Kırım Tatarı Yarbay Alim Kerimov: Kendi evime girmek için kimseden izin istemeyeceğim!

Ukrayna ordusunda deniz piyadesi olarak 15 yıldır görev yapan Kırım Tatarı Yarbay Alim Kerimov, Kırım Haber Ajansına verdiği röportajda; Ukrayna ordusunun durumu, Kırım'ın işgalden kurtuluşu ve katıldığı operasyonlar hakkında konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2025 03:34
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2025 03:34
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatarı Yarbay Alim Kerimov, 15 yıldır Ukrayna ordusunda deniz piyadesi olarak görev yapıyor. Üçüncü ve İkinci Derece Cesaret Nişanı, "Cesaret ve Şeref" Ödülü sahibi olan Kerimov, Donbas'taki çok sayıda muharebeye ve Ukrayna ordusunun Herson bölgesinde Dnipro Nehri'nin sol yakasındaki Krınkı köyü yakınlarına düzenlediği zorlu çıkarma operasyonuna katıldı.

Kırım Tatar asker Alim Kerimov, Ukrayna-Rusya Savaşı, deniz piyade birliklerinin gerçekleştirdiği operasyonlar ve Kırım’ın Rus işgalinden kurtuluşu hakkında Kırım Haber Ajansına röportaj verdi.

ASKER OLMA HAYALİ

1988 yılında sürgünden Kırım’a dönen Alim’in anne ve babası, İslam Terek  (Kirovskoye) kasabasına yerleşti. 7 Temmuz 1993’te dünyaya geldi. Ailesindeki disiplini seven Alim, küçüklüğünden beri asker olmayı hayal etti. Annesi sağlık görevlisiydi ve babası ise inşaat işleriyle uğraşıyordu. Alim Kerimov, “Ailemizde 'onur', 'şeref' ve 'insanlık' gibi kelimeler çok önemliydi. Babam sertti, annem ise daha şefkatliydi. Beşinci ya da altıncı sınıfta kesin asker olacağıma karar verdim" dedi.

ASKERİ KARİYERİNİN BAŞLANGICI VE DENİZ PİYADE BİRLİĞİNE GEÇİŞ

Alim Kerimov, Kıyiv Devlet Telekomünikasyon Üniversitesi Askeri Telekomünikasyon ve Enformatik Enstitüsünden Radyo Ağları ve Telekomünikasyon Uzmanı olarak mezun oldu. 22 yaşında Teğmen olan Kerimov, Odesa’da konuşlandırılan muhabere alayına karargâh makineleri bölük komutanı olarak atandı.

Odesa’dan sonra Deniz Piyade Birliğine geçiş yapan Kerimov, "Görev yaptığım yer, Mıkolayiv’de bulunan 36. Deniz Piyade Tugayıydı. Orada da muhabere uzmanı olarak görev yaptım ancak sonra komuta kademesine geçtim. Tabura katıldığımda, komutanımız Yüzbaşı Vadim Suharevskıy idi (şu anki Ukrayna İnsansız Sistemler Kuvvetleri Komutanı). O zamanlar onun hakkında çok şey duydum, çünkü o Rusya kontrolündeki Igor Girkin’in sabotaj gruplarına ateş açan ilk kişiydi. Bizim taburumuz yeni kuruluyordu ve kısa süre sonra 36. Tugaydan ayrıldı ve 503. Deniz Piyade Taburuna dönüştü" ifadelerini kullandı.

Bu birlik, Donbas’taki farklı noktalarda görev yaptı. Rusya, 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlattığında Alim Kerimov, Donbas’ta görev yapıyordu.

24 ŞUBAT 2022: RUSYA'NIN GENİŞ ÇAPLI İŞGAL SALDIRISI

Alim Kerimov, Rusya'nın Ukrayna'daki geniş çaplı işgal saldırısının ilk günlerini şöyle anlatıyor:

"Geniş çaplı savaşı, zaten 4-5 aydır görevde olduğumuz Horlivka (Donetsk Bölgesi) yakınlarında karşıladık. Bizi oradan aldılar ve Berdyansk yakınlarına gönderdiler. Bize Mariupol’a doğru ilerleyen askeri konvoyun yolunu kesme görevi verildi. Orada kuşatma altına alındık. Birçok askerimiz hayatını kaybetti, bazıları esir alındı ancak sonra serbest bırakıldılar. İkinci kez kuşatma altına girdiğimizde, tabur komutanımızı ve topçu subayımızı kaybettik. Kuşatmadan çıktıktan sonra, Donetsk bölgesinin Mariupol ilçesinde bulunan Novoukrainka köyü yakınlarında konuşlandırıldık.

