Kırım’da 35 Kırım Tatarı tutuklandı

Yarımadada Kırım Tatarlarına yönelik Rus baskısı devam ediyor. Tutuklanan Kırım Tatarları, Aşırıcı (radikal) Faaliyetlerle Mücadele Merkezi'ne götürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2016 13:44
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2016 13:44
https://www.qha.com.tr/

İşgal altındaki Kırım'da Rusya'nın Kırım Tatarlarına yönelik baskılarına bir yenisi daha eklendi.

Dün Akmescit (Simferepol) Bölgesindeki Colman (Pionerskoye) köyünde bir kafede bulunan 35 Kırım Tatarı, önceki baskınlarda olduğu gibi maskeli ve silahlı oldukları ifade edilen kişiler tarafından tutuklandı.

Avukat Emil Kurbedinov'un kendi facebook sayfasında paylaştığı bilgiye göre cep telofonuna, "Colman (Pionerskoye) Aluştinskaya sokağında bulunan Bağdat Kafe'de bulunan 35 kişiyi (tutuklayarak) otobüse bindirdiler." mesajı  geldi. Avukat, ayrıca ‘’Gelen bilgiye göre tutuklananların hepsi Kırım Tatarı, Kırımlı Müslümanlar. Bilgi kontrol ediliyor. Tutuklama maskeli ve silahlı insanlar tarafından gerçekleştirildi.’’ diye de ekledi. 

Avukatın verdiği bilgiye göre tutuklananlar ''önleyici sorgulama'' bahanesiyle Aşırıcı (radikal) Faaliyetlerle Mücadele Merkezi'ne götürüldüler.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri 11 Şubat tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da birçok kişinin evinde arama yapmışlardı. Yapılan aramalar sırasında birçok kişi gözaltına alındı. “Hizb-ut Tahrir davası” kapsamında Ruslan Zeytullayev, Rüstem Caitov, Nuri Primov ve Ferat Sayfullayev, Emir Üsein Kuku, Enver Bekirov, Eldar Selyamiyev ve Muslim Aliyev tutuklu bulunuyorlar.

Geçen hafta ise Kırım’ın Canköy bölgesi Dmitrovka köyünde ikamet eden Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Remzi Muratov'un evinde üç saat süren arama yapıldı.

Aynı zamanda Sudak bölgesi Kutlak (Vesyoloye) köyünde ikamet eden Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Şevket Usmanov’un ve 29 Mart tarihinde Kırım’ın Krasnoperekopsk bölgesinde ikamet eden Midat İsayev’in evinde de arama yapıldığı bildirildi.

Uluslararası gözlemciler Kırım’da ifade ve fikir özgürlüğünün olmaması işgalci yönetime karşı olan herkese yürütülen baskı ve takibat politikaları başta olmak üzere çok sayıda insan hakları ihlalleri kaydediyorlar.