İslam dünyasının en önemli aylarından biri olan Ramazan ayında Müslümanlar nefis terbiyesi için oruç ibadetini yerine getiriyor. Hicri Takvime göre Ramazan ayında sabah ezanı itibarıyla başlayan oruç, akşam ezanında iftar ile son buluyor. Bu inanç sistemi yüzyıllardır gelenek haline gelerek, farklı coğrafyalarda farklı şekillerde yaşatılıyor.
Peki, Osmanlı'nın mirası, gözbebeği Balkanlar, Rumeli ve Batı Trakya'da Ramazan ayı nasıl geçiyor? Kırım Haber Ajansı (QHA) yoğunlukta Müslüman ve Türklerin yaşadığı bu bölgelerin Ramazan geleneklerini derledi.
#Ramazan ayı Balkanlar, Rumeli ve Batı Trakya'da nasıl geçiyor? Balkanlar, Rumeli ve Batı Trakya'da Ramazan ayı nasıl geçiyor? Kırım Haber Ajansı yoğunlukta Müslüman ve Türklerin yaşadığı bu bölgelerin Ramazan geleneklerini derledi. ???? https://t.co/i9ZPgMmos4 pic.twitter.com/hTE63l6nPs
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) April 16, 2023Balkanların incisi BOSNA HERSEK’te Ramazan ayı adeta şenlik havasında geçiyor. Özellikle sofralarına misafir olmak isteyeceğimiz Boşnaklar, adeta misafirsiz iftar yapmıyor.
Limonata ve hurma ise eşsiz sofraların vazgeçilmezi. Bunun yanında Boşnakların sık sık tükettiği Bey Çorbası olarak da nitelendirilen küp küp doğranmış sebzelere eşlik eden Bamyalı Begova Çorbası, Boşnak çömleği olarak geçen Bosanski Lonac, kaymak, tereyağı ve peynirlerden yapılan Topa, yoğurtlu Boşnak böreği, soğan dolması, sarma, etli mantı ve kaçınılmaz son: şırası ağızdan akan birbirinden lezzetli şerbetli tatlılar Ramazan sofralarında yer alıyor.
Yanı sıra elma ve ceviz uyumunu yakalayan Boşnaklar Tufahija tatlısını iftar sofralarından eksik etmiyor.
KOSOVA’da çalışanlar için saat 16.00’da mesai biterken fırınlarda pide kuyruğu için mesai başlıyor. Misafirler için cıza ismi verilen lor peynir ve yumurtayla hazırlanan pideyika ikram ediliyor. Arnavutlardan kalan muazzam lezzet Gulaş ismi verilen et yemeği, etli kuru fasulye, Supa çorbası, yapımı 3-4 saat süren Arnavut yemeklerinden biri Fliya böreğine midenizde biraz da olsa yer ayırmalısınız. Sahur vakti için davul seslerinin yankılandığı Kosova’da kahve kokusu evlerden sokaklara yayılıyor.
KUZEY MAKEDONYA Türkleri ise tatlılardan vazgeçemiyor. Trileçe, Balkan usulü baklava, tulumba iştah kabartıyor. Osmanlı yemeklerinin hala tüketildiği bu topraklarda, yemeğin ardından Makedonya usulü Türk kahvesi vazgeçilmezler arasında.
SIRBİSTAN’ın Sancak bölgesindeki Yeni Pazar kentinde yoğun olarak yaşayan Müslümanlar, camileri dolup taşırıyor. Birlik ve beraberlik içerisinde yaşayan vatandaşlar ihtiyaç sahiplerine iftar ve sahurda yemek yetiştiriyor. Kalabalık iftar sofralarında ise fırın pideleri en önemli yemekler arasında.
SLOVENYA’da yaşayan Müslümanlar ise hurma, pide ve bol şerbetli tatlıları sofralarından eksik etmiyor.
Balkanların cennet diyarı KARADAĞ’da tıpkı Türkiye’deki gibi teravih namazı büyük önem taşıyor. Birbirinden lezzetli şerbet ve lokumlar iftara gelen misafirleri karşılıyor. İftar sofralarında dolmalar, zeytinyağlılar, etler göz doyuruyor. Sahurda ise kahvaltılıktan ziyade iftar sofralarından kalan yemeklere yer veriliyor.
Batı Trakya Türklerinin kalbi İSKEÇE’de toplu iftarlar ve teravih namazlarıyla Ramazan’ın ruhu yoğun bir şekilde yaşatılıyor. Çorba ve Ramazan pidesi ise tıpkı Türkiye’deki gibi önemli bir yere sahip. İlk kez bu sene çocuk ve gençlik iftarlarına yer verilen Batı Trakya’da Hacivat-Karagöz gösterilerine ilgi oldukça yoğun.
İftarıyla sahuruyla, teravihi ve Ramazan eğlenceleriyle Balkanlar, Ramazan iklimini yaşayabileceğiniz en müstesna coğrafyalardan birisi. Bir sonraki Ramazan’ı burada geçirmek size unutulmaz bir deneyim sağlayacak.