Rus kimliği almayan Kırım'da tedavi olamıyor

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2016 18:37
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2016 18:37
https://www.qha.com.tr/

Kırım’daki sağlık kurumları, zorunlu sağlık sigortası olmayan vatandaşlara tıbbi yardım göstermeyi reddediyor. İnsan Hakları Kırım Saha Misyonu, ilgili konuda birçok şikayet aldığını belirtti. Ukrayna’da terörle mücadele operasyonunun devam ettiği bölgeden Kırım’a gelen mülteciler, hastanelerin Kırım’da doğan çocuklarını bile kabul edilmediğini bildirdi.

Kırım Saha Misyonu uzmanları, Kırım’da sağlık sigortasının nasıl avantajlar sağladığı ve sigortası olmayan insanların nelerden mahrum edildiğini araştırdı.

Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’da 1 Ocak tarihinden itibaren zorunlu sağlık sigortası sistemi uygulanmaya başladı. Bunun sonucu Kırım sakinleri, zorunlu sağlık sigortası alanlar ve almayanlar olmak üzere 2 gruba ayrıldı.

Kırım Parlamentosu’nun resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Şubat ayı itibarıyla Rus kimliği almayı reddeden sakinler dahil Kırım sakinlerinin yüzde 12’si zorunlu sağlık sigortasını almadı. Ayrıca Ukrayna’nın doğusundan gelen mülteciler de zorunlu sağlık sigortası alamıyorlar. Mültecilerin sadece Ukrayna kimlikleri var, bu ise sağlık sigortası almak için yeterli değil.

Sağlık sigortası olmayan insanların sadece acil sağlık hizmetinden faydalanma hakkı var. Ancak bu yardım da sadece insanın hayatı için tehlike olduğu durumda sağlanıyor. Hastaneler, sağlık sigortası olmayan insanları tedavi etmeyi reddediyorlar, doktorlar sigortası olmayan insanları muayene etmiyor, reçeteyle satılan ilaçları satın alamıyor. Eğer hastanın düzenli olarak doktorun kontrolü altında bulunması gerekiyorsa sağlık sigortası olmayan insanlar Ukrayna’nın anakarasına gitmek veya özel hastanelere başvurmak zorunda kalıyor. Çoğu zaman insanların her iki seçenek için de maddi imkanı olmuyor.

Rusya'nın kimliğini alan Kırım sakinleri ise sağlık sigortasını ücretsiz olarak alabiliyor. Maaşın yüzde 5,1’ini oluşturan sigorta primleri işveren tarafından ödeniyor.

Sağlık sigortası olan insanlara ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanma hakkı veriliyor. Sağlık hizmeti ambülans çağırma, acil yardım ve hastanelerde tedavi olmayı içeriyor. Sağlık sigortası olan insan bağlı olacağı hastaneyi kendisi seçebiliyor. İkamet yeri değişmediği halde hastane yılda bir kez değiştirilebilir.

Rus kimliği olmayan insanların sağlık sigortası alabilmesi için yabancı ülke vatandaşı kimliği veya statüsünün belirlendiği ve kimlik yerine kullanılan belge gerekiyor. Statüye göre kimliğe geçici ikamet izni, ikamet tezkeresi veya mülteci belgesi ekleniyor. Ukraynalı mültecilerin belirli statüsünün olmaması, sağlık sigortası almalarını engelliyor.

Sağlık sigortası olmayan insanlara gerekli tedavinin sağlanmaması, onların hayatı ve sağlığını tehlikeye sokuyor. Söz konusu durum, Kırım sakinlerinin Rusya kimliğini almaya veya diğer yolla Rusya hukuk alanında yasallaşmaya zorlandığını gösteriyor.