Ukrayna Dış Politika Uzmanı Gaber: Ukrayna halkını müzakere masasına oturtmayan Putin’in kendisidir

Ukrayna Dış Politika Uzmanı ve Atlantik Konseyi Kıdemli Üyesi Yevgeniya Gaber, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD’li gazeteci Tucker Carlson ile yaptığı skandal ifadelerle dolu röportajı hakkında QHA'ya değerlendirmede bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2024 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2024 10:35
https://www.qha.com.tr/

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne karşı topyekûn saldırı ve işgal girişimi başlatan Vladimir Putin idaresindeki Rusya, sivilleri hedef almaya devam ediyor. Ukrayna-Rusya Savaşı, ikinci yılını tamamlarken ABD’li gazeteci Tucker Carlson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir röportaj gerçekleştirdi. Sorulara skandal cevaplar veren Putin, dünya kamuoyunda tepki çekti.

"PUTİN’İN KAFASINDAKİ ‘NAZİ’ KAVRAMI, UKRAYNA VATANDAŞLARIDIR"

Ukrayna Dış Politika Uzmanı ve Atlantik Konseyi Kıdemli Üyesi Yevgeniya Gaber, konuyla ilgili olarak Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmelerde bulundu. Gaber, Putin’in söylediklerinin tarihi açıdan doğruluğunun olmadığını vurguladı. Putin’in alternatif bir tarihi olduğunu ve Ukrayna’nın tarihini bilmeyen Amerikalılara anlattığını dile getiren Gaber, “Putin Ukrayna’nın işgalini meşrulaştırmaya çalışıyor. Bunu propaganda amaçlı olarak Rus halkı için kullanıyor” dedi.

Ukrayna Dış Politika Uzmanı Yevgeniya Gaber, Putin’in skandal ifadelerle dolu röportajı hakkında QHA'ya değerlendirmelerde bulundu ???? Putin Ukrayna’nın işgalini meşrulaştırmaya çalışıyor. Bunu propaganda amaçlı olarak Rus halkı için kullanıyor ???? Biz sadece ateşkes istemiyoruz,… pic.twitter.com/alzZMwFHnH

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) February 14, 2024

Moskova’nın Kıyiv’den 200 yıl sonra meydana geldiğine dikkat çeken Gaber, “9. yüzyılda Moskova yoktu, bataklık vardı. Putin bu asılsız tezlerini kendi siyasi amaçları için kullanmaya çalışıyor” ifadelerine yer verdi.

QHA’nın “Putin’in Ukrayna’yı Nazi’den arındırma savunmasına karşı ne söylemek istersiniz?” sorusuna yanıt veren Gaber, “Putin’in kafasındaki ‘Nazi’ kavramı, Rus olmayan Ukrain ve Ukrayna vatandaşlarıdır. Putin’in mantığıyla bu tez, Ukrainlerin ve Kırım Tatarları da dahil olmak üzere Ukrayna vatandaşlarının ülkeden arındırılması anlamını taşıyor” yorumunu yaptı. Ayrıca Gaber, Rusya’nın şu anda Nazi birliklerinin sivillere uyguladığı şiddet ve işkenceleri Ukrayna’da uyguladığına dikkat çekterek, “Herhalde Putin’in arındırmadan kastı öldürmek. Dolayısıyla Putin savaşa devam edeceğinin mesajını veriyor” değerlendirmesinde bulundu.

"BİZ SADECE ATEŞKES İSTEMİYORUZ, SÜRDÜRÜLEBİLİR BARIŞ İSTİYORUZ"

Son müzakerlerle ilgili olarak da değerlendirmede bulunan Gaber, müzakerenin ancak Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından çekildiği an gerçekleşeceğine dikkat çekti.  Putin’in, Eski Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın müzakereyi engellediği tezi hakkında şunları söyledi:

“Sosyal medyada anket yaptım ve Ukraynalıların yüzde 70’i müzakerelere karşı çıkıyor. ‘Topraktan taviz vermeli mi?’ sorusu yöneltildiğinde ise bu sayısı yüzde 80’e çıkıyor. Bu durumun Johnson ile hiçbir alakası yok. Ukrayna halkını müzakere masasına oturtmayan Putin’in kendisidir. Biz sadece ateşkes istemiyoruz, sürdürülebilir barış istiyoruz”

"KIRIM TATARLARI ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ SAVUNUYOR"

Gaber konuşmasının sonunda, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği için verdiği mücadeleden dolayı Kırım Tatarlarına teşekkür etti. Gaber konuşmasına, "Bütün Rus şiddetine rağmen, Ukrayna için mücadele veren Kırım Tatarları ülkemizin geleceğini savunuyor. Bunun aşırıcılıkla veya illegal faaliyetlerle alakası yoktur. Bu utanç vericidir. Geçici olarak işgal altında bulunan topraklarda bu direnç hareketinin devam ediyor olması çok umut verici” ifadeleriyle sözlerine son verdi.