Şefika Gaspırali kadın İnisiyatifi Kırım Derneği Genel Merkezi'nde fes yapımı atölye çalışması düzenledi. Kadınlar kendi feslerini yaptı, daha sonra yaptıkları fesleri geleneksel figürlerle süsledi.
Tasarımcı olan ve Kırım'dan gelen Ayşe Osman, atölye çalışmasına katılan kadınlara fes yapımı hakkında bilgi verdi, feslerini yaparken onlara yardımcı oldu.
AYŞE OSMAN: FES, KIRIM'A TÜRKİYE TOPRAKLARINDAN GİTTİ
Ayşe Osman, fesin tarihi yerini ve önemini anlattı. Kırım Tatar fesinin kadının aksesuarı olduğunu ve fesin Kırım'a Türkiye topraklarından gittiğini belirten Osman, Osmanlı'da özellikle 18.yy başlarında fesi erkeklerin taktığını, fesi kullanan ilk kadının kim olduğunun ise tarihi kayıtlarda belirtilmediğini söyledi.
SÜSLEMELERDE GÜMÜŞ VE ALTIN KULLANILIYOR
Feslerin formunun büyük değişikliklere uğradığını söyleyen Osman, fesin süslemesinde gümüş ve altının kullanıldığını da belirterek, "Boyutları ve süslemeleri de farklıydı. Genelde kadife ile ya da ipekle çalışıyorlar" dedi. Feslerdeki işlemelerde el nakışı da kullanıldığını söyleyen Osman, süslemede kullanılan sembollerin her birinin ayrı anlamı olduğunu da belirtti.
Etkinliği düzenleyen Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi'ne de teşekkür eden Osman, "İnşallah kurs bittikten sonra hepimiz feslerimizi takacağız ve fotoğraf çekileceğiz" dedi.
"AMACIMIZ MİLLİ DAVAMIZA KADIN ŞEFKATİYLE DOKUNMAK"
Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Çalışma Grubu Başkanı Nurşeker Kurnaz, QHA'ya yaptığı açıklamada "Bu yıl biz Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Çalışma Grubu'nu kurduk. Amacımız milli davamıza kadın şefkatiyle dokunmak. milli davamıza yardımcı olmak. Bugün de Kırım kültüründe fes nasıl kullanılır? Kıyafetlerimi nelerdir? Bu amaçla kısa bir tanıtım çalışması yapıp, kendi feslerimizi yapıyoruz." dedi. Fesin zarif ve kibar bir aksesuar olduğunu belirten Kurnaz, kadınların fes yaparken eğlendiğini de söyledi.
DİLDE,FİKİRDE,İŞTE BİRLİK
Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Çalışma Grubu hakkında da bilgi veren Kurnaz, şöyle konuştu "Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Çalışma Grubu tüm dünyadaki Kırım Tatar bayanlarının katılımıyla oluşturulacak bir çalışma grubu. Buradan bütün hanımlara sesleniyorum, beraber milli davamızda birlik olmaya 'Dilde, fikirde, işte birlik' şiarıyla çalışmalarımızı devam ettimeye bekliyoruz."