Kırım’da Kırım Tatarlarının evlerinde yine arama yapıldı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde Enver ve Asan Serverovlar ile Server Abduveliyev’in evine arama yapıldığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2016 09:53
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2016 09:53
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatarlarına karşı baskıların durmak bilmediği Kırım’da Kırım Tatarlarının evinde sıradaki aramalar yapıldığı bildirildi. Bu kez, Rus işgali altında bulunan Kırım’ın Bahçesaray şehrinde Enver Serverov ve Asan Serverov ile Enver Abduveliyev’in evinde arama yapıldı.   Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, “Kırım’da sıradaki arama serisi başladı! Bahçesaray’ın 6. Mikrorayon semtinde A. Krımskiy, 38 adresinde ikamet eden Enver ve Asan Serverovların evinde arama yapıldığı bildirildi. Ayrıca Aşık Ömer sokağı, 243 adresinde ikamet eden Server Abduveliyev’in evinde de arama yapılıyor” diye kaydetti. Daha sonra Zair Smedlâyev, “Arama sona erdi, arama sırasında bilgisayar müsadere edildi. Aramanın, terörle mücadele operasyonu çerçevesinde yapıldığı savunuldu. Aramanın Noman Çelebicihan taburuna ve Lenur İslâmov’a destek veya katılım şüphesiyle yapıldığı ifade edildi” açıklamasında bulundu.   Bunun dışında evli ve 5 yakındaki kızı olan Server Abduveliyev’in evinde arama yapılan Aşık Ömer sokağından fotoğraflar yayınlandı.

Geçtiğimiz günlerde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarına karşı sıradaki baskı dalgası başladı. Böylece 12 Ekim tarihinde Akmescit’in Kırım Tatarlarının toplu olarak ikamet ettiği Kamenka semtinde ve Stroganovka (Mamak) köyünde Kırım Tatarlarının evlerinde yasa dışı aramalar yapıldı.   Aramaların sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında yapıldığını bildirdi. Aramalardan sonra gözaltında alınan Teymur Abdullayev, Rusya’da yasak olan örgütü organize etmekle, Rustem İsmailov, Emil Cemadinov, Uzair Abdullayev ve Ayder Saledinov ise Rusya’da yasaklamış bir örgütün faaliyetlerine katılmakla suçlanıyor.   Rustem İsmailov’un evinde yapılan aramanın ardından işgalci güçler Karasupazar şehrinde yaşayan İsmailov’un babasının evinde ve Emil Cemadenov’un anne babasının evinde de arama yaptı.   13 Ekim tarihinde işgalcilerin sözde mahkemesi gözaltına alınan beş Kırım Tatarının 2 ay süresince 11 Aralık tarihine kadar tutuklu kalmalarına karar verdi.   Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 12 Ekim tarihinde Kırım Tatarlarının evinde arama yapılması ve Kırım Tatarlarının gözaltına alınmasını protesto ettiğini bildirerek Kırım Tatarları ve Rusya’da tutuklu bulunan diğer Ukrayna vatandaşlarının derhal serbest bırakılmasını talep etti.