2024 yılı, birçok Kırımlı sporcu için başarılı bir zaman dilimi oldu. Çeşitli dövüş sanatlarındaki sporcular, madalyalar kazanarak hem halkını gururlandırdı hem de çeşitli uluslararası yarışmalarda Ukrayna bayrağını dalgalandırdı.
Güreşçiler; Süleyman Mamutov, İrfan Mirzoyev, İvan Şkabriy, İzzet Bekirov, Mustafa Aciyev, İvan Vitenko, Madamin Mirzoyev, Ayşe Yayayeva, Maksut Sultanov ve boksçular; Ayder Abduraimov ile Ali Dağlı gibi genç Kırımlı sporcular, uluslararası müsabakalarda ve Ukrayna’da düzenlenen ulusal yarışmalarda başarılı performanslar sergiledi.
İki kez Avrupa gençler boks şampiyonu olan 20 yaşındaki Ayder Abduraimov, bu yıl Paris'te düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları'na katılma şansı elde etmişti. Olimpiyatlarda son 16 turunda elenmesine rağmen genç boksör karşılaşmalarda çok iyi sonuçlar çıkardı.
KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAĞIN OĞLUNDAN "ALTIN" BAŞARI
Kırım Tatar siyasî tutsak Enver Mamutov'un oğlu olan 17 yaşındaki Süleyman Mamutov, Avrupa Grappling Şampiyonası’nda altın madalya, Dünya Jiu Jitsu Şampiyonası'nda altın ve bronz madalya kazandı. 19 yaşındaki İrfan Mirzoyev ve 21 yaşındaki İzzet Bekirov da Ukrayna Güreş Şampiyonası'nda altın madalyanın sahibi oldu.
Siyasi baskı nedeniyle Rusya'ya bağlı Dağıstan Cumhuriyeti'ni terk etmek zorunda kalan, 2018 yılından bu yana Kırımlı güreşçilere antrenörlük yapan spor hocası Ali Çarinskiy, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanan Kırım Tatar sporcu, Ukrayna Grekoromen Güreş Milli Takımı Antrenörü Lenur Temirov ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Güreş Federasyonu Başkan Yardımcısı İmran Useinov, Kırım Haber Ajansına (QHA) genç Kırımlı sporcuların performanslarını ve başarı hikayelerini değerlendirdi.
“SPORCULARIN ÇOĞU YA SİYASİ TUTSAKLARIN ÇOCUKLARI YA DA BABALARI HAYATTA DEĞİL”
Öğrencileri hakkında bilgi veren Çarinskiy, "Öğrencilerimin çoğu ya siyasi tutsakların çocukları ya da babaları hayatını kaybetti. Kırım’dan Ukrayna anakarasına geldiklerinde burada arkadaşları veya akrabaları yoktu. Hiçbir şey onları antrenmanlardan alıkoymadı. Burası onların ailesi, tüm dostları da burada. Bu yüzden, gençlerin motivasyonu çok yüksek ve antrenmanlara daha keyifle geliyorlar, sıklıkla spor salonunda kalıp fazladan çalışıyorlar" dedi.
Ali Çarinskiy, gençlere Jiu Jitsu, grappling, sambo ve judo öğretiyor. Dağıstanlı sporcularla karşılaştırıldığında öğrencilerinin üst düzey başarı elde etmesinin çok daha zor olduğunu kaydeden antrenör, “Dağıstan'da bir antrenör başına yüzlerce, bir federasyon başına ise binlerce öğrenci denk geliyor. Uluslararası yarışmalara katılan Dağıstanlı bir sporcu, büyük bir rekabetten geçiyor. Burada ise her sıklette sadece bir Kırım Tatar sporcu var. Rekabet yok. Bu yüzden gelişmek daha zor" ifadelerini kullandı.
SÜLEYMAN MAMUTOV HER YARIŞTAN MADALYA KAZANARAK DÖNÜYOR
Kırım Tatar siyasî tutsak Enver Mamutov'un oğlu Süleyman Mamutov’un, Ukrayna'da son yıllarda ve belki de genel olarak ülke tarihinde alanındaki en başarılı sporcu olduğunu belirten Çarinskiy, bu gencin dünya çapında bir yıldız haline gelmesi için tüm niteliklere sahip olduğunu vurguladı.
Süleyman Mamutov hakkında antrenör Çarinskiy şu şekilde konuştu:
O Ukrayna'da, grappling ve Jiu Jitsu'da bir numara. Ve her federasyonda kimonolu ve kimonosuz. Genel olarak bir sporcu Gi (kimonoyla) ve No-Gi (kimonosuz) stillerinde birinci olabiliyorsa bu zaten iyi bir göstergedir. İki farklı spor dalında başarılı olunması ise çok az görülen bir şeydir. Süleyman, hiçbir Avrupa Şampiyonası'nı kaçırmadı, her yarıştan madalyalar kazanarak dönüyor. Ekim ayında Kazakistan’da düzenlenen Dünya Şampiyonası'na katılırken 10 gün sonra farklı bir spor dalında Yunanistan’daki organizasyona katıldı. Onun iş yükünü bir hayal edin!
