Rus dolandırıcı Kırım'da bankacılığa atıldı

Bloomberg: Genbank'ın sahiplerinden biri, 1990'larda iki kez Amerikan hapishanelerinde yatan dolandırıcı.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2016 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2016 10:08
https://www.qha.com.tr/

ABD’de iki kez dolandırıcılıktan hapis cezasına çarptırılan ve hapis yatan Yevgeniy Dvoskin, Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından Kırım piyasasına ilk giren bankalardan Genbank'ın hissedarı.

Bloomberg ajansının haberine göre, Dvoskin, 1977 yılında Yahudi göçü sırasında, ailesiyle Odessa’dan ABD’ye taşındı. O zamanlarda adı Yevgeniy Slutsker olan dolandırıcının ailesi yoksulluk içinde önce Bronx’ta, sonra Brooklyn’in Brighton Beach adlı göçmen bölgesinde yaşadı.

Amerikan arşivlerinden alınan bilgiye göre Dvoskin, 1990’lı yıllarında dizel yakıt ÖTV belgelerinde dolandırıcılıktan ve vergi kaçakçılığından dolayı iki kez hapis cezasına çarptırıldı ve hapis yattı. Bu davalarla ilgilenen savcılar ve diğer avukatlara göre bu dolandırıcılık sistemleri büyük ölçüde organize suç grupları tarafından yönetiliyor.  

Dvoskin, 2003 yılında Rusya’ya geri döndüğünde, New York’ta 1990’ların sonunda yapılan borsa dolandırıcılığıyla suçlandı. Sanıkların çoğu suçlu bulundu ve hapis cezasına çarptırıldı. Dvoskin bu dava ile ilgili halen aranıyor.

Savcılar, söz konusu dolandırıcının hileli işlemlerin gerçekleştirildiği broker şirketinde payı olduğunu düşünüyorlar. Dvoskin kendisi ise şirkette sadece hesabı olduğunu ve yasadışı işlerle ilgisinin olmadığını iddia ediyor.

2013 yılında Dvoskin Genbank’a yatırım yaptı. Şimdi bankanın yüzde 7,2'siine sahip ve başkan yardımcılığı görevinde, ancak aslında bankayı kendisi yönetiyor.