Kırımoğlu: İşgal varsa prensipler değişir!

SAHA İstanbul tarafından tertip edilen SAHA EXPO 2024'e katılan Kırım Tatarlarının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, QHA'ya özel açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 21:41
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 21:41
https://www.qha.com.tr/

Mustafa KOÇYEGİT QHA Ankara

Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul'un düzenlediği SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı başladı. 25'i bakan düzeyinde olmak üzere 312 resmî heyetin katılım gösterdiği fuarın açılış törenine, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da katıldı.

Savunma sanayinin dev buluşması SAHA EXPO'nun 22 Ekim 2024 tarihinde İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşen açılış töreni sonrasında stantları ziyaret eden Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Haber Ajansına (QHA) özel değerlendirmelerde bulundu.

KIRIMOĞLU, PUTİN'LE KONUŞMASINI ANLATTI

Kırımoğlu kendisine yöneltilen, "Mücadelesini silahsız ve barışçıl yöntemlerle yürütmek, Kırım Tatar millî hareketinin prensipleri arasında yer almakta. Bugün ise Kırım Tatarları Ukrayna ile birlikte Rusya'ya karşı cephede bir mücadele yürütüyor. Bu durumu nasıl değerlendirirsiniz?" sorusunu şu şekilde yanıtladı:

2014 yılında Putin ile telefonda konuştuğumuz zaman o da bana, 'Biliyoruz, bütün dünyada silah kullanmama taraftarısınız. Ümit ederiz ki, Kırım Tatarları ile bizim oradaki askerler arasında çatışma olmayacak.' dedi. Ben, orada yanlış bir durum olduğunu söyledim. Silah kullanmama ve zor kullanmama prensibi, kendi devletimiz içerisinde miillî haklar ile insan haklarını savunmak için geçerli. Senin toprağına başka ülkelerden asker geldiği zaman prensipler değişir. O zaman işgalcilere karşı savaşmak her vatandaşın borcudur.

"UKRAYNA DEVLETİ NASIL KARAR VERİRSE, ONA GÖRE DAVRANACAĞIZ"

Kırım'da son Rus işgalinin başladığı 2014 yılında Kırım Tatarları olarak tek başlarına Rusya ile savaşma imkan ve güçlerinin olmadığına dikkat çeken Kırımoğlu, "Biz Ukrayna vatandaşları olarak Ukrayna devleti nasıl karar verirse, ona göre davranacağız. Biz o dönem Kıyiv'den çağrı bekledik ama malesef o zaman olmadı." ifadelerini kullandı. Kırımoğlu, bu doğrultuda SAHA EXPO'ya Ukrayna'nın Rus işgali altındaki topraklarının kurtarılmasına hizmet edecek teknolojileri incelemek için katıldıklarını vurgulayarak, "Bizim savaşımız için neler gerekli onlara bakıyoruz. Yalnız Türkiye'de değil bütün dünyada, Ukrayna'nın savunması ve topraklarımızı işgalden kurtarmak için faydalı olacak neler var, onlara bakıyoruz." şeklinde konuştu.

HEDEF 150 BİNİN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının himayelerinde, ilgili bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları, askerî ve kamu kurumlarının katılımı ve desteğiyle düzenlenen SAHA EXPO 22 Ekim 2024 tarihinde kapılarını açtı. Fuar; savunma, denizcilik, havacılık ve uzay sanayine yönelik üretim yapan ana platform üreticilerini, tedarikçileri ve bu sektörlerde tedarikçi olarak yer almak isteyen firmaları İstanbul'da bir araya getiriyor.

150 binin üzerinde ziyaretçinin hedeflendiği fuarın son iki günü olan 25-26 Ekim tarihleri, halk günü olacak.

Türkiye'nin yerli üretim potansiyelinin sergilendiği, 90 bin metrekarelik fuar alanına; 120 ülkeden 1478 firma, 178 yabancı alım heyeti, 25'i bakan düzeyinde olmak üzere 312 resmî heyet katılım sağlıyor.