Ahıska Türkleri'nin üçüncü kafilesi Türkiye'de

Ukrayna’nın doğusunda, Rusya’nın desteklediği ayrılıkçıların başlattığı iç savaş yüzünden evlerini ve işlerini kaybeden Ahıska Türklerinden oluşan üçüncü kafilenin son grubu Türkiye Erzincan’a geldi.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2016 19:30
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2016 19:30
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koordinasyonunda Türkiye'de iskân ettirilecek Ahıska Türklerinin üçüncü kafilesinden 171 kişilik son grup Ukrayna’nın Slavyansk şehrinden alınarak Erzincan'a getirildi.

Ahıska Türklerinin tahliyesi, Türkiye’de Başbakanlığın koordinatörlüğünde Dünya Ahıska Türkleri Birliği, Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve Ukrayna makamlarının işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

Erzincan Havalimanı'nda, Vali Süleyman Kahraman, Belediye Başkan Vekili Ertan Buyruk, Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Dede Musa Baştürk,  Emniyet Müdürü Doğan İnci ile bazı kurum müdürleri tarafından çiçeklerle karşılanan Ahıska Türkü aileler, gümrük işlemlerinin ardından otobüslerle Üzümlü ilçesine götürüldü.

Vali Kahraman, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, yüzyıl içinde 4 defa sürgün gören Ahıska Türklerine 2015 yılında Ukrayna ile yapılan anlaşmayla Türkiye'nin sahip çıktığını kaydederek, "Ahıskalı kardeşlerimizi kabul ettik. Onların yaşadığı heyecanı biz de burada yaşadık. Onlar yeni vatanlarına, asıl vatanlarına kavuşuyorlar. Biz burada iğneden ipliğe kadar tüm ihtiyaçlarını görüyoruz. Kendilerini öz vatanlarında gibi rahat ettirmeye çalışacağız. 46 aile 171 kişi geldi, 350 kişi de yarın gelecek. Kafile kafile soydaşlarımızın gelişi devam edecek. Soydaşlarımızın Türkiye'de Erzincan'da kabulü ve Üzümlü'de kabulü için misafir olmayacaklar, öz yurtlarına geldikleri için artık misafir değiller” diye belirtti.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov da daha önce defalarca sürgün yaşamış bir toplum olduklarını ifade ederek "Bu, aileler için inşallah son tatlı sürgün sayılır. Eninde sonunda Ahıskalılar öz ana vatanlarına geldiler”  dedi.