Kırım Rus yönetimi, Türkiye vatandaşını Kırım’dan kovuyor

Türkiye karşıtı eylemler ve yaptırımlar, Kırım’da işgalci hükümet eliyle devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2015 08:15
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2015 08:15
https://www.qha.com.tr/

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, Türkiye karşıtı eylemler devam ediyor. İnsan hakları savunucusu Dmitriy Makarov, Kırım Rus yönetimine bağlı mahkemenin, Kırım’da oturma izni olan Türkiye vatandaşını sınır dışı etme kararını verdiğini bildirdi. Adı açıklanmayan Türkiye vatandaşının Kırımlı bir bayan ile evli olup yarımadada doğmuş iki çocuk sahibi olduğu belirtildi.

Rus kolluk kuvvetleri, söz konusu kişinin Kırım’ın Zavetnoye köyünde kaydolduğunu, ancak 17-30 Kasım tarihlerinde Yalta’da bulunduğunu tespit etti. Türkiye vatandaşı, bu süre içinde Yalta’da arkadaşlar ile beraber olduğunu anlattı. Fakat Rus kolluk kuvvetleri, bu olayının, Rusya mevzuatının büyük ihlali olduğunu iddia etti.

Rusya Federasyonu’nda bulunma kurallarına aykırı gelmekle suçlandı. İhlal protokolü ile beraber hemen mahkeme kararını da alan Türkiye vatandaşı, 5 bin ruble (yaklaşık 76 dolar) para cezası ve Rusya’dan sınır dışı edilme cezası aldı.

Dmitriy Makarov, ceza kararını veren hakim Brajnik’in Türkiye vatandaşının Rusça bilip bilmediğini, avukata ihtiyaç olup olmadığını, verilen cezanın yapılan ihlale orantılı olup olmadığını ve eşi ve çocukların durumu ne olacağını hiç düşünmediğini belirtti. Türkiye vatandaşının eşine mahkeme duruşmasının düzenlendiği salona giriş izni bile verilmediği ve onun koridorda beklemek zorunda kaldığı ifade edildi.

Tanıklar, duruşmanın başından beri hâkimin Türkiye vatandaşına olumsuz tutum sergilediğini ve Türkiye’de düşürülen savaş uçağını hatırlatmak amacı ile ‘Siz kardeşimi öldürdünüz. Ben sizi Şam’a göndereceğim. Orada sizi çok seviyorlar’ sözleriyle herkesi şoka soktuğunu anlattı.

Duruşmanın sonunda Türkiye vatandaşını sınır dışı etme kararı verildi. Avukatlar, bu kararı temyiz etmeye hazırlanıyor.