Rus propagandasının ürünü: Kerç Köprüsü üzerindeki yapılaşma

Siyasi analist ve askerî uzman Dmıtro Snegiryov (Dmytro Sniehyrov), Rusya’nın Kerç Köprüsü (Kırım Köprüsü) boyunca inşa ettiği savunma yapılarının etkinliğini QHA’ya değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2024 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2024 11:25
https://www.qha.com.tr/

Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde yönetimi, Rusya’nın Yarımada'yı işgal ettikten sonra Kerç Boğazı üzerinde yasa dışı olarak inşa ettiği Kerç Köprüsü’nü (Kırım Köprüsü) yıllardır askerî ikmal yolu olarak aktif şekilde kullanıyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürü Kırılo (Kyrylo) Budanov'un Kerç Köprüsü'nün imha edilmesi gerektiği yönündeki açıklamalarının ardından, işgalci Rusya köprü boyunca savunma yapıları inşa etmeye başladı. Bu yapıların, su altı ve su üstü insansız deniz araçlarıyla (İDA) yapılacak olası saldırılara karşı koruma sağlaması amaçlanıyor.

Rus işgal güçlerinin, köprüyü korumak amacıyla aldığı bu önlemler, bölgedeki güvenlik durumunun ne kadar hassas olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Siyasi analist ve askerî uzman Dmıtro Snegiryov (Dmytro Sniehyrov), Kırım Haber Ajansına (QHA) yaptığı açıklamada, Rusya'nın Budanov'un sözlerini ciddiye aldığını ve bu nedenle savunma çalışmalarını hızlandırdığını aktardı. 

İşgalcilerin Kerç Köprüsü önünde kurduğu bariyerlerin etkinliğini sorgulayan Snegiryov, “Ana işlevleri Kerç Köprüsü'nü İDA saldırılarına karşı korumaktır. Bu yapıların koruma ihtiyaçlarını ne kadar karşıladığı başka bir soru. Bu tür bariyerler şimdiye kadar işgalcilerce kullanıldı ve düşük verimlilik gösterdi.” ifadelerine yer verdi.

Kerç Köprüsü dışında benzer bariyerlerin Akyar (Sivastopol) Körfezi'nde ve Karadeniz Filosu gemilerinin demirlediği diğer üslerde de kullanıldığını ancak İDA’lara karşı etkili olmadıklarına dikkat çeken uzman, “Özellikle son saldırılar, bu bariyerlerin İHA’lara karşı koruma sağlamada tamamen yetersiz olduğunu gösterdi. Bu nedenle Rusya, savaş uçakları ve helikopterler ile sürekli devriye gezme yöntemine başvurmak zorunda kaldı.” dedi.

Askerî uzman Snegırov’a göre, bu tür yapıların inşası, Ukrayna'nın saldırılarına karşı gerçek bir koruma sağlamaktan ziyade, Rusya'nın kendi halkına ve dünyaya stratejik yerlerin güvende olduğu izlenimini vermeyi amaçlayan bir propaganda kampanyasının bir parçası.

Dmıtro Snegıryov, Rusya'nın Kerç Köprüsü çevresindeki bariyer inşaatlarına hız vermesinin, Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürü Kırılo Budanov'un açıklamalarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti. Budanov, Kerç Köprüsü'nün geleceğinin belirsiz olduğunu ve onun Ukrayna istihbaratının ana hedeflerinden biri haline geleceğini söylemişti.

Ukrayna askerî istihbaratı tarafından geliştiren Magura V5'in en etkili İDA’lardan biri olarak kabul edildiğini ve bu aracın 14 Rus gemiyi vurup 8'ini batırdığını hatırlatan uzman, Rusya'nın bu tür açıklamaları ciddiye aldığını kaydederek, “Dolayısıyla, Rusya'nın Kerç Köprüsü'nü korumak için aldığı önlemler ve yürüttüğü inşaat çalışmaları, bu tehditlere karşı duydukları endişeyi gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Kerç Köprüsü'ne yönelik olası saldırıları analiz eden Snegıryov, köprünün potansiyel saldırıların olumsuz sonuçlarını dikkate alarak inşa edildiğine dikkat çekti. Uzmana göre, köprünün yıkılabilmesi için tek tek destek direklerine saldırılması gerekiyor; bu nedenle, köprüye yönelik saldırılar gerçekleşmiş olsa da, yapı hâlâ ayakta durmayı başarıyor.

Bununla birlikte askerî uzman, Rusya'nın Kerç Köprüsü'nün askeri açıdan önemini küçümsemeye yönelik bir bilgi yayma çabasında olduğunu belirtti. Snegırov, Rus tarafının köprünün lojistik görevlerini artık yerine getirmediğini iddia ettiğini ve bu görevlerin feribot seferleri veya yeni işgal edilen bölgelerden geçen demiryolu hatlarıyla gerçekleştirildiğini öne sürdüğünü kaydetti. 

Bu tür açıklamaların, köprünün korunmasının yanı sıra, köprünün Rusya için önemini azaltmaya yönelik bir bilgi-psikolojik operasyonun parçası olduğunu ifade eden Snegıryov, “Böylelikle, Rusya kamuoyuna ve dünyaya köprünün stratejik bir öneme sahip olmadığı mesajı verilmeye çalışılıyor.” dedi.

ÜÇ SIRALIK BARİYER HATTI

Uydudan çekilen görüntülerde işgalcilerin köprünün kuzey tarafında mavnalardan oluşan üç sıra bariyer oluşturduğunu görünüyor.

Ayıca işgalcilerin Kerç Köprüsü boyunca paralel köprüye benzer bir yapı inşa ettiğini bildirdi.

KERÇ KÖPRÜSÜ’NE İKİ DEFA SALDIRI DÜZENLENDİ

Ukrayna Kerç Köprüsü’ne, 2 kez başarılı saldırı gerçekleştirmişti. Birinci saldırı Ekim 2022’de ve ikinci saldırı ise 17 Temmuz 2023’te yapıldı.