Reşat Ametov'un şehadetinin 1. yılı: Suçlular hala bulunmadı

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2015 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2015 14:02
https://www.qha.com.tr/

Bugün, 3 Mart tarihinde, Kırım Tatar aktivisti Reşat Ametov’un kaçırılarak şehit edilişinin 1 yılı.

Kırım Tatarı Reşat Ametov, Tam bir yıl önce Rusya'nın, vatanı Kırım'ı ele geçirme operasyonunu protesto etmek amacıyla Rus askerleri ve milisler tarafından kuşatılmış Kırım Bakanlar Kurulu binasının önünde tek kişilik protesto eylemi düzenledi. 

Reşat Ametov’un eşi Zarina’nın söylediğine göre, kocası 3 Mart'ta askerlik şubesine gitmek üzere saat 7.30'da Akmescit'teki evinden ayrıldı. Aynı gün en son Lenin meydanındaki eylemde görülmüştü.

Görgü tanıkları, Lenin meydanında tek başına eylem yapan Reşat Ametov’a ikisi kamuflaj biri sivil giyinen 3 milisin yaklaştığını ve arabaya bindirerek bilinmeyen yere götürdüğünü anlattı. Bundan sonra Reşat Ametov’la iletişim kurulamadı.

Daha sonra internette milislerin Reşat Ametov’u Lenin Meydanı’ndan götürdüğü ve araca bindirdiğinin görüntüleri yayınlandı.

İşkence izleri olan Reşat Ametov'un cesedi 15 Mart 2014 tarihinde Karasupazar Bölgesi Ortalan Köyünde bulunmuştu. Kafası bant ile sarılı cesedin yanında kelepçe bulundu.

Daha sonra Kırım Başkanı, Başbakanı Sergey Aksyonov, Reşat Ametov’un işkence sonucu ölümünden milislerin sorumlu olmadığını iddia etti.

Yayınlanan videoda Reşat Ametov’un, kaybolduğu gün Akmescit’te Bakanlar Kurulu binasının önünden Rusya yanlısı milisler tarafından zorla götürülüp arabaya bindirildiği net şekilde görülmesine rağmen Aksyonov, “Onun (Kırım Rusya yanlısı milislerin komutanı Mihail Şeremet) adamlarının birisini kaçırdığına dair suçlamaların hepsi boş. Bunların hepsi söylenti. Her süreçte, her olayın o anda kimin işine geldiğine bakmak lazım. Ama geçiş süreci boyunca ne Şeremet’in, ne de koruduğu onca binadan bir kaşık ya da bir bardak dahi çalmayan milislerin işine geliyor bu, kimse de bunu yapmayacaktı da. Şahsen ben milislerin bu olayla hiçbir ilgisinin olmadığı kanaatindeyim” dedi.

Kırım Tatar aktivistleri yarımada yönetiminden Reşat Ametov cinayetinin suçlularının bulunması ve cezalandırılmasını talep ediyor.

Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, kişisel Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, “Reşat Ametov’u merkez meydanıdan götüren, suçla mücadele etmesi, suçluların bulunması ve suçluların cezalandırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunması gereken milisleri yöneten kişilerden suçluların bulunması ve cezalandırılması için neler yaptıklarını açıklamalarını isterdim” diye kaydetti.

3 çocuk babası Reşat Ametov’un en küçük çocuğu cinayet yapıldığı zamanda sadece 3 aylıktı.

Ukrayna’nın Hromadske televizyonu Reşat Ametov cinayeti ile ilgili program hazırladı (+18)

Reşat Ametov’un ardından Haziran ayında Timur Şaymardanov ve Seyran Zinedinov olmak üzere iki Kırım Tatar genci de kaybolmuştu.

27 Eylül Cumartesi günü Karasupazar’ın Sarısu semtinde askeri üniforma giyen kimliği belirsiz kişiler İslâm Cepparov ve Cevcet İslâmov’a saldırıp minibüse bindirdi ve bilinmeyen bir yere götürdü. Kaçırılan Kırım Tatar gençleri halâ bulunmadı.

29 Eylül tarihinde Kezlev’de 25 yaşındaki Edem Asanov kayboldu. 6 Ekim tarihinde Edem Asanov, Kezlev’de terk edilmiş bir sanatoryum binasında ölü bulundu.

3 Ekim tarihinde akşam saatlerinde Eskender Apselâmov adında bir Kırım Tatarının daha kaçırıldığı açıklandı. 1991 doğumlu Kurman (Krasnogvardeyskiy) bölgesi Kalinino köyünde ikamet eden Eskender Apselâmov, Akmescit’teki kiralık evinden işe gitmek üzere çıktı. Ancak iş yerine ulaşmadı, kendisiyle irtibat kurulamıyor, telefonu cevap vermiyor.