Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 79. yıldönümü çerçevesinde Kırım Haber Ajansına demeç verdi. Kırımoğlu, Sovyetlerin sürgün kararı ile Kırım Tatar halkını yok etmeyi amaçladığını ifade etti. Kırımoğlu, bu yıl Kırım'ın gerçekten de işgalden kurtarılacağını ve Kırım Tatar halkının mutlaka vatanına döneceğini vurguladı.
Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'na ilişkin açıklamaları şöyle:
Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, sürgün mesajının yanında Kırım Haber Ajansına gündemdeki önemli hususları değerlendirdi.
Rus işgali altındaki Kırım'daki durum ve Rus saldırıları altındaki Ukrayna'da devam eden savaş hakkında Kırım Haber Ajansına demeç verdi. Ayrıca Kırımoğlu, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak'ın Kırım’da Rus işgalinin ardından özerklik konusunun gündemden düşeceği yönündeki fikirlerini değerlendirdi. Dokuz yıldır Rus işgalindeki Kırım'da Kırım Tatar halkının yaşadığı baskılar ve bir yılı aşkındır süren savaş şartlarında yarımadadaki durumu değerlendiren Kırımoğlu, Ukrayna ordusunun askeri başarısına inandığının altını çizdi. Kırımoğlu, "Kırım’ın yerli halkı, Ukrayna ordusunu sabırsızlıkla bekliyor" ifadelerini kullandı.
KIRIMOĞLU: KIRIM’IN YERLİ HALKI KIRIM TATARLARI, UKRAYNA ORDUSUNU SABIRSIZLIKLA BEKLİYOR
Ukraynalı yetkili Mıhaylo Podolyak, Kırım’da Rus işgalinin ardından özerklik meselesinin gündeme gelmeyeceğini öne sürdü. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu konuda evet Ukrayna, toplumunda çeşitli fikirler var. Onların fikrine göre orada özerk cumhuriyet olması, Ukrayna'nın bütünlüğüne tehlikeymiş o sebepten de onun kaldırılması lazımmış. Bir taraftan haklılar çünkü orada çoğunluk Rus olduğu için 1991 yılında özerk cumhuriyet kurulduğu zaman, Rus Kırım otonom cumhuriyeti şeklinde kurmak istediler. Biz buna karşı çıktık. Biz onlarla referanduma katılmadık. Dedik ki bizim halkımızın büyük çoğunluğu sürgün yerinde. Ve Kırım'ın yerli halkının iradesi olmadıkça, onun kaderini, onun statüsünü sizin çözmeye hakkınız yok dedik. Boykot etmiştik ama yanlış yaptılar. O zaman Ukrayna yönetimi onu tanıdı. Ve elbetteki, bu durum belli derecede Ukrayna devleti için problemler yarattı.
Ama eğer o zaman o şimdi kurulduğu şekilde değil de gerçekten, Kırım'ın kökenli (yerli) halkının (Kırım Tatarlarının) otonom cumhuriyeti olsaydı Ukrayna'nın bütünlüğüne hiçbir tehlike olmayacaktı.
Vatan Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılacağı günler yaklaştı mı? Kırım'daki Kırım Tatarlarına ne gibi bir mesaj vermek istersiniz?
Biz aslında, Kırım Yarımadası'nın silahsız diplomatik yollar ile işgalden kurtulmasını söyledik. Ama bu Rusların büyük çapta savaşı, her şeyi değiştirdi. Son kez İstanbul'da olan Ukrayna ve Rusya heyetlerinin görüşmeleri zamanında biz bir çözüm teklif etmiştik. Ama Putin dedi ki, "Kırım Yarımadası etrafında hiçbir müzakere olamaz. Çünkü o Rusya'nın toprağı". Yani barış içerisinde, diplomatik yollardan kurtarmak yollarını kapattı. Şimdi ise tek yol savaş. Ben Ukrayna askeri başarısına çok inanıyorum.
Ukrayna ordusunun büyük bir motivasyonu var. Ve oradaki halk, birinci olarak Kırım Yarımadası'nın yeri halkı onu (Ukrayna ordusunu) sabırsızlıkla bekliyor. Konuştuğumuz zaman onlara (Kırım'daki Kırım Tatarları) diyorum, "Kusura bakmayın Kırım'a gelmeden evvel roketler atacağız. Siz o askeri üslerden uzak durunuz." Onlar da diyorlar ki, "İsterse burayı cehenneme çevirin ama bir an önce gelin". Elbet bunlar vatanperver insanlar...
Başkaları da var. Hiçbir şey olmasın diyenler de var. Ama son durum böyle birçok insan, Ukrayna'nın, Kırım ordusunun girmesini bekliyor. Ama orada, hainler ve işbirlikçiler de var... Onlar da bavullarını topluyorlar kaçmaya hazırlanıyorlar.