Rus siyasi tutuklu: "Rusya'dan tahliye oldum"

Sosyal ağlarda Kırım’ın Ukrayna toprağı olduğunu belirten bir makaleyi paylaştığı için hapse atılan Rus, serbest kaldıktan sonra Ukrayna’ya taşındı.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2017 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2017 10:41
https://www.qha.com.tr/

Kırım hakkında sosyal ağda yaptığı paylaşımlar için Rusya’da iki yıl üç ay hapis cezasına çarptırılan mühendis Andrey Bubeyev serbest kaldıktan sonra ailesiyle birlikte Rusya’dan Ukrayna’ya taşındı.

QHA’ya konuşan Andrey Bubeyev ailenin neden bu kararı aldığını ve Ukrayna’da nasıl karşılandığını anlattı.

QHA: Size karşı başlayan kovuşturma nasıl başlamıştı?

Andrey Bubeyev: Her şey Kırım’ın işgaliyle ve bununla ilgili oluşan siyasi durumla  başladı. Hiç bir zaman siyasetçi ya da sivil aktivist değildim, ancak dünyada nelerin olup bittiğini her zaman takip ediyordum. İnternette paylaşılan yazıları okuyordum, bu beni çok rahatsız ediyordu, bu olayları kesinlikle kabul etmiyordum. Başkasının toprağının işgali birleşme olarak tanımladığında ben karşı çıktım ve sadece internette kendi fikrimi yazıyordum. Ve ilginç olan şu ki bundan sonra siyasetçiler için değil, normal insanlar için halk düşmanı oldum.

Maalesef Rusya’nın nüfusunun yüzde 90’nı hükümet tarafından yürütülen dış ve iç politikasını destekliyor. Ben burada Sovyetler Birliği ve Üçüncü Reich intikamcılığıyla doğrudan benzetmeleri görüyorum. Herhalde ülkede şu an gurur duyulacak bir şey olmadığı için, onlar geçmişten bu eski kokuşmuş mitleri çıkarıp onları canlandırmaya çalışıyor.

Tver’deki hapishanede cezamı çektim, soruşturma devam ettiği sırada ise tutukevinde 15 ay geçirdim. Orada tek siyasi tutuklu bendim.

Anastasiya Bubeyeva: Andrey’i götürdükleri gün bizim aile için bir felaketti. Kendimi sanki ellerimi ve ayaklarımı kopardılar gibi hissettim. O gün çocuğum kafa travmasını geçirdi. Şehir dışındaki evimizde yapılan aramadan sonra kolluk kuvvetleri bodrum’u açık bıraktı. Çocuk oraya düştü. Hala görmeyle ilgili ciddi sorunları var. Tam bir felaketti… Evimize maskeli adamlar baskın yaptı, çocuğun gözünün önünde babasını yere yatırıp kelepçelediler. Çocuk iki senedir o olayları hatırlayarak, sürekli babasının esaretten kurtarma planlarını çiziyordu... Okulumu bırakmak ve çalışmaya başlamak zorunda kaldım. Ayrıca hayat tüm yasaları ve sistemin nasıl çalıştığını inceleyerek öğrenmeye zorladı.

144963

QHA: Mahkeme süreci nasıl geçti?

Anastasiya Bubeyeva: Birinci davada üç maddeye göre suçlama vardı. İlk önce 282. Madde (sosyal gruplara karşı aşırılık çağrıları) vardı. Sosyal grupları olarak üç grup belirtilmişti. Rus askerleri, Rusya vatandaşları ve Devlet Başkanı’nı destekleyen vatandaşlar. Sonra  geniş anlamda aşırılık çağrıları için ceza öngören 280. madde ve “Rusya toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılar” için ceza öngören 280. maddenin 1. fıkrası uyarınca suçlama doğrultulmuştu.

Bunlar çok saçma davalardı. Bir insan Devlet Başkanı Putin’i destekleyen insanlara karşı aşırıcılık çağrıları yapmakla suçlanıyordu.

