Kırım Tatarlarının evlerinde aramalara devam

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2015 07:24
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2015 07:24
https://www.qha.com.tr/

26 Şubat davası kapsamında gözaltına alınan Talât Yunusov'un evinde Rusya kolluk kuvvetleri arama düzenledi.

Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, 11 Mart tarihinde kişisel Facebook sayfasında, “Bugün sabah sorgu için Akmescit’teki Soruşturma Komitesine götürülen Talât Yunusov'un evinde arama yapılıyor. Büyük ihtimalle, Talât tutuklanacak, ama bu tahminin yanlış olmasını isterim” diye yazdı.

11 Mart tarihinde sabah saatlerinde 26 Şubat davası kapsamında bir Kırım Tatarı daha gözaltına alındı. Bu kez 31 yaşındaki Talât Yunusov'un Kurman (Krasnogvardeyskiy) bölgesi Temir (Yastrebovka) köyünde gözaltında alındığı bildirildi.

Sabah saat 7.00’da maskeli silahlı insanların eve baskın düzenlediğini anlatan Talât Yunusov’un babası Asan Yunusov, “Doğru düzgün hiçbir şey anlatmadılar, kameraların Talât’ın 26 Şubat tarihinde yapılan mitinge katıldığını kaydettiğini ve Talât’ın birilerine karşı şiddet kullanmakla suçlandığını söylediler. Talât’ın Akmescit’te götürüleceğini belirttiler. Şimdi onunla irtibat kurulmuyor” diye kaydetti.

26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin katılımıyla büyük miting yapıldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlamasını istedi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 29 Ocak tarihinde söz konusu mitingi organize etmekle suçlanarak tutuklandı. Akmescit Kievskiy Bölge Mahkemesi, 11 Şubat tarihinde yapılan duruşmada Ahtem Çiygöz hakkında 19 Mayıs 2015 tarihine kadar tutukluluk kararı çıkardı.

Ardından 26 Şubat tarihinde düzenlenen mitinge katılması nedeniyle Asan Çebiyev gözaltına alındı. Ama Çebiyev, sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.

Daha sonra 7 Şubat tarihinde 26 Şubat mitingine katılan Eskender Kantemirov, evinde yapılan aramadan sonra gözaltına alındı. Mahkeme Eskender Kantemirov hakkında 2 ay tutukluluk kararı çıkardı.

6 Mart tarihinde ise 29 yaşındaki Asan Çaruhov gözaltına alındı. Asan Çaruhov, saatlerce devam eden sorgudan sonra serbest bırakıldı.