Ankara’da yaşayan Eren Güler, sahiplendiği felçli kedisi Koca Kafa’yı QHA’ya anlattı.
Güler, arka ayakları tutmayan 5 yaşındaki Van kedisi Koca Kafa’yı sahiplenerek onun hayatta kalmasını ve rahat bir şekilde yaşamasını sağlamış. Ona yürüteç yapmış, hatta bir Instagram sayfası bile açmış. Sosyal medyayı aktif şekilde kullanan, bir gününü oradan paylaşan ve binlerce takipçisi olan Koca Kafa’yı daha yakından tanıyalım.
5 YAŞINDA MUTLU BİR KEDİQHA: Koca Kafa ile tanışmanız nasıl oldu? Onu nasıl sahiplendiniz? Hikayesi nedir biraz anlatır mısınız?
-Koca Kafa’yı eski sahibi bahçesine bırakıyor daha sonra kendisi eve giriyor. Koca Kafa bahçedeyken bir köpek arkasından gelip ısırıyor onu, omuriliğinden. Daha sonra kliniğe alınıyor, felçli kalacağı anlaşılınca eski sahibi uyutulmasını istiyor, “ötenazi olsun” diyor, bakamayacağı için.
Ben de o sırada kliniğe sokak hayvanı götürmüştüm, Koca Kafa ile de orada tanıştım. Uyutulmasın diye sahiplenmek istedim. İki senedir benimle beraber, çok mutlu yaşıyoruz. Şu an 5 yaşında…
QHA: Koca Kafa adının bir hikayesi anlamı var mı? Adını siz mi koydunuz?
-Adını ben koydum. İlk ameliyat olduğu zaman vücudu çok zayıf durumdaydı, kafası bedenine göre büyüktü. Koca Kafa diye sesleniyorduk öyle de kaldı. Bu isim aklımda bile yoktu, başta Koca Kafa demek çok da istememiştim ama sonra alışkanlık oldu, adı böyle kaldı.
SOSYAL MEDYA FENOMENİ KEDİ: KOCA KAFAQHA: Koca Kafa’ya Instagram hesabı açmak nereden aklınıza geldi? Sayfa ne zaman açıldı?
-Sayfayı bu senenin Nisan ayında açtım. İki senedir bakıyordum ama hiç aklımda böyle bir şey yoktu. Engelli hayvanların uyutulduğunu duyuyordum, görüyordum. Engelli hayvanlar ötenazi olmasın diye bu farkındalık adına bu sayfayı açtım. Engelli hayvanlar da çok güzel çok mutlu yaşayabiliyor. Diğer sağlıklı hayvanlardan bir farkları yok biraz da bunu göstermek için açtım Instagram hesabını. Başarılı da oldu. Çok fazla olumlu tepki aldık.
QHA: Bakımını nasıl yapıyorsunuz? Koca Kafa’nın bir günü nasıl geçiyor?
-Koca Kafa’nın evde kendine ait bir odası var. Koca Kafa tuvaletini tutamıyor, hissetmediği için, Bez bağlamıyorum, çünkü yaraya neden oluyor.
Çoğu vaktini odasında geçiriyor, cam kenarında büyük bir yatağı var, oradan dışarıyı izliyor. Oyuncaklarıyla oynuyor. Onun dışında her gün dışarı çıkıyoruz yürüteciyle beraber. Günde iki saat gezdiriyorum.
Çok sosyal bir hayvan. Koca Kafa’nın en iyi arkadaşı da bir köpek. Haçi adında bir köpeğimiz var. Travması yok, çok meraklı diğer köpeklerle de arkadaş olmak istiyor.
QHA: Koca Kafa nasıl besleniyor? Yediği özel bir şey var mı?
-Genellikle kuru mama yiyor, veterinerimizin önerdiği belli bir markayı kullanıyoruz, kaliteli de bir marka çünkü Koca Kafa’nın sindirim sistemi çok zayıf hissetmediğinden dolayı… Arada haşlanmış yumurta yiyoruz, bir de yoğurdu çok seviyor.
Kabız olduğu zaman da zeytinyağı içirdiğimiz oluyor.
QHA: Yürütecini siz mi yaptınız? Nasıl oldu anlatır mısınız?
-Evet ben yaptım. Youtube’da bir video izlemiştim, yabancı birisi köpeği için yapmış. Koca Kafa’nın ölçülerini bildiğim için yaparken zorlanmadım.
QHA: Sizin müsait olmadığınız durumlarda kim ilgileniyor? Evde yalnız mı kalıyor? Koca Kafa ile genelde birileri beraber oluyor, onu ayarlamaya çalışıyorum. Öğrenciyim ailemle yaşıyorum. Okulum olduğu zamanlar ve evde kimse olmadığında arkadaşlarıma bırakıyorum. Genellikle biriyle kalması gerekiyor, tuvaletini yapamadığında birinin ona yardımcı olması gerekiyor.
-Evde serbest dolaştırıyoruz. Normal bir kedi gibi evde gezebiliyor, o yüzden sorun olmuyor. Oyun oynamayı çok sevdiği için sürekli oyun oynuyoruz. Evde yürüteçle gezdirmiyoruz, arka ayaklarını sürüyerek geziyor evin içinde. Onunla ilgilendiğimiz için çok sıkılmıyor.
QHA: İnsanlar sahiplendikleri, baktıkları hayvanlara bile kötü davranırken veya dışarıdaki bir hayvana eziyet edecek hale gelmişken, sizin engelli bir kedi sahiplenmiş olmanız konusunda ne demek istersiniz? Hayvana şiddet konusunda söyleyecekleriniz neler?
-Bizim toplumumuz bilinçli olmadığı için hayvanlara her türlü muameleyi yapan var. Hatta onların acı çekmediğini düşünenler var. Onların bizden bir farkı yok aslında. Maalesef bu tarz olaylar oluyor; işkence, tecavüz… Daha dün mesela bir kediyi denize atmışlar.
Ben mesela Koca Kafa’ya bakıyorum, engelli olduğu için bakımı biraz zor ama uyutulmasını engelledim. Siz de dışarıdan bir kediyi köpeği sahiplenebilirsiniz, ama dışarıda çok fazla uyutulan sokak hayvanı var. Keşke herkes sokaktan bir hayvana evini açsa.