“Kırım’dan Konya’ya Göç” kitabı yayımlandı

1853-1914 yılları arasında Kırım’dan Konya’ya göç eden muhacirleri ve yerleşme problemlerini ele alan "Kırım’dan Konya’ya Göç" kitabı yayımlandı.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2024 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2024 13:37
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatarlarının Vatan Kırım'dan 1853-1914 yılları arasında zorunlu göç ve sürgüne maruz kalarak Konya'ya gelmesi ve yerleşme problemleri, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tarih Bölümü Doktora Öğrencisi İlyas Er tarafından kitap çalışması olarak yayımlandı. Aynı zamanda yazar, Türkiye’deki Kırım Tatar dilini ve kültürünü yüksek oranda yaşatan Konya’nın Kırım Tatar köyü olan Yağlıbayat’lı. Bununla beraber Türkiye’deki Kırım Türklerinin genç sesi olan, Kırım Türklüğüne dair kültürel ve bilimsel çalışmalar yürüten “GENÇ TATAR” inisiyatifinin de üyesi.

Kırım’dan Konya’ya Göç adlı kitap çalışması, okuyucularına 3 ana başlık altında zengin bir içerik sunuyor. Kitabın, ilk bölümünde konunun temelini oluşturacak kavramlara yer verilirken ikinci bölümünde 1763 ve 1914 yılları arasındaki dönemde Kırım'da yaşanan göç hareketleri detaylı bir şekilde ele alınmış. Yazar İlyas Er "Bu çalışmaya özgün bir şekilde göçler tespit edilebilen yıllar üzerinden kronolojik sıra ile işlendi. Göçlerin neden ve sonuçları bir bütün halinde sunuldu ve ilgili hususlar birbirine yakın yerlerde belirtildi. Muhacirlerin bireysel olarak yaşadıklarına ışık tutabilecek pek çok pasaj ve iki Muhacir Destanı da İngilizceden Türkçeye kazandırılmaya çalışıldı. Kırım’ın işgalinden, İsmail Bey GASPIRALI’nın göçü önleme gayretlerine kadar olan döneme ışık tutulma gayreti gösterildi" dedi. Bu bölümde, göçlerin kronolojik bir sırayla işlenmesi ve neden-sonuç ilişkilerinin bütüncül bir bakış açısıyla sunulmasına dikkat çeken Er, muhacirlerin kişisel deneyimlerine ilişkin pasajlar ve İngilizce'den Türkçe'ye çevrilen iki muhacir destanın da çalışmanın zenginliğini artırdığını söyledi.

Kitabın, Kırım'ın işgalinden İsmail Bey Gaspıralı’nın göçü önleme çabalarına kadar uzanan dönemi kapsaması ise tarihsel bir derinlik içeriyor. Bu eser, sadece göçün yüzeyini değil, aynı zamanda altında yatan nedenleri ve sonuçları da ele alarak okuyucuya zengin bir bakış açısı sunuyor.

Yazar Er, çalışmanın üçüncü bölümünde ise  Kırım'dan göç eden muhacirlerin Konya'ya yerleşimlerini Osmanlı arşiv kaynaklarına dayanarak detaylı bir şekilde ele alındığına işaret ederek "Bu bölüm, Osmanlı Devleti'nin muhacirleri yerleştirme politikasını inceleyerek başlamakta ve daha sonra günümüz Konya bölgesindeki Kırım Tatar ve Nogay muhacir mahallelerini tespit etmektedir. Muhacirlerin vatandaşlığa kabulü, arazi tahsisi, günlük ödenekler, iaşe ve konut yardımları gibi konular, erişilebilen arşiv kaynaklarıyla değerlendirilip sunulmuştur. Ayrıca, günümüz Konya il sınırları dışında ancak dönemin Konya Vilayeti sınırları içinde yer alan Paşadağı (Aksaray) bölgesine yerleştirilen birçok muhacirin nüfus bilgileri de çalışmada yer almaktadır" ifadelerini kullandı.