Rusya, 73 yaşındaki Kazan Tatar millî hareketi emektarını alıkoydu

Sürgündeki Bağımsız Tataristan Cumhuriyeti Başbakanı Rafis Kaşapov ve Kazan Tatar tarihçi ve yazar Roza Kurban, Kazan Tatar millî hareketi emektarı Zinnur Agliullin’in Rus kolluk kuvvetleri tarafından alıkonulmasını QHA’ya değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2024 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 15:28
https://www.qha.com.tr/

Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’ndeki Yarçallı (Naberejnıye Çelnı) kentinde yaşayan, Kazan Tatar millî hareketi emektarı 73 yaşındaki Zinnur Agliullin bu sabah Rus kolluk kuvvetleri tarafından alıkonuldu.

Sürgündeki Bağımsız Tataristan Cumhuriyeti Hükûmeti basın servisi, Rus kolluk kuvvetlerinin bu sabah Kazan Tatar millî hareketi emektarı Zinnur Agliullin’in evine baskın düzenleyerek 73 yaşındaki aktivisti alıkoyduğunu bildirildi.

1990’lı yıllarda Kazan Tatar Halk Merkezi liderliği görevini yürüten Agliullin, Ağustos 1990’da Tataristan’a cumhuriyet statüsünün verilmesi talebiyle açlık grevi düzenleyen aktivistlerden biriydi.

ZİNNUR AGLİULLİN "AŞIRILIK PROPAGANDASI" İLE SUÇLANIYOR

73 yaşındaki Kazan Tatar aktivistin alıkonulmasını Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendiren Sürgündeki Bağımsız Tataristan Cumhuriyeti Başbakanı Rafis Kaşapov, baskının 22-24 Ekim'de Kazan'da yapılacak BRICS zirvesi hazırlıkları bağlamında gerçekleştiğini belirtti. Kaşapov, “Zinnur Agliullin’in eşi Almira Agliullina’nın anlattığına göre sabah saatlerinde evlerinde arama yapıldı. Arama yapanlar arasında Aşırılıkla Mücadele Merkezi memuru Aleksey Sokolov ve FSB memuru Oleg Bikmullin bulunuyordu. Ayrıca aramada iki tanık da hazır bulundu.” dedi.

Aşırılıkla Mücadele Merkezi memuru Aleksey Sokolov, "aşırılık propagandası" suçlaması çerçevesinde Zinnur Agliullin hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Agliulin’in millî hareket bağlamındaki aktif faaliyetleri nedeniyle baskıya uğradığını belirten Kaşapov, “Bunlar, hâlâ orada (Rusya’da) kalan aktivistleri bastırmaya çalışan kolluk kuvvetleri ve özel servislerin uyguladığı baskılardır. Çuvaşistan, Udmurtya, Mari-El ve tüm Volga cumhuriyetlerinde bu tür aramalar ve ceza davalarının başlatılması sistematik olarak gerçekleştiriliyor." ifadelerini kullandı.

Rus kolluk kuvvetleri, Mayıs 2024’te de Zinnur Agliullin’i gözaltına almıştı. Birkaç saat süren sorgudan sonra aktivist serbest bırakıldı. Aynı gün Rus polisi, baskılardan dolayı Tataristan’ı terk etmek zorunda kalan Rafis Kaşapov ve kardeşi Nafis Kaşapov’un evlerine de baskın gerçekleştirmişti.

KREMLİN’İN AMACI RUSYA’DAKİ TÜM MİLLETLERİ RUSLAŞTIRMAKTIR!

Öte yandan Kazan Tatar tarihçi ve yazar Roza Kurban, Putin rejiminin Kazan Tatar milliyetçilerine baskı uygulamayı sürdürdüğünü kaydederek şu değerlendirmede bulundu:

18 Eylül 2024 tarihinde Kazan Tatar milliyetçisi Zinnur Agliullin gözaltına alındı.  Putin Rusyası'nda milliyetçilere nefes aldırılmıyor. Rusların en büyük korkusu Türk Birliği fikri ve Türklerinin bir araya gelmesidir. Son tutuklamanın Türk dünyası ortak alfabesi açıklandıktan sonra yapılması da bunun bir delilidir. Rusların amacı Rusya Federasyonu’na bağlı tüm milletleri Ruslaştırmak; dilini, tarihini ve kültürünü yok edip unutturarak mankurtlaştırmaktır. Milliyetçileri tutuklayarak korku imparatorluğu yaratmaya çalışan Putin ve çetesi bunu başaramayacaktır. Millî bağımsızlık mücadelesi son milliyetçi ölene dek devam edecektir. 2019 yılında dilim yoksa benim de yaşamamın bir anlamı yok diyerek kendini ateşe veren Albert Razin'i unutmadık onlar bizim için kahramandır.  Kahramanların öldüğü yerde efsaneler doğar…