeye başladığı bugünlerde hak, adalet, insanlık ve hürriyet ölçüleriyle bütün insanlığa hizmet edebilmesi için Türkiye ve Kuzey Makedonya tam bir birliktelik ile çalışmaya devam edecektir.”
"TÜRKÇE EĞİTİM GÖREN ÇOCUKLARIN CUMHURİYET KUTLAMALARINDAN MUTLULUK DUYDUM"
Öte yandan Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, yakın zamanda Türkiye'nin Cumhuriyetin 100. yılını kutladığını bu vesileyle Kuzey Makedonya'da Türkçe eğitim gören çocukların düzenlediği etkinlikten dolayı duyduğu mutluluğu ifade etti.
"8 BİN 300'DEN FAZLA TÜRK ÖĞRENCİ EĞİTİM ALIYOR"
Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanı Jeton Shakiri, müreffeh bir gelecek inşa edilmesinde katkı sağlayan Türk toplumuna teşekkür ederek, "8 bin 300’den fazla Türk öğrenci, ülkedeki ilkokul ve lisede eğitimini ana dilinde alıyor. Eğitim alanında halihazırda yürüttüğümüz reformlarda, Türkçe eğitimi de kapsadık" bilgisini verdi.
"TİKA, BALKANLARDA 7 BİNDEN FAZLA PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİ"
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Balkanlara yalnızca nostaljiyle bakmadıklarını vurgulayarak, "Son 20 yılda dünyada yaklaşık 40 bin projeyi hayata geçiren TİKA, bunun sadece 7 binden fazlasını Balkanlar’da gerçekleştirmiştir. Türkiye son 10 yılda Balkanlar’a 840 milyon dolar kalkınma yardımında bulunmuş, bunun yüzde 35’ini yani 295 milyon dolarını TİKA sadece kendisi tek başına yapmıştır. 2005 yılında kurulan TİKA, 18 yıldan beri Kuzey Makedonya’da 1200 projeyi hayata geçirmiş, bu projelerin yüzde 32’si eğitim, yüzde 3’ü sağlık, yüzde 2’si tarım ve yüzde 2’si de kültür projeleridir" ifadelerini kullandı.
"MATÜSİTEB 16. KEZ KUTLAMA ŞÖLENİ GERÇEKLEŞTİRDİ"
MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Birliğin, ülke genelinde milli birlik ve beraberliğin sağlanması ve sosyal hayata yansıması, Osmanlı dönemine ait tarihi, kültürel ve dini yapıların korunması, ülke anayasasının belirlediği çerçevede eğitim, kültür, sosyal ve iktisadi anlamda hakça temsilin gerçekleşmesi için çaba sarf eden ve Türk halkını organize hale getiren bir üst çatı teşkilatıdır. Bu misyon doğrultusunda bugün milli bayramımız MATÜSİTEB himayesinde 16. kez kutlama şölenini gerçekleştirmektedir.”