Bu arada, düşman Horlivka ve Avdiyivka çevresine sızıyordu. Onların amacını anladık ve soğukkanlı kararlar almaya çalıştık. Onların, düşman olduklarını ve etkisiz hale getirilmesi gerektiğini biliyorduk."

2022 yılının Mart ayında Volnovaha savunması sırasında 503. Deniz Piyade Taburu Komutanı Pavlo Sbıtov hayatını kaybetti. Sbıtov, ölümcül bir yara aldı ve son ana kadar birliğiyle birlikte kalarak saldırıyı püskürtme operasyonunu yönetti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Sbıtov’u ölümünden sonra "Ukrayna Kahramanı" ünvanıyla ödüllendirdi. Alim Kerimov, “Sbıtov çok iyi bir komutan ve silah arkadaşıydı. Bu kaybı hala kabullenemiyoruz.” dedi.

Büyük personel kayıpları nedeniyle 2022 yılının sonunda, 503. Deniz Piyade Taburu, yeniden yapılanma için cepheden geri çekildi. Kısa süre sonra Genelkurmay'dan bu seçkin tabur temelinde bir tugay oluşturma talimatı geldi. Bu şekilde, 503. taburun da içinde yer aldığı 38. Deniz Piyade Tugayı kuruldu. Birçok sıcak noktada görev yapan Tugay, Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından birkaç kez en iyi birliklerden biri olarak ödüllendirildi. 

2023 yılında 38. Deniz Piyade Tugayı, Donetsk bölgesinde operasyon düzenleyerek; Rus işgal güçlerini, Staromayorske ve Urojayne köylerinden geri püskürttü. Ayrıca tugayın askerleri, Rus albayı taşıyan bir helikopteri de düşürdü. Daha sonra ise bu askerler, ülkenin güneyinde en riskli operasyonlardan birine katıldı.

KRINKI MUHAREBESİ

Ukrayna ordusu 2023 yılının ilkbaharında, Herson bölgesinde Dnipro Nehri'nin sol kıyısında bulunan Krınkı köyüne çıkarma operasyonu gerçekleştirdi.

Operasyonda deniz piyadeleri kilit rol oynadı. Operasyon, kısmen başarılı oldu. Yarbay Kerimov, Rus işgal güçlerinin Ukraynalıları bölgeden çıkarmak için büyük bedel ödediğini belirterek şunları kaydetti:

Orada büyük kayıplar yaşandı. Bunu herkes biliyor. Ancak her iki tarafın kayıplarının oranı karşılaştırılamaz... Dört taburumuz karşılığında düşmanın iki buçuk tümeni etkisiz hale getirildi. Krınkı örneğinden yola çıkarak söyleyebilirim ki, II. Dünya Savaşı'ndan beri hiç kimse Dnipro'yu geçmeyi başaramadı.

Krınkı Operasyonu'nun ardından Tugay, Donetsk bölgesine gönderildi ve şu anda Pokrov istikametinde konuşlandırılmış durumda.

UKRAYNA ORDUSU SONUNA KADAR SAVAŞACAK

Röportaj kapsamında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin durumu hakkında konuşan subay; ordunun sonuna kadar direneceğini, düşman yok olana kadar savaşacağını belirtiyor. Askerlerin hiçbirinin mevzilerini terk etmeyeceklerini belirten Kırım Tatar asker, "İlk önce, bu bizim toprağımız, burada bizim insanlarımız yaşıyor. İkincisi, hayatlarını ülkeleri için feda eden arkadaşlarımızın anısına saygı göstermek gerekir. Eğer şimdi her şeyi bırakırsak, verdiğimiz kayıpların hiçbir anlamı olmaz" dedi.

