Kadirov: Kültürümüzü, dinimizi ve dilimizi kaybetmemek için çalışıyoruz

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisinin Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Temsilcisi Elvin Kadirov, Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) 10. Yıllık Toplantısı'na ilişkin QHA'ya değerlendirme yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2024 21:44
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2024 21:44
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) 10. Yıllık Toplantısı 30 Ekim 2024-2 Kasım 2024 tarihlerinde Türkiye’nin başkenti Ankara’da tertip edildi. Birçok Türk kökenli halktan temsilcilerin bir araya geldiği toplantıda, Ukrayna’nın yerli halkı Kırım Tatarlarını, Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisinin Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Temsilcisi Elvin Kadirov temsil etti.

"KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜ, DİNİMİZİ VE DİLİMİZİ KAYBETMEMEK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ"

Kadirov, FUENTAG Toplantısı hakkında Kırım Haber Ajansına (QHA) ayrıntılı bilgi verdi. Çalışma grubunun amacının; problemleri dile getirmek ve Türk azınlıkları için yapılması planlanan çalışmalar üzerinde durmak olduğunu aktaran Kadirov, bu kapsamda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) çalışmalarına dikkat çekti.

Kadirov, "Buradaki amacımız; kendi kültürümüzü, dilimizi, dinimizi kaybetmemek için çalışmalar yapmaktır. YTB de bu konuda çok destek sağlıyor. Bazı programları ve projeleri birlikte yapıyoruz" diyerek FUENTAG 10. Yıllık Toplantısı’nda gündeme getirilenleri aktardı.

YTB’ye desteklerinden dolayı teşekkür ettiklerini ifade eden Kadirov, gelecek dönemde neler yapacaklarını da toplantıda masaya yatırdıklarını söyledi. Ayrıca toplantı kapsamında Uluslararası Türk Kültür Teşkilatına (TÜRKSOY) ziyarette bulunduklarını belirten Kadirov, kurumun kültürel ve tarihi konularda yaptığı çalışmalardan bahsetti.

HANSARAY RESTORASYON ADI ALTINDA YOK OLMA TEHLİKESİYLA KARŞI KARŞIYA!

Elvin Kadirov, "İşgal altındaki Kırım’da da tarihi yapılar tehlike altında. Örneğin, Bahçesaray’daki Hansaray sözde restorasyon altında. Ama bize bazı fotoğraflar geliyor, tarihi her şeyi yok ediyorlar. Dolayısıyla 'Bunu korumak için ne yapmalıyız?' diyerek görüşmelerde bulunduk" bilgisini verdi.

Öte yandan, Kırım Tatarcayı korumak için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda da görüşmeler yaptıklarını belirten Kadirov, Kırım Tatar dilinin, UNESCO’nun Yok Olma Tehlikesi Altında Olan Diller Listesi’nde olduğunu anımsattı. Kadirov, ziyaret kapsamında Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığında (TİKA) görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktardı. Toplantıya çok sayıda Türk topluluğundan temsilcinin katıldığını bildiren Kadirov, olumlu bir süreç geçirdiklerini söyledi.