"Şehzadeler şehri" olarak bilinen Amasya'nın Yeşilırmak kıyısına dikilen 'Selfie Çeken Şehzade heykeli büyük ilgi görüyor. Amasya Belediyesi tarafından yaptırılan heykel yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası oldu.
Bir eli kemerine asılı kılıcın kabzasında olduğu halde, diğer elinde cep telefonu ile selfie çeken şehzade heykeli kimliği belirsiz kişilerce iki defa saldırıya uğrayıp elindeki akıllı telefon ve belindeki kılıç tahribata uğrayınca önce sosyal medyada ardından yerli ve yabancı basında yer alarak popüler hale geldi. Saldırılar nedeniyle daha büyük ilgi görmeye başlayan heykel, turizm firmaları tarafından tarihi ve sosyal mekanların yanı sıra "Selfie Çeken Şehzade" heykeline de mutlaka uğranılması ve şehzade ile hatıra fotoğrafı çekilmesini gezi programlarına ilave ettiler.
Şehzadeler Şehri olarak nitelendirilen Amasya’da, Osmanlı döneminde Şehzade Bayezid (Yıldırım Bayezid), Şehzade Çelebi Mehmet (I. Mehmet), Şehzade Murad (II. Murad), Şehzade Ahmet Çelebi (II. Bayezid'in oğullarından), Şehzade Mehmed (Fatih Sultan Mehmet), Şehzade Alaeddin (II. Murad'ın oğullarından), Şehzade Bayezid (II. Bayezid), Şehzade Murad (III. Murad), Şehzade Mustafa (Kanuni Sultan Süleyman'ın oğullarından), Şehzade Bayezid (Kanuni Sultan Süleyman'ın oğullarından) valilik yapmıştır.
Ayrıca antik dönemin ünlü coğrafyacı ve tarihçisi Strabon da M.Ö. 63'te Amasya'da doğmuştur. Ferhat ile Şirin efsanesinin de Amasya'da yaşandığı rivayet edilmiştir.
Recep Kırım