İşgalciler Kırım'daki çocuk yaz kamplarını beyin yıkama merkezlerine dönüştürdü

İşgalci Rus yönetimi, Kırım’daki yaz kamplarını Ukrayna vatandaşı olan çocukların beynini yıkamak için kullanıyor. Kırım Haber Ajansına konuşan Almenda Sivil Eğitim Merkezi uzmanları, Rusya’nın işgal altındaki Kırım ve Ukrayna'nın diğer bölgelerinde yaşayan çocukları tatil yapma kisvesi altında gönderdikleri yaz kamplarında savaşa alıştırdığı ve Ruslaştırdığını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2024 20:01
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2024 20:01
https://www.qha.com.tr/

Mıkola Şevçuk-QHA Kıyiv/Anife Bilal-QHA Ankara

Rus işgali altındaki Kırım’da Kremlin kontrolündeki kukla yönetim, çocukları silaha alıştırmaya ve çocuklar arasında savaş propagandası yürütmeye devam ediyor. Bu yaz işgalciler Kırım’da 190 bin çocuğu yaz kamplara göndermeyi planlıyor.

Yaz kamplarında işgalciler aktif bir şekilde savaş propagandası yaparken, Ukrayna vatandaşı olan çocukların Ukrayna kimliğini yok etmeyi hedefliyor ve onları Ruslaştırmaya çalışıyor. İşgal altında bulunan diğer Ukrayna topraklarında da işgalci yönetim çocuklara yönelik aynı uygulamaları yürütüyor.

Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Almenda Sivil Eğitim Merkezi uzmanları işgalcilerin Kırım'da yürüttüğü çocukları askerileştirme kampanyasını değerlendirdi. Kırım'da kurulan ve Rus işgalinden sonra merkezini Kıyiv'e taşımak zorunda kalan Almenda Sivil Eğitim Merkezi uzmanlarının akrabaları Kırım'da yaşadığı için haberde uzmanların adları belirtilmiyor.

Kırım’ın Rus işgal yönetiminin resmî açıklamalarına göre, Rusya'nın yaz boyunca yaklaşık 190 bin çocuğu yaz kamplarına almayı planladığını belirten uzman, “Yaklaşık 48 bin çocuk, işgal altındaki Ukrayna bölgeleri de dahil olmak üzere başka bölgelerden getirilecek. Bu çocuklar arasında hem Ukrayna vatandaşı olan hem de Rusya’dan getirilen çocuklar yer alıyor. İşgalciler, işgal altındaki Ukrayna bölgelerini ‘yeni bölgeler’ olarak adlandırdığı için bu bölgelerde yaşayan çocuklara yönelik ‘diğer Rusya bölgelerinden gelen çocuklar’ terimi kullanıyor. Bu organizasyon için işgal altındaki Kırım’da 53 çocuk yaz kampı hazırlandı ve 1,5 milyar ruble (16,88 milyon ABD doları) bütçe ayrıldı.” şeklinde konuştu.

Çocuk yaz kamplarında askerî ve sözde vatansever temalı grupların oluşturulduğunu aktaran uzman, “Farklı kamplarda bu gruplar farklı şekilde adlandırılıyor ama verilen eğitim aynı. Çoğunlukla bu grupların faaliyetleri, Ukrayna, ABD, Avrupa Birliği’nin yaptırım listesinde yer alan ve yaz kamplarını çocukların beynini yıkamak için aktif bir şekilde kullanan Rus askeri örgütü Yunarmiya ile birlikte organize ediliyor. Bununla birlikte Rus askerleri de bu faaliyetlere aktif olarak katılıyor. Çocuklar Ukrayna'ya karşı savaşa katılanlarla, askerî personelle bir araya getiriliyor. Yani işgal altındaki Ukrayna bölgelerinde yaşayan çocuklar Kırım’a getiriliyor ve orada onlara Ukrayna’ya karşı savaşan askerlerin ‘kahramanlığı’ anlatılıyor.” dedi.

İşgalcilerin “Asker” adlı bir askerî merkez oluşturduğunu ve bu merkezin de yaz kampları bünyesinde eğitim verdiğini anlatan uzman, “Bu eğitim olabildiğince militarize edilmiş; çocuklar askerî forma giyiyor, temel askerî eğitim alıyor, silahlı insansız hava araçları geliştirmeyi ve kullanmayı öğreniyorlar. Tabii ki, bu eğitim kapsamında çocuklar farklı yöntemlerle Ruslaştırılıyor. Yani bunun bir tatil değil, Ukraynalı çocukları Ruslaştırma ve askerileştirmeye yönelik amaçlı bir kampanya olduğunu görüyoruz. Sosyal ağları incelediğimizde, bu tür yaz kamplarına veya benzer faaliyetlere katılan birçok çocuğun, geleceklerini askerlik mesleğine bağlamaya karar verdiklerini söylüyor. Yani bu, Rusya’nın Ukraynalı çocukların askerileştirilmesine yönelik kasıtlı etkisinin ve eylemlerinin doğrudan bir kanıtıdır ve bu, uluslararası hukuk normlarının ağır bir ihlâlidir.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü topyekûn saldırı ve işgal girişime katılan askerlerin “kahramanlaştırılmasını” amaçlayan eylemlerin, işgalcilerin düzenlediği bu etkinliklerin önemli bir bileşeni olduğuna dikkat çekti.