Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ukrayna izlenimlerini anlattı

Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 25-28 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştirdiği Ukrayna ziyaretiyle ilgili Kırım Haber Ajansına (QHA) özel değerlendirmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2024 23:08
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2024 23:08
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 25-28 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştirdiği Ukrayna ziyaretinin ardından Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularına yanıt verdi. Malkoç, Ukrayna ziyareti, savaş esirleri ve Kırım Tatar siyasi tutsakların durumu hakkında değerlendirmede bulundu.

MALKOÇ ODESA'DAKİ YIKIMI GÖZLEMLEDİ

Odesa’daki ziyaretini değerlendiren Malkoç, Rus saldırılarının ardından bölgedeki ibadethane, liman ve yerleşim yerlerinin talan edildiğini ve Odesa’dan ayrıldıktan sonra bölgenin yeniden füzelerle vurulduğunu aktardı. Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç daha sonra Kıyiv’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile Türkiye’nin arabuluculuk faaliyetleri hakkında görüşme yaptıklarını dile getirdi.

UKRAYNALI SAVAŞ ESİRLERİNİN AİLELERİ TALEPLERİNİ İLETTİ

Malkoç, 800 Ukraynalı savaş esirinin ailesiyle bir araya geldiklerini belirterek, “Yaklaşık 2 buçuk saatlik bir görüşmenin sonunda ailelerin hem yazılı hem de sözlü bir şekilde taleplerini aldık” bilgisini verdi.

Ayrıca Malkoç, Ukrayna ziyareti kapsamında Lviv’deki esir kamplarını ziyaret ettiklerini aktardı. Ukrayna ziyaretini QHA’ya değerlendiren Malkoç, “Program birkaç gün sürdü. Çok geniş kapsamlı ve faydalı görüşmeler yaptık. Başkalarından duyduğumuz, basından okuyup takip ettiğimiz birçok konuyu yerinde görme imkânımız oldu” ifadelerini kullandı.

"SAVAŞIN BİR AN ÖNCE ADİL BİR BARIŞLA SONA ERMESİNİ TEMENNİ EDİYORUZ"

Ukrayna’da insanların savaş psikolojisi içinde olduğunu vurgulayan Malkoç hem ekonomik anlamda hem de olası hava saldırısına karşı motivasyonun düşük olduğunu söyledi. Malkoç, “Bu yorucu ve bunaltıcı bir husus. Bir anda saldırı alarmı veriliyor ve insanlar sığınaklara giriyor. Bunun bir alışkanlık haline gelmesi bile insanları yoruyor ve yıpratıyor. Her an bir yere füze, bir mermi parçası düşebileceği endişesi var. Bunun yanı sıra eğitimli ve genç insanlar da yurt dışına göç etmek zorunda kalmış. Bu demek oluyor ki yeterince üretim sağlanamıyor ve konut sorunları, sosyal sorunlar, rehabilitasyon sorunları doğmuş oluyor. Bizler de savaşın bir an önce adil bir barışla sona ermesini ve Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarının iade edilmesini arzu ediyoruz” yorumunda bulundu.