BM özel raporcusu Kırım’a giremedi

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2015 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2015 09:41
https://www.qha.com.tr/

Kırım’da insan hakları ve Kırım Tatar halkının durumu ile ilgili rapor hazırlamak isteyen BM’nin özel raporcusu, yarımadaya erişim imkânı bulamadı

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 28. toplantısında konuşan Rita İsaac, “Özel raporcu, ulusal azınlıkların durumunu değerlendirmek ve Kırım’ın fiilen iktidarı, ulusal azınlıkları ve toplumun diğer üyeleri ile görüşmek için Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne erişim izni almaya çalıştı. Maalesef, raporcu, Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni ziyaret etme imkânı veren gerekli garantileri alamadı” dedi.

Ocak ayında Kırım Tatar Halkının Haklarını Koruma Komitesi tarafından düzenlenen Kırım Tatar Halkının Hakları Konferansı'nın iştirakçileri Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a yardım çağrısında bulundu. Bildiride, Kırım’ın son 230 yıl içinde ikinci kez Rus ilhakına uğradığı, birinci ilhakın 1783 yılında Büyük Katerina tarafından, ikinci ilhakın ise 2014 yılının Şubat ayında gerçekleştiği kaydedildi.

Ban Ki-moon adına hazırlanan bildiride, “Kırım’ın sıradaki ilhakı sonucunda yarımadanın köklü halkı olan Kırım Tatarları terör ve fiziksel şiddete uğradı. Gündüzleri, çoğunlukla Kırım Tatarları olan gençler kaybolmaya başladı. Daha sonra bazıları öldürülmüş halde bulundu, bazıları ise hala kayıp” ifadelerine yer verildi. BM Genel sekreterine başvuran konferans katılımcıları, Kırım Tatar halkının yok edilmesine izin verilmemesini rica ediyor.