Ermenistan Başbakanı Paşinyan'a darbe girişiminin arkasında Rusya mı var?

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'a yönelik darbe iddiaları gündemden düşmüyor. Paşinyan'a yönelik darbe girişiminin arkasında Rusya'nın olduğu iddiası ise kuvvetli bir ihtimal olarak öne çıkıyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2023 18:12
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2023 18:12
https://www.qha.com.tr/

Güney Kafkasya’da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilim tırmanırken; Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’a darbe yapılacağı yönündeki haberler gündeme bomba gibi düştü. Ermenistan'da bazı Wagner birliklerinin olduğu ve bunların Rusya'nın desteğiyle Paşinyan yönetimini indirmek için harekete geçeceği iddiası gündeme gelmişti.

AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN ARASINDAKİ GERİLİM NASIL TIRMANDI?

Azerbaycan ordusunun geçen hafta, Karabağ çevresinde ve Ermenistan sınırı boyunca artan hareketini gösteren görüntülerin sosyal medya hesaplarında dolaşması, Ermenistan’ı da harekete geçirdi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 7 Eylül 2023 tarihinde yaptığı kabine toplantısında bu gelişmelere dikkat çekerek, “Bölgemizdeki askeri ve siyasi durum, geçtiğimiz hafta önemli ölçüde kötüleşti" dedi.

Uzun süredir Karabağ’da yasa dışı bir şekilde bulunan Ermeni ayrılıkçılar da Azerbaycan’ı kışkırtmak için radikal bir adım attı.  Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde bulunan Ermenistan ve Rusya tarafından finanse edilen Ermeni ayrılıkçılar, 8 Eylül 2023 tarihinde, sözde Cumhurbaşkanlığı Seçimleri düzenledi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, 8 Eylül 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, sözde seçimleri provokasyon olarak nitelendirdi. Bakanlık, "Bu yasa dışı örgütün sözde 'Cumhubaşkanlığı seçimleri' son derece provokatif bir adımdır” ifadelerini kullandı.

RUSYA VE ERMENİSTAN MÜTTEFİKLİĞİ SONA MI ERECEK?

Bu süreçte iki yakın müttefik olan Ermenistan ile Rusya’nın arasında da yeni bir gerilim patlak verdi. Geçen hafta Ermenistan, Rusya'nın Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilime kayıtsız kaldığını dile getirirken; Başbakan Nikol Paşinyan, ülkesinin güvenliği açısından neredeyse tamamen Rusya’ya bağımlı olmasını "stratejik bir hata" olarak nitelendirdi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın bu açıklamasının ardından 7 Eylül 2023 tarihinde Ermenistan, Rusya'nın topyekun işgal girişiminin başlangıcından bu yana ilk kez Ukrayna'ya insani yardım paketi göndereceğini açıkladı. Yardım paketinin, Ukrayna'da gerçekleşen Üçüncü Bayanlar ve Baylar Zirvesi’ne katılan Nikol Paşinyan’ın eşi Anna Hakobyan tarafından dağıtılacağı bildirildi.

RUSYA, ERMENİSTAN KONUSUNDA NİYETİNİ BELLİ EDİYOR

Ermenistan Savunma Bakanlığı, 5 Eylül 2023 tarihinde, Ermenistan ve ABD ordularının 9 günlük bir tatbikat yapacağını duyurdu. Bakanlık, tatbikat için "Barışı koruma misyonları sırasında çatışan taraflar arasındaki istikrar operasyonlarına odaklanacak” ifadelerini kullandı.

Rusya, Ermenistan’ın planladığı bu tatbikat programına sert tepki gösterdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, tatbikatın açıklandığı aynı gün, “Rusya, bu bölgenin ayrılmaz bir parçasıdır, dolayısıyla hiçbir yere gidemez. Rusya, Ermenistan'ı terk edemez" ifadelerini kullandı. Böylelikle, Rusya’nın bölgedeki emperyalist hedeflerinin olduğu gerçeği bir daha ortaya çıktı.

