TEPAV'da Rus saldırıları altındaki Ukrayna'da savaşın insanî boyutu ele alındı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfında, 21 Şubat 2024 tarihinde "Rusya'nın Ukrayna'ya Savaşı: İyileşme ve İnsanî Boyut" başlığı altında bir toplantı gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2024 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2024 16:50
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği ortaklığında, 21 Şubat 2024 tarihinde "Rusya'nın Ukrayna'ya Savaşı: İyileşme Ve İnsanî Boyut" başlıklı panel gerçekleştirildi.

Programda; TEPAV Başkanı Prof. Dr. Güven Sak, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ekonomik ve Siyasi Politikalar Merkezi Direktörü, emekli büyükelçi Murat Ersavcı, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Ukrayna Kordinatörü Yağmur Ahmet Güldere, Onur Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Onur Çetinceviz, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Ukrayna Derneği Başkanı ve Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yuliya Biletska, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Gelişim Programları Uygulama Birimi AHS Uzmanı Gülbahar Bayrak ve Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Maciej Lang konuşmacı olarak yer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TEPAV Başkanı Prof. Dr. Güven Sak, konuşmacıların meselenin hangi boyutunu ele almaya çalışacaklarını vurguladı. Sak, "Savaşın ardından tekrar inşa sürecini, normalleşme sürecini değerlendiriyoruz" dedi. Prof. Dr. Güven Sak, toplantının önemli olduğunu vurgularken; konuşmaların ardından meselenin daha açık bir hale geleceğini ifade etti. Sak, "Bu panelden sonra zihnimizdeki bazı meseleler daha net bir hal alacak" dedi.

TÜRK İŞ İNSANLARI SAVAŞ SÜRECİNDE UKRAYNA'DA KALMAYA DEVAM ETTİ

Açılış konuşmacılarından Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, toplantının neden önemli olduğunu değerlendirdi. Bodnar, meselenin insanî boyutunun gözden kaçtığını ifade ederken; "Ukrayna-Rusya savaşının ikinci yıl dönümü yaklaşıyor. Biz cephe ile ilgili ya da jeopolitik durumla ilgili fazlasıyla konuşurken, insanlar hakkında çok az konuşuyoruz. Bu durumdan etkilenen kadınlar ve çocuklar var. Bugün saldırılar karşısında geleceğe dair bir şey düşünmek de zorlaşıyor" açıklamasını yaptı. Bodnar, konuşmasında Türk iş insanlarının önemine dikkat çekerken, "Bu süreçte Türk iş insanları, önemli bir konumda durdu. Onur Cetinceviz savaşta dahi burada kalmaya devam etti ve yatırımlarını sürdürdü" dedi. Ukrayna'nın savaştan sonra ve bu süreçte yatırım için avantajlı bir ülke olduğunu ifade eden Bodnar, Japon iş insanlarının da bölgede aktif faaliyet yürüttüğüne işaret etti. Bodnar, "Bu hususta Japonyalı iş insanları da ülkemizde önemli bir konumda bulunuyor" ifadelerini kullandı. 

Hem Türkiye'nin hem de Polonya'nın savaş sürecinde insanî açıdan yardımlarının yoğun olduğunu dile getiren Bodnar, "Türkiye savaşın başından beri elli bin Ukraynalıya ev sahipliği yapıyor. Polonya da Ukrayna'yı destekleyen ve ülkesine kabul eden ilk ülkelerden" açıklamasını yaptı.

KIRIM'IN İŞGALİNİN ONUNCU SENESİ

Toplantının moderatörü olan Ekonomik Ve Siyasi Politikalar Merkezi Direktörü Emekli Büyükelçi Murat Ersavcı, konuşmasına Rusya'nın işgal girişimindeki en önemli detayı hatırlatarak başladı. Rusya'nın Kırım'ı daha önce işgal ettiğine işaret eden Ersavcı, "Sayın Büyükelçi işgalin ikinci yılı olduğunu söyledi. Ben de size Rusya'nın Kırım'ı işgalinin onuncu senesi olduğunu hatırlatmak istiyorum" dedi.

TÜRKİYE, UKRAYNA'DA ÖNEMLİ BİR KONUMDA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Ukrayna Kordinatörü Yağmur Ahmet Güldere, Türkiye'nin Ukrayna'ya yönelik yardımlarının süreceğini ifade ederek konuşmasına başladı. Güldere, "Siz yaralarınızı sararken sizinle olacağız. Türk şirketleri de bu süreç içinde bulunacak, yatırımları sürdürecek" dedi. Bölgedeki ekonomik yatırımları ele alan Güldere, Türkiye'nin önemli bir konumda olduğuna dikkat çekti. Güldere, "Biz bölgede yatırım yapan, süreci tasarlayan ve ilerleyen ülkelerden biriyiz" ifadelerini kullandı.

