Esir Ukraynalı askerin eşi: Ağır yaralı askerlerimiz 2,5 yıldır eziyet altında hayatta kalmak zorunda

29 aydır Rusya tarafından esir tutulan Ukraynalı askerin eşi, yaralı Ukraynalı askerlerin Rus esaretinden kurtarılması için karma sağlık komisyonlarının kurulması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye ve tüm uluslararası topluma bu konuda yardım çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 17:44
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 17:44
https://www.qha.com.tr/

Vladimir Putin emrindeki işgalci Rus ordusunun Ukrayna'nın Mariupol kentindeki Azovstal Çelik Fabrikası'nda sözde tahliye adı altında esir aldığı Ukraynalı askerlerin aileleri, İstanbul Odakule'de 13 Ekim 2024 tarihinde "Azovstal Kahramanlarını Kurtar" başlıklı bir eylem gerçekleştirerek, Türk halkına ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a  yardım çağrısında bulundu. Türkiye'de bulunan Ukraynalı askerlerin yakınları hikâyelerini Kırım Haber Ajansına (QHA) anlattı. 

Eşi 29 aydır Rus esaretinde bulunan Vladislava, Ukraynalı esir askerlerin Rusya tarafından korkunç şartlar altında alıkonulduğuna ve esirler ile ilgili hiçbir bilginin Ukrayna tarafına sağlanmadığına dikkat çekti.

MARİUPOL’DE BABASI HAYATINI KAYBETTİ, ANNESİ VE EŞİ ESİR DÜŞTÜ

Annesi ve babasının asker olduğunu belirten Vladislava, babasının Mariupol’deki çatışmalarda ağır yaralanarak abluka altında gerekli sağlık yardımı alamadığı için hayatını kaybettiğini, bombardıman sırasında yaralanan annesinin de eşiyle birlikte Azovstal’da esir alındığını anlattı. Annesinin 4 ay esir tutulduktan sonra takas sonucu Rus esaretinden kurtarıldığını belirten genç kadın, “Rusya tarafından, tutulduğu 4 ay boyunca anneme hiçbir sağlık yardımı sağlanmadı. Azovstal’da saklandığı sığınağa bombanın düşmesi sonucu çok ağır yaralanmıştı. Kolu çok kötü durumdaydı, kafası yarılmıştı, durumu çok kötüydü, yaraları çürümeye başlamıştı ama yine de hiç tedavi edilmiyordu.” dedi.

YAKINLARIMIZ 29 AYDIR ESİR TUTULUYOR

“Eşim, neredeyse tüm Mariupol Garnizonu gibi, iki buçuk yıldır düşman esaretinde. Her günün sonsuzluk gibi sürdüğü, uykunun, yemeğin, ilacın olmadığı, akrabalarla iletişime izin verilmediği, hayatın olmadığı esaret altında.” diyen Vladislava, Mariupol’ü savunan Ukrayna askerlerinin gıda, cephanelik ve ilaç eksikliğine rağmen 86 gündür tam abluka altında Rus işgal güçlerine karşı mücadele ettiğine dikkat çekti.

Ukrayna üst düzey yönetiminin Ukraynalı askerlerin hayatta kalmasını sağlamak için verdiği emir doğrultusunda Mariupol’deki Azovstal Fabrikası'nda abluka altında düşmana karşı mücadele eden Ukrayna askerleri, Rusya’ya teslim oldu. Rusya ile Ukrayna arasında yapılan ve Birleşmiş Milletler (BM) ile Uluslararası Kızılhaç Komitesinin garantör olduğu anlaşmaya göre birkaç ay içinde Azovstal’de teslim olan Ukraynalı askerlerin Ukrayna’ya iade edilmesi gerekiyordu.

Azovstal Fabrikası gün boyu Rusya tarafından acımasızca bombalandığı için Rusya’ya teslim olan çoğu askerin yaralı olduğunu vurgulayan Vladislava, “Eşim de yaralıydı. Maalesef Rusya, esir aldığı Ukraynalılara tıbbî yardım sağlamıyor, muayene etmiyor, sağlık durumlarını kontrol etmiyor. Bu muamele nedeniyle pek çok ağır yaralı ve ağır hasta askerimiz iki buçuk yıldır acı çekmek ve eziyet içinde hayatta kalmak zorunda kalıyor.” ifadelerini kullandı. 

KARMA SAĞLIK KOMİSYONLARIN OLUŞTURULMASINI İSTİYORUZ

Rusya’nın uluslararası hukukun her türlü kuralını ve normunu, özellikle de 12 Ağustos 1949 tarihli Savaş Esirlerine Muameleye İlişkin Cenevre Sözleşmesi tarafından tanımlanan savaş esirlerine yönelik muamele kurallarını görmezden geldiğini vurgulayan Vladislava şunları aktardı:

Cenevre Sözleşmesi’nde doğrudan karma sağlık komisyonlarının oluşturulmasının gerekliliğinden bahsediliyor. Ne yazık ki, esaretin üçüncü yılında bile Rusya Federasyonu, savaş esirlerinin yakınlarının karma tıbbi komisyonlar oluşturma talebini görmezden geliyor. Bu eylemler yakınlarımızın sağlık durumu hakkında bilgi almayı imkansız hale getiriyor, savaş esirlerine zamanında ve uygun tıbbi yardım sağlanmasını imkansız hale getiriyor. 

Mariupol Garnizonu'ndaki savaş esirlerinin büyük çoğunluğu fiziksel ve psikolojik durumu son derece zor, acil tedaviye ihtiyaçları var ve bazılarının sağlık durumları kritik olduğu için derhal ülkelerine iade edilmeleri gerekiyor. 

Bu mekanizma sadece karma sağlık komisyonlarının oluşturulması ile sağlanabilir. Bu komisyon, 2 tarafsız ülke vatandaşı ve esir tutan ülkenin bir vatandaşı olmak üzere 3 üyeden oluşmalıdır. Komisyon üyelerini Uluslararası Kızılhaç Komitesi atamalıdır. 

Karma sağlık komisyonlarıyla ilgili bu prosedür çalışmaya başlarsa, Rusya Federasyonu uluslararası hukuk normlarına saygı gösterirse, her iki taraftaki savaş esirlerinin durumu önemli ölçüde iyileşecektir, bu nedenle uluslararası topluma bu acı verici sorunu çözmemizde bize destek verme ve yardım etme çağrısında bulunuyoruz.