Dünyayı alt üst eden yeni tip koronavirüs salgınının ortaya çıktığı Çin, Türk bilim insanlarının geliştirdiği Alman Biontech şirketiyle aşı anlaşması imzalandı. Çin merkezli Shanghai Fosun Pharmaceutical şirketi ve BioNTech firması, 100 milyon doz aşı için anlaştı.
Çinli bir firmanın, Almanya merkezli Biontech şirketi ile koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşıdan 100 milyon doz almak üzere anlaşma imzaladığı öğrenildi. İki şirketin, mart ayında Biontech'in mRNA tabanlı aşının geliştirilmesinde ve pazarlanmasında Çin ile ortak çalışacakları belirtildi.
YÜZDE 90’DAN FAZLA ETKİLİ KOVİD-19 AŞISIAmerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in Kovid-19’a karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşının virüse karşı yüzde 90’dan fazla etkili olduğu bildirilmişti. BNT162b1 adlı aşı adayının 6 ülkede 43 bin 538 kişi üzerinde test edildiği, denemelerde şimdiye kadar ciddi bir güvenlik endişesi ortaya çıkmadığı duyurulmuştu.
Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, milyonlarca aşı dozu için sözleşme imzalamak için yarışırken, BioNTech, daha önce yaptığı açıklamada, 2020 sonuna kadar küresel olarak 100 milyon ve 2021 sonuna kadar yaklaşık 1,3 milyar doz aşı daha üretmeyi planladığı bildirildi.
Pfizer ve BioNTech, söz konusu aşının tedariki için ABD, AB, İngiltere, Kanada ve Japonya ile ön anlaşma imzalamıştı.Şirketler, ABD hükumetine bu yıldan itibaren 100 milyon doz aşı sağlamak için 1,95 milyar dolarlık bir sözleşme imzalamıştı.AB Komisyonu, 15 Kasım’da yaptığı açıklamada, Komisyonun 300 milyon doza kadar aşı almak için bu şirketlerle yakında sözleşme imzalayacağını duyurmuştu.
AB, daha önce ilaç firmaları Johnson and Johnson, AstraZeneca ve Sanofi-GSK ile aşı satın almak üzere sözleşme imzalamış, bunların dışında CureVac, BioNTech-Pfizer ve Moderna firmalarıyla yapılan aşı satın alma görüşmelerinin başarılı şekilde sonuçlandığını açıklamıştı.
PFİZER-BİONTECH KORONAVİRÜS AŞISIPfizer ve BioNTech, geliştirdikleri koronavirüs aşısına ruhsat alabilmek için 30 Kasım’da, EMA’ya başvurmuştu.EMA, Biontech ve Pfizer’in Kovid- 19 aşısıyla ilgili kararını 29 Aralık’a kadar, ABD’li Moderna’nın aşısı ile ilgili kararını da 12 Ocak’a kadar vereceğini açıklamıştı. EMA’nın Pfizer ve BioNTech’in “BNT162b2” adlı aşısına ilişkin incelemesi devam ederken aşının kullanımına ilişkin kararını en geç 29 Aralık’ta vermesi bekleniyor.