ERMENİSTAN, ULUSLARARASI SUÇLU PUTİN’İN ÜLKEDE TUTUKLANMASI İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, işgalci Rusya'nın aylardır dile getirdiği itirazlara rağmen bu hafta, Uluslararası Ceza Mahkemesinin Roma Statüsü’nü onaylanmak üzere parlamentoya gönderdiğini açıkladı. Bu aynı zamanda, Putin'in ülke sınırlarına girdiği taktirde tutuklanacağı anlamına geliyor.

RUSYA, ERMENİSTAN’DA WAGNER BİRLİKLERİ İLE DARBE Mİ YAPACAKTI?

Azerbaycan medyası APA, 8 Eylül 2023 tarihinde yayımladığı haberde, Ermenistan'da Wagner'in darbeye hazırlandığını yazdı. Ermenistan'da Paşinyan hükumeti yanlısı bir Telegram kanalı olarak bilinen Baghramyan 26, Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun Yevgeniy Prigojin'in ölümünden önce, Ermenistan'da 3000 paralı savaşçısının olduğunu belirtti. Putin Rusyası'nın asıl amacının ülkede mevcut Wagner paralı askerlerini kullanarak, Paşinyan ve ekibini iktidardan uzaklaştırmak istediği dile getirildi.

RUS YANLISI KURMAYLARDAN PAŞİNYAN’A DARBE GİRİŞİMİ

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 9 Eylül 2023 tarihinde Devlet Güvenlik Teşkilatı Başkanı Sarkis Hovhannisyan'ı görevden aldı. Görevden alınan Sarkis Hovhannisyan'ın yerine Artur Gasparyan’ın getirileceği bildirildi. Ermenistan Devlet Güvenlik Teşkilatı içinde yapılan bu değişikliklere ilişkin hiçbir açıklama yapılmadı. Sarkis Hovhannisyan, 28 Nisan 2023 tarihinde Devlet Güvenlik Teşkilatının başına atanmıştı. Hovhannisyan’ın görevden alınması, Rusya’nın paralı asker grubu Wagner’in katılımıyla planladığı darbeye ilişkin iddiaların yayıldığı bir ortamda gerçekleşti.

SARKİS HOVHANNİSYAN KİM?

Öte yandan Sarkis Hovhannisyan, Nikol Paşinyan’ın ekibinin bir üyesi değildi. Hovhannisyan, Karabağ’da 1991-1994 arasında katliamlar yapmış Türk katili Serj Sarkisyan’ın yönetiminden kalma bir memurdu. Sarkis Hovhannisyan’ın biyografisinde ise önemli detaylar bulunuyordu. 1968 yılında Erivan’da doğan Sarkis Hovhannisyan, Sovyetler Birliği ordusunun mensubu olarak Afganistan’da görev yaptı. Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırılarının başlangıcı olan 1990 yılından 1992 yılına kadar Ermeni ordusunda bulundu. Daha sonra Ermenistan Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanlığının üst düzey yetkililerinin güvenliğini sağlayan devlet dairesinde çalıştı ve Ermenistan Devlet Güvenlik Teşkilatında, korumadan daire başkanlığına kadar çeşitli görevlerde bulundu.

RUSYA, AFRİKA’DA YÜRÜTTÜĞÜ TAKTİĞİ ERMENİSTAN’DA DENEMİŞ OLABİLİR!

Rusya’nın Afrika ülkelerinde yaptırdığı darbelerin ardından devrilen başkanların yerine güvenlik teşkilatlarının başkanlarını ve milli muhafız komutanlarını terfi ettirdiği bilinmekte. Ermeni basınında çıkan haberlere göre Hovhannisyan, Rus istihbaratı ile yakın temas halindeydi ve Batılı istihbarat servisleri Paşinyan'a "köstebeği" yakın çevresinden derhal uzaklaştırmasını tavsiye etti.