Bülent Arınç: Her zaman Ukrayna’nın yanında haklı tezlerini savunacağım

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Ukrayna’nın 33. Bağımsızlık yıl dönümü resepsiyonuna katılım sağlayan Bülent Arınç, Kırım Haber Ajansına (QHA) konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2024 18:07
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 18:07
https://www.qha.com.tr/

Türkiye'nin başkenti Ankara'da, Ukrayna Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resepsiyonla ülkenin 33. bağımsızlık yıl dönümü kutlandı. Resepsiyona, 22. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katılım sağladı. Arınç, Kırım Haber Ajansına (QHA) özel açıklamalarda bulundu.

???? Bülent Arınç’tan QHA’ya özel açıklamalar ◾️ “Her zaman Ukrayna’nın haklı tezlerini savunmaya gayret ediyorum.” ◾️ “Ukrayna’ya karşı Rusya tarafından sürdürülen haksız ve yersiz savaşın bir an evvel bitmesini istiyoruz.” pic.twitter.com/FPKMvGjCzB

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) September 18, 2024

“UKRAYNA İLE İLİŞKİLERİMİZ ÇOK GÜÇLÜYDÜ”

TBMM Başkanı ve Başbakan Yardımcısı olduğu dönemlerde Ukrayna’daki yetkililer ile kurduğu temaslardan ve Ukrayna-Türkiye ilişkilerinden bahseden Bülent Arınç şu şekilde konuştu:

Ben çok mutluyum. Geçmişte Meclis Başkanıyken de Başbakan Yardımcısıyken de Ukrayna ile ilişkilerimiz çok güçlüydü. Ben herhalde dört beş defa gitmişimdir. Cumhurbaşkanı Yuşçenko zamanından beri tanıyorum. Benim meslektaşım ve karşımdaki muhatabının Litvin isimli bir Meclis Başkanıydı. Ama sonraları, Başbakan Yardımcısı olarak 2015-2016 yılına kadar Ukrayna ile ilişkilerimiz hep canlı gitti.

“UKRAYNA’YA KARŞI RUSYA TARAFINDAN SÜRDÜRÜLEN HAKSIZ VE YERSİZ SAVAŞIN BİR AN EVVEL BİTMESİNİ İSTİYORUZ”

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırıların bitmesini temenni eden Arınç, temennisini “Ukrayna’ya karşı Rusya tarafından sürdürülen haksız ve yersiz savaşın bir an evvel bitmesini istiyoruz. Türkiye bu konuda üzerine düşeni yapıyor.” ifadeleriyle belirtti.

“HER ZAMAN UKRAYNA’NIN YANINDA, ONUN HAKLI TEZLERİNİ SAVUNMAYA GAYRET EDİYORUM”

Bülent Arınç, devam eden savaşta Ukrayna tarafına olan desteğini devam ettireceğini “Geçmişte siyasette epey çalışmış birisi olarak; her zaman Ukrayna’nın yanında, onun haklı tezlerini savunmaya gayret ediyorum.” cümleleriyle ifade etti. 

Ayrıca Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar’ın ülkesini iyi bir şekilde temsil ettiğini ve Türkiye’de gerçekleştirdiği çalışmalarından memnuniyet duyduğunu belirtti. Arınç, konuşmasını daha güzel günlerde bu kutlamaları yapma dileğiyle sonlandırdı.

UKRAYNA BAĞIMSIZLIK GÜNÜ

Egemenliğini korumak için, terörist devlet Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimine karşı 30 aydır mücadele eden Ukrayna bugün 33. Bağımsızlık Günü’nü kutluyor ???????? pic.twitter.com/FiJohLJ3YY

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 24, 2024

Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu 24 Ağustos 1991 tarihinde, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90’ı Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi.

İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi nedeniyle Ukrayna bu yıl da Bağımsızlık Günü'nü savaşın gölgesi altında kutluyor.