20 Yanvar şehitleri Ankara'da anıldı

Vahşi katliamın 20. yıl dönümünde, katliamda hayatını kaybedenler için bugün, 20 Ocak'ta Ankara'da bulunan Azerbaycan Kültür Derneği'nde şehitleri anma toplantısı gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2018 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2018 15:55
https://www.qha.com.tr/

20 Ocak 1990 tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Sovyet Kızıl Ordusu'nun gerçekleştirdiği vahşi katliamın 20. yıl dönümünde, katliamda hayatını kaybedenler için bugün, 20 Ocak'ta Ankara'da bulunan Azerbaycan Kültür Derneği'nde şehitleri anma toplantısı gerçekleştirdi.

Anma toplantısına Türkiye'de yaşayan Azerbaycan diasporasından ve Kırım Tatar diasporasından önemli katılım gerçekleşti. Anma programı öncesinde QHA mikrofonlarına konuşan Azerbaycan Kültür Derneği Başkanı Cemil Ünal, Mehmet Emin Resulzade'nin talimatları ile derneğin kurulduğuna dikkat çekerek, "Buranın ismi Azerbaycan Kültür Derneği ama bu dernek Türk Dünyası'nın her zaman yanındadır. Dünyanın neresinde bir Türk acı çekiyorsa orada onlarla olmaya hazırız. Bu dernek Mehmet Emin Resulzade'nin talimatıyla kurulmuştur. Türk Dünyası maalesef tarihin birçok noktasında acılar yaşamıştır. Bu acılar Azerbaycan, Kırım, Kerkük ve Doğu Türkistan'dır. Bu topraklarda yaşayan insanlarımızın huzura kavuşmaları bizim en büyük istediğimizdir." şeklinde konuştu.

Azerbaycan'ın özgürlüğüne bir engel teşkil etmesi niyetiyle 20 Yanvar Katliamı'nın gerçekleştirildiğini belirten Ünal, "Azerbaycan'da da özellikle 1988 yılından itibaren burada hareketli günler yaşanmıştır. Ermeniler, Ruslar'dan aldıkları güçlü Dağlık Karabağ bölgesini kendi toprakları zannetmişlerdir. Bir diğer taraftan 20 Yanvar dediğimiz bu acı hadise meydana gelmiştir. Milyonlarca insan özgürlük isteğiyle meydanlara çıktılar. KGB yaşanan bütün olayları izledi ve ortamın ateşlenmesi için ellerinden geleni yaptılar.  Rus yetkililer en sonundan 20 Yanvar olayını Azerbaycan'ın özgürlüğüne kavuşmamaları için yaptıklarını söylemek zorunda kaldılar. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz." ifadelerini kullandı.

İşgal altındaki Kırım'a da dikkat çeken Ünal, "Bizim içimizde yara olan bir diğer konu da Kırım meselesidir. Ruslar o güzel Türk Yurdu Kırım'ı işgal etmişlerdir ve Ruslar tarihin belirli dönemlerinde Kırım'ı yine ve yine işgal etmişlerdir. Binlerce insanın hayatını kaybetmesinden sorumludurlar. Türk Dünyası'nda bu duruma sesini en çok sesini çıkaran ülke Türkiye'dir. Artık kendimize dönme zamanı gelmiştir. Kırım, 2000 yıldır Türk Yurdu'dur ve Kırım, Türk Yurdu olarak kalacaktır. Şunu anlamamız gerekiyor Kırım'a ya da Azerbaycan'a yapılan bir hareket sadece orada yaşanan insanlara yapılan bir hareket değildir bütün Türk Dünyası'na yapılan bir harekettir." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Anma töreni, Türk Dünyası için hayatını kaybeden şehitler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Azerbaycan Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Oktay Erol Azerbaycan'ın ve Türk Dünyası'nın yaşadığı sıkıntıları anlatan bir konuşma gerçekleştirdi. Daha sonra anma toplantısına katılan katılımcılar duygu ve düşüncelerini paylaştılar.

20 OCAK 1990 KATLİAMI

20 Ocak 1990 tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Sovyet Kızıl Ordusu'nun gerçekleştirdiği vahşi katliamın bugün, 28. yıl dönümü. Ermeniler'in haksız toprak talepleri ve devam eden saldırganlıkları sonucu, Bakü'de Azadlık Meydanı'nda mitingler sürerken, 19 Ocak'ı 20 Ocak'a bağlayan gece Sovyet tankları 26 bin askerle birlikte şehre girerek Bakü sokaklarında bağımsızlık yürüyüşü yapan insanlara acımasızca ateş açtı. Açılan ateş sonucunda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150'den fazla sivil katledildi, 700'e yakın kişi yaralandı.