Hafıza 15 Temmuz Müzesi: İhaneti hatırlatıyor, kahramanlığı unutturmuyor

Türkiye'de 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ mensuplarınca gerçekleştirilen hain darbe girişimin üzerinden 8 yıl geçti. Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nde sergilenen nesne ve görseller, o geceyi ve yaşananları unutturmuyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2024 00:09
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2024 00:09
https://www.qha.com.tr/

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları tarafından tam 8 yıl önce girişilen hain darbe teşebbüsüne karşı koymak için mücade eden kahramanlara ait eşyaların ve vatana ihanet eden darbeci askerlerin kullandığı mühimmatların yer aldığı Hafıza 15 Temmuz Müzesi, ziyaretçilerine 15 Temmuz 2016 tarihini hatırlatıyor.

Hafıza 15 Temmuz Müzesi: İhaneti hatırlatıyor, kahramanlığı unutturmuyor ????Türkiye'de 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ mensuplarınca gerçekleştirilen hain darbe girişimin üzerinden 8 yıl geçti. Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nde sergilenen nesne ve görseller, o geceyi ve yaşananları… pic.twitter.com/RxyqqblEoB

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 14, 2024

FETÖ'cü darbe girişimine dair çok sayıda fotoğraf ve video ile şehit ve gazilere ait çok sayıda kişisel eşyanın yer aldığı Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nde ayrıca, dünyadaki sömürgecilik ve darbelere ilişkin olayları konu alan özel bölümler de bulunuyor.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu Yakası bölümünde inşa edilen müzenin bahçesinde, 15 Temmuz gecesi şehit olan 252 kişi için Türk kültüründe sonsuzluğu temsil eden 252 servi ağacı bulunuyor.

Servi ağaçlarının arasında konumlanan Şüheda Yolu'nun bitiminde ise Şehitler Makamı bulunuyor. Müzenin dışında yer alan bu bölümde 24 saat boyunca sela okunuyor.

İki kattan oluşan müzenin girişinde ise "Göreceklerin senin hikayendir" yazısı yer alıyor. Darbe girişimi gününün her önemli eşiğinin gösterildiği videoların gösteriminin yapıldığı müzede darbecilerin tankla ezdikleri bir otomobil de sergileniyor.

Müzenin giriş katında video gösterimi yapılan bir alan ve darbecilere karşı bedenleriyle siper olan şehitlerin o gece giydiği ayakkabılar ile zarar gören motosiklet ve gazi Bilal Özyıldırım'a ait kurşun isabet etmiş olan motosiklet kaskı özel bir köşede yer alıyor.

Müzenin tavanında, yine 15 Temmuz şehitlerini simgeleyen 252 anka kuşu bulunuyor.

"Unutma" yazısı ile 15 Temmuz şehitlerinin isimlerinin yer aldığını 15 Temmuz Müzesi'nin alt katında ayrıca, darbeci Tuğgeneral Semih Terzi'yi vurarak darbenin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'in beresi ve kaması özel bir alanda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın televizyonda millete çağrı yaptığı gazeteci Hande Fırat'a ait cep telefonu, gazi Abdullah Çay'a ait kurşun isabet etmiş anahtar, şehit Necmi Bahadır'a ait kurşun isabet etmiş cüzdan ve fotoğraf, gazi İdris Akdoğan'a ait kurşun isabet etmiş telefon gibi o geceyle özdeşleşmiş bazı eşyalar, camekanlar içinde sergileniyor.

Müzede ayrıca darbe teşebbüsünde Türk milletine karşı sıkılan mühimmatlar bulunuyor.

Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nde bulunan sömürgeciliğe karşı dik duranlar köşesinde ise Mustafa Kemal Atatürk, II. Abdülhamit Han, Aliya İzzetbegoviç, Mahatma Gandhi ve Simon Bolivar gibi liderlerin kısa bilgilerine yer veriliyor.