Andrey Bubeyev: Ben suçlamalarda hiçbir şey anlamıyordum. Soruşturma tarafından birinci davaya bakmak için atanan avukat, daha hızlı serbest kalmaya izin verecek özel süreç hakkında bana bir şeyler anlatarak aslında beni aldattı. Özel sürecinin kendimi suçlu kabul etmem olduğu ortaya çıktı. Beni kandırdılar. Kendimi suçlu olarak kabul etmiyorum. Kendimi suçlu olarak kabul etmek Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu kabul etmek demek, fakat ben bunu hiçbir zaman kabul etmeyeceğim, bu bir işgaldi.

QHA: İki sene üç ay hapiste yattıktan sonra serbest bırakıldınız. Dışarıya çıkınca nasıl karşılandınız?

Andrey Bubeyev: Serbest bırakıldığım gün, neredeyse yine tutuklanıyordum. Beni hapisten çıktığımda karşılayan gazetecileri tren istasyonuna uğurluyorduk. Ve hep birlikte polis tarafından gözaltına aldı ve bizimle ne yapacağımızı bir türlü karar veremedi. Anladığım kadarıyla FSB’ye bile danışmışlardı.

QHA: Herhalde üstten bir emir verildi?

Anastasiya Bubeyeva: Bize karşı özel ilgi vardı, ayrıca bizi gözaltına alan insanlar gülümseyerek artık sık sık bu süreçten geçeceğimizi söyledi.

Andrey Bubeyev: Tüm bunlar birinci gün oldu! Bizim için taşınma kararı almamız konusunda bu son damla oldu. Taşınmayı düşünüyorduk ancak bu durumda bunun derhal yapılması gerektiğini anladık. Hatta bu bir taşınma değil, bir tahliyeydi.

158869

QHA: Rusya Anayasası insanın konuşma özgürlüğünü garanti ediyor. Ve savaş propagandası her medeni ülkede olduğu gibi yasak...

Andrey Bubeyev: Bir insan Kırım’ın Ukrayna olduğunu söylüyorsa, Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmaya çağırıyor. Onlar Kırım’ı ezelden beri Rus toprağı olarak görüyor, bu da en kötüsü.

Rusya anayasasına gelince, bu kitapçık müzeye kaldırılabilir. Çünkü örneğin benim durumumda sadece ifade özgürlüğüm ihlal edilmedi. Örneğin Anayasa’ya göre bir insanın aynı faaliyet için iki kez yargılanması yasak. Fakat yine de benim sosyal ağlardaki paylaşımlarımı önce Soruşturma Komitesi inceledi ve ona göre suçlu bulunarak cezaya çarptırıldım, daha sonra ise aynı paylaşımları FSB inceledi ve onlarda başka suçlar buldu.

QHA: Sizce Kiev’de korkulacak bir şey var mı?

Andrey Bubeyev: Hayır burada bir tehlike görmüyoruz. Buradaki ortamın sakin, dostça olduğunu hissediyoruz. Biz çok iyi karşılandık. Bizi karşılayan insanla daha önce sadece internette görüşmüştük.

Anastasiya Bubeyeva: Bu insanlar burada yaşayarak Andrey’in davasını takip ediyordu. Şimdi ise biz buluştuk ve tanıştık. Çok iyi insanlar.

Andrey Bubeyev: Şu an biz ait olduğumuz sosyal ortamdayız, orada ise düşmandık. Burada Rusya’da var olan saldırganlık yok. Geri dönmeyi biz düşünmüyoruz. Orası bizim için tehlikeli.

Ukrayna’da şu an var olan ekonomik durumu ve her şeyin bize bağlı olduğunu anlıyoruz. Artık hayatımızı yeniden kurmaya başlayacağız. Şimdilik belgelerle uğraşıyoruz. Ben Ukrayna vatandaşlığını almaya çalışıyorum. Babam Sovyetler Birliği dağıldığı zaman Harkov’de görev yapıyordu ve otomatik olarak Ukrayna vatandaşı oldu. Konsolosluk bunu doğruladı. Ukrayna’da sığınmacı olarak değil, vatandaş olarak bulunuyorum.

QHA: Tver’de, o toplumda nasıl yaşıyordunuz?

Andrey Bubeyev: Çok zordu. Onlar bizi anlamıyorlardı, her şey televizyon yayınları yüzünden. Hatta ebeveynlerle de durum aynı. Onlar maalesef, çizginin diğer tarafındalar...