Türkiye'nin 27 gün önce yaşadığı Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybı sayısı 45 bini aştı. Tüm Türkiye'nin tek yürek olduğu günlerde deprem bölgelerine yardımlar gönderildi. Asrın felaketini yaşayan Türk halkı, afete ilişkin birçok konuyu merak ediyor.
Bu çerçevede Kırım Haber Ajansı (QHA), Japonya inşaat şirketi Hazama Ando Corporation Türkiye Genel Müdürü, Japonya Yurtdışı İnşaat Birliği Türkiye Genel Sekreteri, deprem bilim uzmanı Moriwaki Yoshinori ile görüştü. QHA, Türkiye'nin merak ettiği soruları ünlü deprem uzmanı Yoshinori'ye yöneltti.
Depremden önce ne gibi önlemler almalıyız? Videonun tamamı için: https://t.co/lxKiZzFUul ???? https://t.co/xnI3RuhaW5 pic.twitter.com/NyvM9t3isF
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) March 15, 2023"Bu süreçten sonra deprem bölgelerinde ve Türkiye'de neler bekliyoruz?, Zemin mi önemli, bina mı önemli? Deprem anında neler yapmalı?" gibi sorulara yanıt veren Yoshinori şu başlıkları kaydetti:
"SONRAKİ DEPREM KKTC'DE BEKLENİYOR"
"Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Yani bu tam domino taşı gibi. Deprem, Marmara bölgesinden önce KKTC'de olacak. Marmara'dan önce, KKTC'den sonra Bingöl, Muş, Bitlis ve Van'da deprem göreceğiz"
ZEMİN Mİ ÖNEMLİ BİNA MI ÖNEMLİ?
"Bina kötüyse de eskiyse de eğer zemin iyiyse fazla sallamıyor. Zemin kötüyse de bina çok sallanır. Binaların inşası için önce hangi bölgede, zemin iyi mi kötü mü önce ona bakılır. Zemin iyiyse rahat olun, zemin kötüyse sallanabilir. Binada ruhsat, iskan varsa sağlam bir bina olduğu anlamına geliyor"
SAĞLAM BİNALAR NEREYE İNŞA EDİLMELİ, BU HUSUSTA NEYE DİKKAT ETMELİYİZ?
"Yukarıda ve zemini iyi bir yerde bina yapmalı. Ama yine de sondajla kontrol yapılmalı. Zemin iyiyse bina yapılabilir. 1999 depreminde dağda kuzey tarafta yapılan inşalarda hiç hasar olmamıştı. Yumuşak zemine fabrika, dükkan, ofis yapılabilir"
BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİNDE NELER GÖRECEĞİZ?
"Marmara'da 4 tehlikeli nokta var. 1999 Depreminde Yalova'ya kadar fay kırıldı. Yalova'dan sonra güneyde Bursa, fay hattı Bursa'dan da Ege'ye gidiyor. Sonra Adalar var. Adalardan sonra Çanakkale'ye gidiyor. Çınarcık ve Bursa'da fay uzun zamandır kırılmadı. Eğer fay kırılırsa 7.2 büyüklüğünde bir deprem görülebilir"
DEPREMDEN ÖNCE NE GİBİ ÖNLEMLER ALMALIYIZ?
"Eşyaları sabitlemek, deprem çantasını hazırlamak, yaşam üçgenini bilmek, su şisesi ve paketli gıdaları hazırlamak ve naylon poşete koyulması gereken düdük bulundurmalı. Düdüğü naylon poşete koymak gerekiyor çünkü içine toz kaçtığı zaman çalışmaz ve işe yaramaz. Burada 'bina sizi öldürüyor diyorlar, Japonya'da ise bina sizi koruyor' deniyor"
VATANDAŞLAR DEPREM ANINDA İLK OLARAK NE YAPMALI?
"Mutfak ve banyo fayansı patlıyor ve üzerinize sıçrıyor. Mutfakta fayansın yanında değilseniz, buzdolabının yanındaysanız sorun yok ama banyodan uzun durun. Fayansın yanındaysanız hemen kaçmalısınız çok tehlikeli. Deprem anında anne karnındaki gibi cenin pozisyonunda durup yatağın veya koltuğun yanına çökmelisiniz. Bacak vücudun aşağısında olmamalı kan akışını engeller ve kesmek zorunda kalınabilir. Ayrıca kapının eşiğine gidilmemesi gerekiyor. Kirişler insan vücuduna bıçak gibi saplanabilir. Yaşam üçgeninde de anne-baba çocuğunun altına girmemeli, ezebilirler bu yüzden uzunlamasına yatılmalı. Maalesef böyle cesetleri çok gördük.
Ayrıca bazı kitaplar çamaşır makinesinin yanına geçmemizi söylüyor bu çok tehlikeli. Çamaşır makinesinin içi boş ve çok hafif bir malzeme"
DEPREMZEDELER HASARSIZ VEYA AZ HASARLI EVLERİNE NE ZAMAN DÖNEBİLECEK?
"Devlet binanın içinde kalan eşyalar için garanti veriyor. Bu yüzden içeri kimsenin girmemesi gerekiyor. Birkaç yerde içerden eşya çıkarmaya çalışırken enkazın altında hayatını kaybeden insanlar oldu. İnşaat mühendisleri hasar tespiti yapabilir ama depremzedeler binaya girmemeli"
Deprem uzmanı Yoshinori, QHA'ye verdiği röportajı, "Sallanmadan iyi hazırlan, depreme dayan!” sloganıyla sonlandırdı.
ASRIN FELAKETİ: 6 ŞUBAT KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ
Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 saat 04.17'de merkez üssü Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Türkiye İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre uluslararası 4. seviye alarm verildi. Deprem, Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Hatay, Osmaniye, Kilis ve Adana'da şiddetli bir şekilde hissedildi. Ayrıca Suriye'de de hissedilen depremin ardından binlerce kez artçı sarsıntı meydana geldi.
Aynı gün öğleden sonra Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti. 70'ten fazla ülke, arama kurtarma ekibi, teçhizat ve insani yardım gönderdi. Türkiye, 7 gün milli yas ilan etti. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin artçı sarsıntıları ve depremler gerçekleşmeye devam ediyor. Açıklanan son verilere göre depremlerde can kaybı sayısı 45 bini aştı.