“Famagusta” dizisi Kıbrıs gerçeklerini çarpıtıyor!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) yapımı, Kıbrıs Barış Harekâtı gerçeklerini çarpıtarak ele alan “Famagusta” adlı dizi neyi amaçlıyor?

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2024 18:14
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 18:14
https://www.qha.com.tr/

Şerife Beyza Satılmaz / QHA ANKARA

GKRY yapımı “Famagusta” adlı dizi, fragmanının yayınlanmasının ardından tepkileri üzerine çekti. ABD merkezli dijital yayın platformu Netflix’te 20 Eylül’de yayınlanacak Famagusta dizisinde 1974’te yaşanan Kıbrıs Barış Harekâtı çarpıtılarak anlatılırken Türk askerlerinin adayı işgal ettiği iftirası atılıyor. Yunanistan’ın en çok izlenen televizyon kanalı olan MEGA TV  için daha önce hazırlanan ve GKRY'nin kara propagandasına hizmet eden dizi 24 bölümden oluşuyor.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, GKRY’nin kara propagandasına hizmet eden Famagusta adlı diziyi Kırım Haber Ajansı (QHA) için değerlendirdi ve Netflix platformuna dava açılması gerektiğini vurguladı.

“TARİHİ GERÇEKLERE AYKIRI BİR ŞEKİLDE DİZAYN EDİLMİŞ”

Famagusta dizisinin tamamen dezenformasyona dayalı bir iftira olduğuna dikkat çeken Gözügüzelli, “Tarihi gerçeklere aykırı bir şekilde dizayn edilmiş ve özellikle Türkiye ve Türk milletine karşı bir kışkırtıcılık ve ötekileştiricilik yaratmak istenmiştir. Kıbrıs meselesinde Rumları uluslararası alanda mağdur gösterme, Türk halkına karşı önyargı oluşturma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) tanınma statüsündeki ilerlemesinin önüne set çekmenin yanı sıra Türkiye’nin sahip olduğu askeri gücü ve mehmetçiği hedef alan dezenformasyon politikası yürütülmektedir.”dedi.

Gözügüzelli, söz konusu politikalarının altındaki sebepleri ise şu şekilde sıraladı:

Türkiye’nin jeopolitik anlamda küresel güç etkisindeki pozisyonu, savunma sanayisinde artan gücü, KKTC’nin ayrı egemen bir varlık olarak tanınması yönünde gösterdiği hassas duruşu ve Türk Devletleri Teşkilatında (TDT) KKTC’nin gözlemci üyeliği, KKTC’de yükselen yatırımlar, KKTC’de yeni Cumhurbaşkanlığı ve Meclis binalarının kurumsallaşması adına verilen desteklerden ötürü GKRY tarafı kaygı içerisine girmiştir.

NETFLİX’E KARŞI İFTİRA DAVASI AÇILMALI!

Ayrıca Gözügüzelli, dizinin Kıbrıs konusunun gerçeklikleriyle bağdaşmaması, bu gibi gerçeklik dışı dezeformasyona dayalı yayınlara izin vererek tarihi belleği değiştirecek hamlelerde bulunulmasından ötürü Netflix’e karşı iftira davası açılması gerektiği üzerinde durdu.

FAMAGUSTA DİZİSİNİN TAMAMEN KALDIRILMASI TALEP EDİLECEK

Gözügüzelli sözlerine şu şekilde devam etti:

Dava açıldığında, oluşan zararın tanzim edilmesi, dizinin yayının ertelenmesi yerine tamamen kaldırılması ve tarafsız yayınların söz konusu olabilmesine ilişkin mahkemeden hüküm verilmesi istenecek. Türkiye’nin haklılığının bu meselede ortaya çıkarılması için bu şekilde yol alınması gerekir. Yetkili makamların harekete geçerek hukuk davası açması son derece önem arz edecek.

“NEDEN FAMAGUSTA?”

KKTC'nin liman kenti Gazimağusa‘nın Rumca ismi Famagusta ve dizinin ismi buradan geliyor. Kıbrıs Barış Harekâtı öncesi Mağusa olarak adlandırılırken, kentin ismine harekât sonrası “Gazi” unvanı eklendi.

Tartışmaların odağındaki dizi Famagusta’nın yönetmeni Andreas Georgiou, Mega TV’de bir sene önce yayınlanan Famagusta’nın 20 Eylül itibarıyla Netflix’te de yayınlanacağını açıklamasının ardından Türkiye ve KKTC’den tepkiler gecikmedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1 Eylül 2024 tarihinde CNN Türk televizyonuna telefon bağlantısı ile katıldığı programda Kıbrıs Rum Kesimi'nin hazırlattığı ve 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nı konu alan bir dizinin gerçekleri yansıtmadığına ve bunun dünyayı yanıltmaya yönelik bir hareket olduğuna dikkat çekerek "Dijital bir platformun böyle bir siyasi olaya tek taraflı görüş açısı ile alet olması kendilerine hiç yakışmamıştır." dedi. Tatar, Türk yapımcılara Kıbrıs'ta halihazırda yaşayan canlı tarihi dinleyerek güçlü bir dizi yapma çağrısında bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ise konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Dijital bir platformda yayınlanacak olan "Famagusta" adlı dizi, tarihi gerçekleri çarpıtmak suretiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kara propagandasına hizmet etmektedir. Bu dizi, 1963-74 yılları arasında gözlerini kan bürümüş Kıbrıslı Rum çeteler tarafından katledilen Kıbrıs Türklerinin aziz hatıralarına büyük bir saygısızlık teşkil etmektedir. Gerçekleri olduğundan farklı yansıtmaya dönük bu tip nafile girişimler, Milli davamız Kıbrıs konusundaki mücadele azmimizi daha da güçlendirmektedir. Kıbrıs gazilerimizi saygı, şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.”