Ukrayna ve Moldova'nın Bağımsızlık Günü İstanbul'da kutlandı

Ukrayna ve Moldova'nın Bağımsızlık Günü, İstanbul'un Bakırköy ilçesinde düzenlenen bir etkinlikte kutlandı.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2023 23:46
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2023 23:46
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü ile Moldova'nın Bağımsızlık Günü'nün ortak kutlandığı etkinlik, İstanbul'da gerçekleşti. Ukrayna Kültür Derneği, Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul Bakırköy Belediyesi, Moldova Cumhuriyeti’nin İstanbul Başkonsolosluğu'nun desteğiyle Bakırköy'de bulunan Ukrayna Parkı'nda düzenlenen etkinliğe, yoğun bir katılım vardı. 

#Ukrayna ve #Moldova'nın Bağımsızlık Günü İstanbul'da kutlandıhttps://t.co/cpDQkOZ4Mb pic.twitter.com/1qWrJgowPn

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 28, 2023

Bakırköy Ukrayna Parkında düzenlenen etkinliğe; İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ve eşi Lyudmıla Nedilska, Ukrayna Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Aliya Useinova, Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi Başkanı Şebnem Sözen, Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) Başkanı Ertan Baştuhan, Sürgündeki İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Hükumeti Türkiye ve Ortadoğu Ülkeleri Genel Temsilcisi Abdulhakim Şaptukayev, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinden Ergun Sevimsoy, Bülent Eken, Kırım Türkleri Kültür Ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi üyesi Yusuf Çoğay, Emel Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve Emel Dergisi editörü Bülent Tanatar, Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun eşi Safinar Cemileva ile çok sayıda Ukrayna ve Türk vatandaşı katıldı.

MOLDOVA BAŞKONSOLOSU GURDUZA: UKRAYNALILAR VE MOLDOVALILARIN NASIL YAŞAYACAKLARINI SÖYLEYECEK BİRİNE İHTİYAÇLARI YOK

Moldova Başkonsolosu Sergiu Gurduza, ektinlik sırasında, "Ukraynalılar ve Moldovalıların onlara ne istediklerini ve nasıl yaşayacaklarını söyleyecek birine ihtiyaçları yok. Özgürlüğü güzelce ifade edilmiş bir kelime olarak değil, kendi kaderimize karar verme, onurumuzu ve haklarımızı savunma, evde huzur içinde yaşama ve mutlu olma yönündeki açık bir arzu olarak seçiyoruz" açıklamasını yaptı.

UKRAYNA'NIN İSTANBUL BAŞKONSOLOSU ROMAN NEDİLSKIY: UKRAYNA'NIN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ İÇİN TEBRİK EDİYORUM!

Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, etkinlikte yaptığı konuşmasında, "Kırım Tatar ailesinden kardeşlerim, Türk dostlarımız ve bugün Ukrayna ile dayanışma için buraya gelen herkes… Bugün eşim ve meslektaşlarımla birlikte burada olmaktan mutluyum. Hepinizi ana bayramımız olan Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü için tebrik ediyorum! Rusya'nın Ukrayna'ya karşı topyekun işgalinin ilk günlerinden bu yana büyük bir maddi yardım olan Ukrayna'ya ilaç, kıyafet, gıda ve Ukraynalılar için gerekli her konuda yardımda bulunan yerel yetkililere, halkımıza ve Türk vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Biz savaşıyoruz, Ukrayna ile zaferimizin bir an önce bize yakın olması için her şeyi yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.

BAKIRKÖY BELEDİYE BAŞKANI KERİMOĞLU: HER İKİ DOST HALKIN BAĞIMSIZLIK VE KURULUŞ GÜNÜ'NÜ İÇTENLİKLE KUTLUYORUZ.

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Geçen yıl olduğu gibi bu yılda yine Ukrayna'nın Bağımsızlık Gününü kutlamak için hepimiz bir aradayız. Ayrıca bu yıl katılan Moldovalı dostlarımızın da Bağımsızlık Gününü kutluyoruz. Her iki dost halkın bağımsızlık ve kuruluş günü'nü içtenlikle kutluyoruz. Nice sonsuza kadar bağımsızlığını ve özgürlüğünü devam ettirmelerini diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Etkinlik çerçevesinde düzenlenen kermeste; Ukrayna milli yemekleri, Ukrayna milli kıyafeti Vışıvanka, hediyelik eşyalar, el yapımı süslemeler ve resimler satıldı. 

UKRAYNA BAĞIMSIZLIK GÜNÜ

Rusya işgalci saldırılarını sürdürürken, Ukrayna güçlü direnişine devam ediyor. Ukrayna, 1991 senesinde SSCB'den ayrılarak bağımsızlığını ilan etmişti. Bugün egemenliğini korumak için mücadele veren Ukrayna savaşın bir buçuk yılı geride kalırken Bağımsızlık Günü'nü kutluyor. Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu 24 Ağustos 1991 tarihinde, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90’ı Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi. Bağımsız Ukrayna, bu yıl 32. yılını kutlayacak.

Mart 2014’te Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni işgal eden Rusya bir kaç ay sonra Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara destek vererek Donbas bölgesinde savaş başlattı. 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlattı. Rus işgali şartları nedeniyle Bağımsızlık Günü ikinci kez savaşın gölgesinde kaydedilecek.

32 yıl önce kazandığı bağımsızlığını korumak için mücadele veren Ukraynalı siviller, aynı zamanda yaşam mücadelesi veriyor. Bugün daha anlamlı hale gelen Bağımsızlık Günü'nde olası Rus saldırısı yüzünden toplu kutlamalar yasaklanmış olsa pek çok Ukraynalı gururlu gününü yaşıyor.