KTMM Başkanı Çubarov: Erdoğan'ın ısrarıyla Kremlin’in, Kırımlı siyasi tutsakları serbest bırakacağından eminim

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesini Kırım Haber Ajansına değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2023 22:01
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2023 22:01
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 4 Eylül 2023 tarihinde Rusya’nın Soçi şehrinde görüşme gerçekleştirilecek. İkili görüşmede; Türkiye’nin Ukrayna ile müzakerelerin yürütülmesine yönelik girişimi ve savaş esirlerinin değişimi tartışılacak konular arasında bulunuyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmeye ilişkin beklentilerini ve düşüncelerini Kırım Haber Ajansına anlattı.

REFAT ÇUBAROV: TÜRKİYE, SÜREKLİ OLARAK UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLEMİŞTİR Türkiye’nin Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekun işgal girişimi sırasında tutumunun iyi bilindiğini dile getiren Çubarov, “Türkiye'nin Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgaline ilişkin tutumu iyi biliniyor ve Türkiye, Rusya'nın Kırım'ı ve Ukrayna'nın diğer bölgelerini işgal etme girişimlerini asla tanımıyor ve tanımayacak” dedi. Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini belirten KTMM Başkanı, “Türkiye, sürekli olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemiştir ve dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soçi'de diktatör Putin ile görüşmesi sırasında hiçbir şey bu tutumuyla çelişmeyecektir” ifadelerini kullandı.

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV, MÜZAKERENİN İÇERİĞİNİN ÖNEMLİ OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKTİ Taraflar arasındaki müzakerenin içeriğinin önemli olduğuna işaret eden Çubarov, “Kıyiv ile Moskova arasında Türkiye topraklarında müzakerelerin yeniden başlatılması girişimine gelince; eğer bu müzakerelerin konusu ateşkesin tartışılması ve Rus birliklerinin Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarından tamamen çekilmesi olacaksa, elbette böyle bir girişim memnuniyetle karşılanmalıdır. Ancak, Ukrayna devletini yok etme ve Ukrayna ulusunu köleleştirme suçlarından henüz vazgeçmemiş olan diktatör Putin'in bu tür müzakereleri kabul etmeyeceği açıktır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'ın müzakere önerisi havada kalacaktır” açıklamasını yaptı. REFAT ÇUBAROV: TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN YAKLAŞIK 200 KIRIM SAKİNİ OLAN SİYASİ TUTSAĞIN SERBEST BIRAKILMASINI ÖZELLİKLE TALEP EDECEĞİNİ UMUYORUZ Ukrayna ile işgalci Rusya arasındaki esir değişimine ilişkin konuşan Refat Çubarov, “Tabii ki, bu durumda Sayın Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Putin'den, üçte ikisi Kırım Tatarları olmak üzere yaklaşık 200 Kırım sakini olan siyasi mahkumların serbest bırakılmasını özellikle talep edeceğini umuyoruz. Yurttaşlarımız sözde davalarla hukuksuzca tutuklanarak 13, 17, 19 yıl hapis cezalarına çarptırıldı. Bu, Kırım'da Rus işgalini kabul etmemenin, onurunu korumanın bedelidir" ifadelerini kullandı.

Çubarov, "Putin'in, şüphesiz en güçlü uluslararası liderlerden biri olan Recep Tayyip Erdoğan'a bağlı olduğunu göz önünde bulundurarak, Erdoğan'ın ısrarıyla Kremlin’in, Putin'in elinde esir olan Kırımlı siyasi tutsakları serbest bırakmak zorunda kalacağından eminim. O halde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başarılar ve iyi sonuçlar umalım” dedi.

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLAR, RUS HAPİSHANELERİNDE ALIKONULMAYA DEVAM EDİYOR

Rus işgali altındaki Kırım’da Kremlin kontrolündeki kukla yönetim, Kırım Tatarları ve Ukrainlere baskı uygulamaya devam ediyor. Rus işgal güçlerinin baskısına maruz kalan Kırımlıların büyük çoğunluğu Kırım Tatarlarından oluşuyor. Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, 11 Ağustos 2023 tarihinde, Kremlin rejimi tarafından şu anda 175 Kırımlı siyasi tutsağın alıkonulduğunu aktarırken bunlardan 117’sinin Kırım Tatarı olduğuna dikkat çekti.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, FREEDOM televizyon kanalında yaptığı açıklamada; Kırım’ın işgalci yönetiminin işgale karşı çıkan vatandaşlara baskı uygulamak için farklı bahaneleri kullandığını ifade etti. Kırım Tatarları, 2014 yılında Rus işgaline karşı topluca direniş gösterdikleri için işgalci Rusların hedefi haline geliyor.

6 AYDA 66 KIRIM TATARI ALIKONULDU

Bariyev, “Sadece 2023 yılının ilk 6 ayı içinde 101 kişi alıkonuldu, bunlardan 66'sı Kırım Tatarı. 37 arama yapıldı. Bu aramaların 29’u Kırım Tatarlarının evlerinde yapıldı. Merkezimiz 140 tutuklama kararı kayda geçirdi bunlardan 93’ü Kırım Tatarları hakkında. İşgalciler, 106 kişiyi sorguladı. Sorgulananlardan 73’ü Kırım Tatarıdır.” ifadelerini kullandı.

175 SİYASİ TUTSAĞIN 117'Sİ KIRIM TATARI

Kremlin rejimi tarafından yasa dışı olarak alıkonulan siyasi tutsakların sayısına dair açıklama yapan Bariyev, “Şu anda hapishanelerde 175 siyasi tutsak alıkonuluyor. Bunlardan 117’si Kırım Tatarı" dedi.

Eskender Bariyev, konuşmasında siyasi tutsakların çok kötü şartlarda alıkonulduğu için çoğu siyasi tutsağın sağlık durumunun kötüleştiğine ancak Rusya’nın uygun tedavi sağlamadığına dikkat çekti. Bariyev, insan hakları savunucuları ve avukatların taleplerine rağmen tıbbi yardım zamanında sağlanmadığı için Şubat 2023’te siyasi tutsak Cemil Gafarov ve Konstantin Şıring’in Rus cezaevinde hayatlarını kaybettiğini hatırlattı.