Afganistan'da terör irtifa kazandı

Afganistan'ın kuzeyindeki Faryab vilayetinde bir ilçe Taliban'ın kontrolüne girerken, güneydeki Kandahar vilayetinde meydana gelen patlamada 2 sivil öldü.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2016 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2016 15:24
https://www.qha.com.tr/

Terörle mücadelenin şiddetlendiği Afganistan'da çatışmalar ve saldırılar sürüyor. Ülkenin kuzeyindeki Faryab vilayetinde bir ilçe Taliban'ın kontrolüne girerken, güneydeki Kandahar vilayetinde meydana gelen bir patlamada 2 sivil öldü. Geçen hafta Kunduz'da başlayan çatışmalar nedeniyle de binlerce ailenin sığınmacı konumuna düştüğü ifade ediliyor.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Afgan Ulusal Ordusu'na bağlı 209. Şahin Kolordu Komutanlığının Birinci Tugay Komutanı General Jannat Gul Kerukhil tarafından Taliban militanlarının 10 Ekim'i 11 Ekim'e bağlayan gece Faryab'ın Gormaç ilçesine saldırmasının ardından çatışma çıktığını, saatlerce süren çatışmanın ardından güvenlik güçlerinin ilçe merkezini terk ederek geri çekildiğini bildiri.

Taliban militanların ilçedeki kamu binalarını ele geçirdiğini söyleyen Kerukhil, çatışmalarda 50 militan ile  3 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini vurgulayarak güvenlik güçlerinin ilçeyi tekrar alabilmek için operasyon başlattığını duyurdu.

Taliban'dan konuyla ilgili gelen açıklamada ilçeye bağlı tüm karakolların kontrolünün örgüte geçtiği öne sürüldü. Hatırlanacağı üzere yaklaşık iki ay önce de ülkenin kuzeyindeki Baglan vilayetinin Dehen-i Gori ilçesinin Taliban kontrolüne geçmişti.

Bunun dışında yine Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Kandahar'ın Argistan ilçesine bağlı Vam Dere köyünde yol kenarına yerleştirilen bir bomba sivilleri taşıyan bir aracın bölgeden geçtiği sırada patladı. 2 sivilin öldüğü, 5 sivilin de yaraladığı saldırıdan Taliban sorumlu tutulurken örgütten herhangi bir açıklama yapılmadı.

Bölgede terör saldırıları neticesinde belli yerlerde iç mültecilerle ilgili çeşitli sorunların yaşandığı da ifade ediliyor.

Taliban militanlarının Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kent merkezine geçen hafta saldırmasının ardından çıkan çatışmalar nedeniyle evlerini terk eden binlerce ailenin Mezar-ı Şerif kentine sığındığı, kente sığınan 6 bin ailenin kayda alındığı bildirildi. Yine Kunduz'dan Tahar'a gelen sığınmacı sayısının 50 bini geçtiği, sığınmacıların okullara, parklara ve çadırlara yerleştirildiği belirtildi.

Tüm yardım kuruluşlarından sığınmacılara acilen yardım etmeleri istenirken Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Mezar-ı Şerif Koordinatörlüğünden yapılan açıklamada, Tahar'ın merkezindeki Talokan kentinde binlerce sığınmacının sağlık kontrolünden geçirildiği, sağlık ve diğer alanlardaki yardımların devam edeceği de belirtildi.