Kırım Tatar aktivist Leniye İbrahimova'dan QHA'ya özel açıklamalar

Kırım Tatar sanatçı, tasarımcı ve sivil aktivist Leniye İbrahimova; Kırım Tatar kıyafet kültürünü tanıttığı festivallerde yaşadığı bir olayı QHA ile paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 18:32
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 18:32
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de bir dizi resmi görüşme gerçekleştirmek için Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov başkanlığındaki Kırım Tatar heyeti ve Türkiye’deki Kırım Tatar diasporası temsilcileri, 8 Ekim 2024 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Temsilciliği ve Kırım Evi Kültür Merkezi’ni ziyaret etti.

Gerçekleşen ziyarette heyeti karşılayan isimlerden Kırım Tatar tasarımcı ve aktivist Leniye İbrahimova Kırım Haber Ajansına (QHA) açıklamalarda bulundu.

Kırım Tatar kıyafet tasarımlarını festivallerde tanıtan, Kırım Tatar sanatçı, tasarımcı ve sivil aktivist Leniye İbrahimova, gittiği bir festivalde yaşadığı olayı QHA'ya anlattı.

Sanatçı, katıldığı festivalde kendisinin Kırım Tatarı olduğu öğrenildiğinde karşılaştığı tepkiyi şu ifadelerle aktardı:

Kırım Tatarı olduğumuzu öğrendikten sonra bize şunu söylediler: “Siz Russunuz , sizin Rusya’yla ve Rus halkıyla bağlantınız var.” Benim tepkimi bir düşünün. Tabii ki bu sözlere çok tepkiliydim. Maalesef işgal ve ilhakın ne olduğunu bilmeyen, görmeyen insanlara Kırım’daki durumu, Kırım’ın işgal edildiğini anlatmak çok zordu. Bana oradaki bir polis gelip sordu: “Kırım Rusya’nın parçası mı?” Onlara hayır dedim. Esas cevabım ise şu oldu: “İnsanın evi veya arabası var. Eğer komşusu veya herhangi biri ondan arabayı çalıyorsa, o eşya çalan insanın oluyor mu?”

132 KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK RUS ESARETİNDE!

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği (Kırım Temsilciliği), Rus işgali altındaki Kırım’da Kremlin kontrolündeki sözde yönetim tarafından yasa dışı olarak alıkonulan siyasi tutsakların sayısının 218 olduğunu bildirdi.

Kırım Temsilciliği, 8 Ekim 2024 tarihinde yayımladığı açıklamada, 7 Ekim 2024 tarihi itibarıyla işgalcilerin Kırım’da 218 kişiyi haksız yere alıkoyduğunu, bunların 132’sinin Kırım Tatarı olduğunu aktardı. İşgalcilerce haksız yere alıkonulan Kırımlılardan 151’inin (97’si Kırım Tatarı) mahkûm edildiğini, 43’ünün (28’i Kırım Tatarı) tutuklu yargılandığını ve 26’sının (7'si Kırım Tatarı) ise bir açıklama yapılmadan alıkonulduğu belirtildi.