Kırım’da yapılan bütün insan hakları ihlalleri takip ediliyor

Ukrayna ZMINA İnsan Hakları Merkezi Proje Yöneticisi Viktoriya Nesterenko, Kırım'daki insan hakları ihlalleriyle ilgili yürüttükleri çalışmaları QHA'ya değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2024 18:08
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2024 18:08
https://www.qha.com.tr/

Kırım Haber Ajansına (QHA) özel açıklamalarda bulunan Ukrayna ZMINA İnsan Hakları Merkezi Proje Yöneticisi Viktoriya Nesterenko, Kırım Tatar siyasi tutsaklara yönelik olarak gerçekleştirdikleri projeleri aktardı.

Nesterenko, 2014 yılından bu yana Kırım'da süregelen işgalin ardından, kendilerinin ve ekibinin çok sayıda projeye imza attığını belirterek, "Hem savaş ihlalleri hem de Kırım'daki siyasi tutuklularla ilgili birçok proje hayata geçirdik. İşgal altındaki Kırım’da ve Rusya topraklarında yasa dışı bir şekilde tutuklanan siyasi mahkumları desteklemek amacıyla yapılan projelerimiz var." ifadelerini kullandı.

"KIRIM’DA YAPILAN BÜTÜN İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ TAKİP EDİYORUZ"

İnsan hakları ihlalleriyle ilgili olarak daha fazla ses getirmeyi amaçladıklarını belirten Nesterenko, "Kırım’da yapılan bütün insan hakları ihlallerini takip ediyoruz. Siyasi mahkûmların serbest bırakılması çok uzun bir süreçtir. Bugüne kadar sadece 20 siyasi tutsak serbest bırakıldı. Son beş yıl içinde yalnızca son iki ayda iki siyasi tutsağımızı, Nariman Celal ve Leniye'yi kurturabildik. Bu, hem aileleri hem de bizim için büyük bir motivasyon kaynağı oldu.” şeklinde konuştu. Kendisi ve arkadaşlarının uluslararası arenada çalıştıklarını vurgulayan Nesterenko, "Diğer ülkelerde diplomatlarla ve hükûmet yetkilileriyle çalışıyoruz ki, onlara bilgi vererek Rusya’ya baskı uygulamalarını sağlıyoruz." dedi.

Nesterenko, uluslararası platformlarda yürütülen çalışmalara da vurgu yaparak, "Dünyanın dört bir yanındaki diplomatlarla ve hükûmet yetkilileriyle iş birliği yapıyoruz. Onların, Rusya'ya baskı uygulamalarını sağlamaya çalışıyoruz." dedi. Bu çabaların, siyasi tutukluların serbest bırakılmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.

Bu bağlamda, insan hakları ihlalleriyle mücadele eden kuruluşların çabaları, Kırım'daki durumu dünya kamuoyuna aktarma yönünde kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.