Güldere, işgalin ilk günlerinde yaşananları anlattı. İşgalin ilk günlerinde Türkiye'nin Ukrayna Büyükelçisi görevini yürüten Güldere, bölgedeki Türk vatandaşlarının tahliyesine ilişkin süreci gözler önüne serdi. Güldere, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgalinin belirtileri olduğuna dikkat çekerken, "Şubat ayına girerken tabi bir çok sinyal vardı" dedi. Bölgedeki Türk vatandaşların durumunu nasıl yönettiklerini anlatan Güldere, "Bölgede yaşayan Turklerin tahliyesi için çaba sürdürdük. İnsanlar sığınıkta konumlanan büyükelçilikten tahliye edildiler" açıklamasını yaptı.

TÜRK İŞ İNSANLARI UKRAYNA'DA FAALİYET YÜRÜTMEYE DEVAM EDİYOR

Onur Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Onur Çetinceviz, Onur Grubu ve kendisinin yaklaşık 20 senedir Ukrayna'da olduğunu dile getirdi. Çetinceviz, "Benim burada bulunmamın esas sebebi 20 yıldır Ukrayna'da çalışıyor olmam ve Ukrayna'yı ikinci evim gibi görmem" dedi. Çetinceviz, Ukrayna'da yürüttükleri projelerden bahsederken, "Ukrayna'da 6 bin kilometrenin üzerinde yol çalışması yaparken, binlerce proje yaptık. Savaştan önce Zaporijjya Köprüsü ve Dmitro havaalanını yapıyorduk. Savaş yüzünden bunlar yarım kaldı. Umuyorum savaş bitince bu projeler tamamlanacak" ifadelerini kullandı. Çetinceviz, savaştan sonra da işlerine devam ettiklerini ifade ederken, "Onur Grubu işgalden sonra da bölgede işini yapmaya devam etti. Yolların ve köprülerin tamirine devam ediyoruz. Buna en önemli örnek Irpin Köprüsüydü" dedi.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, konuşmasında süreci başarılı bir şekilde yürüttüklerini dile getirdi. Eren, "Bizim kolektif hedefimiz bölgede canlılık kazandırmak ve yeniden inşa sürecini devam ettirmek" dedi. Süreç içinde toplantıların gerçekleştiğine işaret eden Eren, geçen ay İstanbul'da önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Eren, "Geçen ay İstanbul'da Ukraynalı bakan Kubrakov'un katılımıyla Ukrayna'daki Türk iş insanlarına ilişkin bir forum gerçekleştirdik" dedi.

JAPONYA, UKRAYNA'DAKİ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Japonya'nın Ukrayna'ya desteğini güçlü bir şekilde sürdüreceğini dile getirdi. Takahiko, "Japonya, iki senedir Ukrayna'ya destek vermeye devam ediyor" dedi. Takahiko, Ukrayna'da Japon müteahhitlerin varlığını sürdürdüğünü, tıpkı Türk müteahhitler gibi burada kalmaya devam ettiklerini ifade etti. Büyükelçi, bölgede iş birliğine açık olduklarını ve koordineli haraket edilebileceğinin de altını çizdi.

TÜRKİYE İLE UKRAYNA ARASINDAKİ İNSANΠYARDIMA DİKKAT ÇEKİLDİ

Ukrayna Derneği Başkanı ve Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yuliya Biletska, ikinci oturumun moderatörlüğünü yaptı. Biletska, Ukrayna ile Türkiye'nin arasında insanî yardım hususunda önemli bir etkileşim olduğunu kaydetti. "Türkiye ile Ukrayna arasındaki örnekler önemli. Ancak iki sene önce savaş başladığında, insanlar tahliye olduğunda Türk halkı kapılarını Ukraynalı mültecilere açtı. Ukrayna'ya yardımda bulundu" dedi. Biletska, Türk birinin savaştan birkaç ay sonra yardım içine kendisine ulaştığını ve zor durumda kalan bir aile için yardım etmek istediğini dile getirdi. Ukrayna Derneği Başkanı Biletska, zor koşullar altında olsalar da bunu başardıklarını ifade etti. Bu durumun Türk yardımseverliğini gösterdiğini dile getirdi.

TÜRKİYE'DEKİ UKRAYNALI ÇOCUKLARIN DURUMU NE?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Gelişim Programları Uygulama Birimi AHS Uzmanı Gülbahar Bayrak, Türkiye'de devlet nezdinde bakılan Ukraynalı çocuklara ilişkin güncel bilgileri sundu. Türkiye'nin Ukraynalı çocuklara sahip çıktığını anlatan Bayrak, bazı Ukraynalı çocukların da uluslararası kuruluşlar ve kendilerinin gözetiminde koruyucu ailelere verildiğini söyledi. Türkiye'deki Ukraynalı çocukların bulundukları yerleri anlatan Bayrak, Odesa'dan gelen çocukların Eryaman Çocuk Evleri Sitesi'nde ikamet ettiklerini dile getirdi. Bayrak, Ayaş'ta da 90 kişi kapasiteli Ukraynalı çocukların barındığı yerin olduğunu dile getirdi. Ayrıca Bayrak, 350 çocuğun da Antalya'daki merkezde bulunduğunu dile getirdi.