Plus Institute Kurucusu Uçar Scholz’un Türkiye ziyaretini değerlendirdi

Plus Institute Kurucusu Muhammed Ali Uçar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz arasında gerçekleşen görüşmeyi Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 18:38
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 18:38
https://www.qha.com.tr/

Şerife Beyza Satılmaz / QHA ANKARA

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’u 19 Ekim 2024 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde kabul etti. Plus Institute Kurucusu Muhammed Ali Uçar, görüşme kapsamında Almanya- Türkiye ilişkilerine dair önemli noktaları Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi.

ALMANYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İKİLİ İLİŞKİLERDE KRİTİK BİR DÖNEM

Erdoğan- Scholz görüşmesinin, Almanya ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerde kritik bir dönem olduğuna işaret eden Uçar,  “Özellikle Almanya’nın Türkiye’ye yönelik son dönemde tartışılan silah ve savunma sanayi ambargoları ile Eurofighter Typhoon uçaklarının Türkiye’ye olası satışı, görüşmelerin ana konuları arasında yer aldı. Türkiye ve Almanya son dönemde bölgesel krizlere farklı yaklaşımlar sergilese de iki ülke arasındaki ilişkiler, köklü bir ortak geçmişe ve iş birliğine dayanmaktadır." dedi.

EUROFIGHTER’LAR KONUSUNDA ALMANYA TUTUMUNU YUMUŞATACAK MI?

Uçar, Alman hükûmetinin son yıllarda Türkiye'ye yönelik silah ihracatını büyük ölçüde azaltmış olduğunu ancak son raporlara göre Almanya'nın rotasını değiştireceğini kaydederek  “Almanya’nın Türk Deniz Kuvvetlerine 100 uçaksavar füzesi, torpido ve Türk denizaltıları ile fırkateynlerinin modernizasyonu için büyük bir malzeme paketi satışını onaylaması bekleniyor. Der Spiegel'in 6 Ekim'deki haberine göre, gizli toplanan Federal Güvenlik Konseyi, NATO müttefiki Türkiye'ye yüz milyonlara avro değerinde Alman silahlarının teslimatına yeşil ışık yaktı. Ayrıca, Türkiye 40 Eurofighter savaş uçağı satın almak istiyor, bu uçaklar Almanya, Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya tarafından ortaklaşa üretiliyor. Almanya, bir yılı aşkın süredir Türkiye’ye Eurofighter satışını engelliyor. Scholz’un ziyaretinin, Türkiye’nin uzun süredir satın almak istediği Eurofighter’lar konusunda Almanya’nın tutumunu yumuşatması bekleniyor.“  yorumunda bulundu.

Son yıllarda ise Almanya’da bazı siyasetçiler ve grupların, Almanya'nın Türkiye’ye silah ihracatı yapmamasını savunduğunu belirten Uçar, Türkiye’nin Suriye ve Irak sınırlarında yürüttüğü askerî operasyonların özellikle eleştiri konusu olduğunu söyledi. Uçar, ancak Türkiye‘nin bu operasyonları sınırlarını koruma hakkı çerçevesinde yürüttüğünü vurguladı.

ALMANYA NEDEN KARARINI DEĞİŞTİRDİ?

Uçar, Almanya’nın silah ihracatı ve Eurofighter satışı konusundaki rota değişikliğinin ardındaki önemli sebepleri ise şu şekilde sıraladı:

Bunlar arasında Ukrayna-Rusya Savaşıyla değişen jeopolitik dengeler, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine verdiği onay ve Eurofighter satışının Türkiye ile ilişkilerde yeni bir başlangıç olabileceği beklentisi bulunuyor. Erdoğan’ın Eurofighter uçaklarıyla ilgili bir gazetecinin sorusuna verdiği yanıtın da Almanya'nın kararını etkileyebileceği düşünülüyor: ‘Almanya Eurofighter verir ya da vermez, bana ne. Savaş uçağı üreten tek ülke Almanya mı? Biz bunları birçok başka ülkeden de temin edebiliriz.‘ Gerçekten de Türkiye, son yıllarda BRICS ülkelerine yakınlaşmakta ve bu ülkelerden savaş uçağı satın alma imkanı bulmaktadır.

İKİ ÜLKE ULUSLARARASI ÇATIŞMALARIN ÇÖZÜMÜNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYABİLİR

Scholz’un Türkiye ziyaretinin iki ülke arasındaki stratejik iş birliğini derinleştirmek için büyük bir fırsat sunduğunu dile getiren Uçar, “Almanya ve Türkiye sadece tarihi, ekonomik ve kültürel bağlara sahip değil, aynı zamanda güvenlik ve enerji alanlarında iş birliği yaparak bölgesel ve küresel barışa da katkıda bulunabilirler. İki ülke, farklılıklarını aşarak ve yakın iş birliği yaparak uluslararası çatışmaların çözümüne önemli katkılar sağlayabilir." açıklamasında bulundu.