KTMM Başkanı Çubarov, Kırım Platformu gündemini QHA’ya açıkladı

KTMM Başkanı Refat Çubarov, eylül ve ekim ayı içerisinde gerçekleştirilecek olan Kırım Platformu zirvelerinin ayrıntılarını Kırım Haber Ajansına (QHA) verdiği özel röportajında açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2024 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 17:20
https://www.qha.com.tr/

Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak, insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatılan Kırım Platformu’nun eylül ve ekim ayında iki zirvesi gerçekleştirilecek.

İlk olarak devlet ve hükûmet başkanlarını, sonrasında dünya genelinden parlamenterleri bir araya getirecek olan toplantılar için geri sayım başladı. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Platformu zirvelerinin içeriğini ve KTMM olarak zirvelerden beklentilerini Kırım Haber Ajansı (QHA) aracılığıyla kamuoyu ile paylaştı.

???? KTMM Başkanı Çubarov, Kırım Platformu gündemini QHA’ya açıkladı pic.twitter.com/uzXgBL3n8u

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) September 2, 2024

ZİRVE'YE YAKLAŞIK 50 DEVLET VE HÜKÛMET BAŞKANI KATILACAK

Kırım Platformu Liderler Zirvesi’nin 11 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de toplanacağını belirten KTMM Başkanı Çubarov, konuşmaların devam eden savaş sebebiyle hibrit bir şekilde olacağını kaydetti.

Bazı ülke liderlerinin çevrim içi olarak, bazılarının ise Kıyiv’e gelerek konuşma yapacağını açıklayan Refat Çubarov, yaklaşık olarak 50 devlet ve hükûmet başkanının konuşma yapmasının beklendiğini, tam katılımcı listesinin ise ilerleyen günlerde açıklanacağını belirtti.

"BEKLENTİMİZ KIRIM’IN GELECEĞİ İLE İLGİLİ YAPILAN AÇIKLAMALARIN KIRIM TATAR HALKI İLE BAĞLANTILI OLMASIDIR"

Liderler Zirvesi’ndeki ana gündem maddesinin devam eden savaşın sonunun nasıl en kısa sürede gelebileceği olduğunu söyleyen KTMM Başkanı, konuşmaların bu tema çerçevesinde şekilleneceğini ifade etti. Çubarov, “Savaşı konuştukları vakit, elbette hepsi Kırım’ın gelecekteki durumunu ve Kırım’ın Ukrayna devletinin bir bölgesi olarak gelecekte nasıl inkişaf edeceğini ele alacak” şeklinde konuştu. “Beklentimiz Kırım’ın geleceği ile ilgili yapılan açıklamaların Kırım Tatar halkı ile bağlantılı olmasıdır.” diyen Refat Çubarov açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

Çünkü o toprağın, Kırım Yarımada’sının bir yerli halkı var. Biz gerek Ukrayna devlet yetkilileriyle gerek diğer ülkeleri ziyaret ettiğimizde bir araya geldiğimiz dünya siyasetçileriyle yaptığımız konuşmalarda, Kırım’ın Ukrayna devletinin bir bölgesi olarak geleceğinin, Kırım Tatar halkının geleceğine bağlı olması gerektiğini vurguluyoruz. O sebeple, Kıyiv’de gerçekleştirecek Kırım Platformu Liderler Zirvesi’nde Ukrayna’nın Kırım bölgesinin yönetimi için hukuksal ve diğer alanlarda net olarak hangi düzenlemeleri yapacağını belirtmesini bekliyoruz.

ÇUBAROV: KIRIM'IN ÖZERKLİĞİ KIRIM TATARLARINA GÖRE DÜZENLENMELİ

KTMM olarak hem 11 Eylül’deki Liderler Zirvesi’ne hem de 24 Ekim’deki Parlamenterler Zirvesi’ne katılım sağlayacaklarını dile getiren Refat Çubarov, Letonya'nın başkenti Riga’da toplanacak zirvede heyet olarak çalışmalara iştirak edeceklerini kaydetti.

Parlamenterler Zirvesi’nde KTMM olarak verecekleri mesajın, Kırım’daki özerk yapının devam etmesi ancak büyük değişiklikler yapılması gerektiğini yönünde olacağını açıklayan Çubarov, şöyle devam etti:

Çünkü bu muhtariyetin esası Kırım Tatar yerel halkının halklarına göre düzenlenmeli. Bütün ümitlerimiz, Kırım’ın azat edilmesi ve halkımızın orada hem canlanması hem de uzun yıllar yaşamasıdır.