Bu sene dördüncüsü tertip edilen Antalya Diplomasi Forumu'na (ADF) katılan Kırım Millî Varlık Vakfı Başkanı ve Kırım Cephesi Koordinatörü Lenur Mambetov, Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularına yanıt verdi. Mambetov, Kırım Millî Varlık Vakfı ve Kırım Cephesi olarak organize ettikleri faaliyetlerden kısaca söz etti.
"EN ÇOK GIDA VE JENERATÖR TEMİNİ SAĞLADIK"
Kırım Tatar Milli Meclisi ve hayır kurumlarıyla birlikte "Kırım Cephesi" adında bir platform oluşturduklarını; Kırım Tatarı ve Ukraynalı sığınmacılara, askerlere ve yerinden edilen sivillere yardım gönderdiklerini belirten Mambetov, "En çok; gıda sağlama, jeneratör temini gibi yardımlar sağladık. Örneğin, iki binden fazla jeneratör, tonlarca gıda ve askerler için araç desteğinde bulunduk." bilgisini verdi.
UKRAYNA'DAKİ SAĞLIK KURUMLARI İÇİN 100 AMBULANS PROJESİ
Ayrıca Mambetov şu anda en büyük projelerden biri olan ambulans desteği hakkında da bilgi verdi. Mambetov, “Ukrayna’daki sağlık kurumları için 100 ambulans" projesi için şunları söyledi:
"Bu ambulanslar, Suudi Arabistan'daki Kral Selman Vakfı tarafından finanse edildi. Araçlar, Türkiye Cumhuriyeti'nde üretildi. Ambulanslar gerekli tüm ekipmanlarla donatıldı. Bu ambulansları, Herson, Zaporijjya, Sumı gibi Rus işgal güçlerinin saldırılarından en çok zarar gören bölgelere gönderiyoruz."
UKRAYNA İÇİNDE KIRIM TATARI ÖZERKLİĞİ TALEBİ
Kırım'ın işgalden kurtulmasıyla çalışmalarına ivedilikle başlayacaklarını vurgulayan Kırım Millî Varlık Vakfı Başkanı, hazırlıklar yaptıklarını kaydetti. Kırım Tatarlarının kimliğini, Kırım Tatar dilini ve eğitimini korumak için projeler ürettiklerini de sözlerine ekleyen Mambetov, "Kırım’ın yerli halkı olarak, Ukrayna devleti içinde bir Kırım Tatar özerkliğinin kurulmasını talep ediyoruz. Bu özerklik, yerli halkın haklarını koruyacak ve kültürünü, dilini ve kimliğini yaşatacak şekilde olmalı." yorumunda bulundu.