Bahçesaray’da bulunan Kırım Tatar kültür anıtı Zincirli Medrese'nin girişinde bulunan taş levhada Ukrayna ve Türk bayrakları kayboldu.
2009 yılında yerleştirilen taş levha üzerinde Türkçe, Ukraince ve İngilizce olmak üzere 3 dilde “Zincirli Medrese ve Hacı Giray Han Türbesi Türkiye Cumhuriyeti TİKA Başkanlığı tarafından restore edilmiştir” yazısı bulunuyor.
Metnin üstünde renkli Türk ve Ukrayna bayrakları bulunuyordu. Şimdi ise taş levhada ilgili bayraklar yok.
Bayrakların daha geçen yıl kaybolduğunu savunan Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkı Müdürü Elmira Ablâlimova, QHA’ya yaptığı açıklamada, “Bayraklar çoktan sökülmüştü, bu güncel bir haber değil. Bayraklar daha geçen sene sökülmüştü. Hem onlar sökülmedi, kayboldu. O kadar. Bayraklara ne olduğu bilmiyorum. Belki onlar, kırılıp düştü ya da kayboldu” dedi.
İlgili olayın mevcut siyasi durumla herhangi bir ilişkisinin olmadığını ileri süren Ablâlimova, “Olaylar daha geçen sene meydana geldi. İlgili konuyu Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkı Müdür Yardımcılığını yaptığımda ele almıştık, o zaman Valeriy Naumenko (Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkı’nın eski Müdürü) bayrakların kaybolduğunu anlatmıştı. Bayraklar parçalanıp düştü ya da inşaat normlarına göre bir şeyler oldu. Herhangi bir olayla ilişkisi yok” şeklinde konuştu.
Bununla birlikte Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkı’nın bazı görevlileri, “Kırım’da Ukrayna ve onunla birlikte Türkiye’yle ilişkisi olan her şeyi yok etmek için” taş levhada bulunan bayrakların kasten söküldüğünü iddia etti.
Zincirli Medrese ve Hacı Giray Han Türbesi, Türkiye Cumhuriyeti TİKA Başkanlığı, Ukrayna Kültür Bakanlığı ve Bahçesaray Valiliği’nin ortak projesi çerçevesinde 2006-2009 yıllarında restore edilmişti.
Zincirli Medrese, Kırım Hanlığının tarihi başkenti Bahçesaray’da ayakta kalabilen en önemli mimari eserlerinden birisidir. Hicri 906 miladi 1500-1501 yıllarında inşa edilen, Doğu Avrupa’daki en eski eğitim kurumlarından biri olan Zincirli Medrese, Kırım Hanlığının kurucusu Hacı Giray’ın oğlu Mengli Giray tarafından yaptırıldı. Medrese, 1917 Bolşevik İhtilalinden sonra tıp okuluna çevrildi. 1939 yılında çıkarılan bir kararla da medresenin çevresindeki binalar akıl hastenesine çevrilmiş, medrese binası ise depo olarak kullanılmıştır. 1995 yılına kadar kaderine terkedilen medresenin gözetimi bu tarihte Kırım Tatarlarına geri verilmiştir.