Kerimov’a göre, Ukraynalı askeri personelin eğitim kalitesi Ruslara göre daha yüksek. Ancak Rusların avantajı, insan kaynaklarının çokluğu ve 25 yıldır askeri çatışmalar ve savaşlarda deneyimi olan bir işgalci devlet olması. Kırım Tatar Yarbay Kerimov şu şekilde konuştu:

"Rusya, son 25 yıldır askeri yolda ilerliyor yani sürekli çatışmalar, işgaller, savaşlar... Bu devlet sürekli savaşıyor. Eğer yanılmıyorsam, gelecek yıl bütçenin üçte biri, ordularının gelişimine ayrılacak. Öte yandan bu savaşı kazanamayacağımızı söyleyemem. Pek çok şey, Batılı ortaklarımıza bağlı. İnsan kaynağımızda eksiklikler olduğu da bir gerçek, ancak seferberlik yapılıyor, askere alım merkezleri çalışıyor."

Verdiği demeç kapsamında Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov'un getirdiği reformları değerlendiren Kerimov, askerlerin bir birimden diğerine geçişinin kolaylaştırılması başta olmak üzere birçok reformun ordu tarafından olumlu karşılandığını kaydetti. Kırım Tatar yarbay, "Biliyorsunuz, 'hizmet etmek’ ve ‘savaşmak' kavramları birbirinden çok farklı. Örneğin, bir kişi askerlik şubesine gelir, askeri sağlık muayenesinden geçer. Onu orduya kabul ederler ve diyelim ki, rastgele bir birliğe gönderirler. Ama o kişi, örneğin, benim gibi deniz piyadesi veya paraşütçü olmayı çok istiyor. Geçmek istediği birlikteki arkadaşlarına başvurur ve ona o birlikten bir davet yazısı gönderilir. Ancak bu yazı, genel olarak birlikler tarafından kabul edilmez. Genelde komutanlar, transfer sorumluluğunu üstlenmek istemezler. Reformdan sonra, bu davet belgesinin resmini çekerek ve transfer sebebini açıklayarak Armiya+ (Ordu+) uygulaması üzerinden başvuru yapılabilir. Askerlerin bir askeri birimden diğerine geçişinin kolaylaştırılması gerçekten çok faydalı" dedi.

KIRIM’IN İŞGALDEN KURTARILMASI

Alim Kerimov, anavatanı Kırım’ın Rus işgalinden kurtulacağına inanıyor. Bunun askeri ve siyasi yolla gerçekleşeceğini belirten yarbay şu ifadeleri kullandı:

"Yapabileceğimize inanıyorum. Kırım’ın askeri ve siyasi bir yol ile işgalden kurtuluşu bizim zaferimiz olacak. 

Kırım Tatar halkı, eve dönüş için uzun bir yol kat etti. Yıllarca sürgünde kaldık ama sonunda vatanımıza geri döndük. Ancak vatanımıza savaş geldi, yeniden işgal başladı. Kırım Tatarları, zulümler, işkenceler ve kaybolmalar nedeniyle tekrar evlerini terk etmek zorunda kaldılar."

Alim Kerimov, Kırım Tatarlarının sürgünden anavatanlarına dönerken eskiden yaşadıkları evlere girip bakmalarına bile izin verilmemesinin birçok Kırım Tatarına büyük acılar yaşattığına dikkat çekti. Bunun, bir daha asla yaşanmaması gerektiğini vurgulayan Kırım Tatarı asker şunları kaydetti:

"Sürgünden döndüğümüzde herkes evlerine geri döneceğini umuyordu. Vatana geldiklerinde evlerinde başka insanların olduğunu gördüler. Bu insanlar sadece çocuklarına eski evlerini göstermek istemişti ve bunu bile yapamadılar... Artık böyle bir şey olmayacak! Ben kendi evime girmek için kimseden izin istemeyeceğim! Kimse kendi evine girmek için izin istemeyecek!

Tüm iş birlikçiler, devletin, onurun ve dinin yasalarına göre cezalandırılacak. İşgalci güçlere yardımcı olan herkes yargı önüne çıkarılacak!”