"MİLLİ GÜREŞİMİZ, HALKIN SPOR HAYATININ SEMBOLÜ OLMUŞTUR"
2020 Tokyo Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanan Kırım Tatar sporcu, Ukrayna Grekoromen Güreş Milli Takımı Antrenörü Lenur Temirov; sporun özellikle de güreşin, Kırım Tatarlarının damarlarında aktığını düşünüyor.
"Çok eski zamanlardan beri milli güreşimiz (kureş), halkın spor hayatının simgesi olmuştur" diyen Temirov, Kırımlı güreşçilerin Ukrayna'yı uluslararası müsabakalarda daha iyi temsil edebileceğini vurguladı. Ancak Temirov, bu konuda farklı sebeplerden dolayı çoğu sporcunun Rus işgali altındaki Kırım'ı terk edemediğini belirtti.
"UKRAYNA'YI TEMSİL EDEN SPORCULAR DAHA İYİ FIRSATLARA SAHİP"
Lenur Temirov, "Kırım'ı küçük bir grup güreşçi terk etti. Bunlar çoğunlukla 20 yaşın altındaki gençler. Aynı zamanda Kırım'da kalan sporcular, oradan ayrılanlarla aynı fırsatlara sahip değil. Avrupa veya dünya turnuvalarına katılamıyorlar ve başka bir ülkeyi de temsil etmek istemiyorlar" şeklinde konuştu.
İşgal altındaki Kırım’dan Ukrayna anakarasına taşınan güreşçilerin spordaki yeteneklerini daha iyi gösterme fırsatına sahip olduğuna dikkat çeken Temirov, yaşları genç olmasına rağmen yarışmalarda başarılı sonuçlar elde eden sporculardan şu şekilde bahsetti:
Örneğin İrfan Mirzoyev. Uluslararası müsabakalarda başarılı bir performans sergiledi. Farklı yarışmalara katılarak deneyim kazanıyor ve sıradaki Olimpiyat Oyunlarına katılma şansına sahip. Gelecek vaat eden Kırımlı güreşçiler arasında İrfan Mirzoyev’in kardeşi Madamin Mirzoyev de yer alıyor. Abisi kadar yetenekli bir genç.
Olimpiyatlara katılamasalar bile güreşçiler İzzet Bekirov ve Ruslan Valitov'u anmadan geçemeyeceğim. Tabii ki, çeşitli güreş türlerinde başarılı performanslar sergileyen Süleyman Mamutov'u da unutmamamız gerekiyor.
"ARTIK SPORCULARIMIZI DESTEKLEYEN BİR FEDERASYONA SAHİBİZ"
Kırım Özerk Cumhuriyeti Güreş Federasyonu Başkan Yardımcısı İmran Useinov, bu yılın en başarılı performanslarının grappling ve Jiu Jitsu spor dallarında sergilendiğini kaydetti. Useinov, bu spor müsabakalarında öne çıkan isimlerin Süleyman Mamutov, İvan Şkabriy ve İvan Vitenko olduğunu vurguladı. Bu üç sporcunun dünya ve Avrupa şampiyonalarına katıldığını hatırlatan Useinov, sadece Süleyman Mamutov’un Ukrayna’ya 8 madalya kazandırdığına dikkat çekti.
Olimpiyat spor dalı olan Grekoromen güreş dalında en başarılı ve istikrarlı sporcunun İrfan Mirzoyev olduğunu belirterek; sporcunun U-20 kategorisinden yetişkinler kategorisine geçmeyi planladığını aktardı. Useinov, Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya kazanan Maksut Sultanov’un da adını zikretti ve "Ayrıca İzzet Bekirov ile ilgili umutlarımız var. Onun Ukrayna Grekoromen Güreş Milli Takımı'na seçilmesini ve uluslararası yarışmalarda başarılı olmasını umuyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Kırımlı sporcuların başarısında en büyük pay sahibinin antrenörler olduğunu kaydeden Useinov, "Eğitmenlerimiz genç, ilerici insanlar. Sporculara karşı iyi bir yaklaşımları var. Etkili yöntemler kullanıyorlar. Bir başka önemli nokta ise bizzat Federasyon tarafından güreşçilerin desteklenmesidir. Bu çok önemli, çünkü artık sporcular eskisi gibi kendi hallerine bırakılmıyor, onlarla ilgilenen, bazı ihtiyaçlarını karşılayan bir organizasyon var. Destek veren sponsorlar var. Tüm bu faktörlerin birleşimi ortaya iyi bir sonuç çıkarıyor" ifadelerini kullandı.