Levent Giray: III. Selim Geray Han'ın torunları, bugün Kırım'a giremiyor

Kırım hanlarından III. Selim Geray Han'ın 5. kuşaktan torunu Selâmi Giray'ın oğlu Levent Giray, vefatının 1. yılında babasını ve aile hikayesini Kırım Haber Ajansına anlattı. Giray, Geray hânedânı soyundan gelenler olarak Rus işgali altındaki Vatan Kırım'a gidemediklerini vurguladı ve bir an evvel Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılmasını beklediklerini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2024 18:02
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2024 18:02
https://www.qha.com.tr/

Geray hânedânı soyunun son temsilcilerinden Selâmi (Selâmet) Giray, 16 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Selami Giray, 92 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kırım hanlarından III. Selim Geray Han'ın 5. göbekten torunu olan Selâmi Giray, 1930'da Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde dünyaya gelmişti. Kırım Haber Ajansı, Geray hânedânı soyunun son temsilcilerinden Selami Giray'ın vefayının birinci yılında, oğlu Levent Giray ile özel bir röportaj gerçekleştirdi.

LEVENT GİRAY, BABASI SELÂMİ GİRAY'I ANLATTI

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Son Kale Derneğinin kurucusu Levent Giray, babası Selâmi Giray'ı Kırım Haber Ajansına (QHA) anlattı. Dedesi Hilmi Giray'ın Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Çakıllı beldesi doğumlu olduğunu dile getiren Giray, dedesinin memuriyetinden dolayı babası Selami Giray'ın; Lapseki, Üsküdar, Gümüşhane, Trabzon, Safranbolu ve Gemlik'te yaşadığını belirtti. Giray, babasının Trabzon'dayken idman ocağında top oynadığını ve spora meraklı biri olduğunu belirtti. Giray, "Üsküdar'daki Tunusbağı Spor Kulübünde idarecilik yapmış, en son yetiştirdiği öğrencisi de Beşiktaşlı Fikret (Fikret Demirer) idi. Daha sonra yaşı itibarıyla idareciliği de bırakmıştı" ifadelerini kullandı.

Babasının 1991 yılında retina yırtılmasından dolayı görme yetisini kaybettiğini belirten Giray, babasının son 31 yılını görmeden yaşadığını söyledi. Giray, "Ama dirayetliydi, yenilmedi, dik durabildi" vurgusu yaparak o dönemlerde babasının bakımını üstlendiğini de ifade etti. 

III. SELİM GERAY HAN'IN TORUNU BUGÜN KIRIM'A GİREMİYOR

Levent Giray, Kırım hanlarından III. Selim Geray Han'ı dedesinden dinlediğini ancak dönemin şartlarından ötürü Kırım'dan habersiz kaldıklarını dile getirdi. Giray, zamanında yalnızca amcasının bir kez Kırım'a gidebildiğini ikincisine izin verilmediğini, kendisinin ise çok kez gitmek istediğini ancak Rus işgali ve Ukrayna'ya yönelik Rus saldırılarından dolayı Vatan Kırım'a gidemediğini söyledi. Levent Giray, "Umarım bir gün Kırım'a gitmek nasip olur" ifadelerini kullandı.