Bodnar: Rusya kaçırılan Ukraynalı çocuklara askerî kamp kurduruyor

Savaş esirleri konusunu gündeme getiren Kırım Haber Ajansı (QHA) işgalci Rusya'nın esir aldığı Ukraynalı asker ve siviller hakkında Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar'dan değerlendirme aldı. Büyükelçi Bodnar, kaçırılan Ukraynalı çocuklara Rusya'da askerî kamp kurdurduklarını öğrendiklerini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2024 10:21
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2024 10:21
https://www.qha.com.tr/

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar (Vasyl Bodnar) işgalci Rusya’nın savaş esirlerine yönelik muamelesini ve Cenevre Sözleşmesi’ne aykırı tavrı hakkında Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmelerde bulundu. Ukraynalı savaş esirlerin insanî şartlarda kalmadığına dikkat çeken Büyükelçi Bodnar, binlerce savaş esirin ailesine yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar: Rusya kaçırılan Ukraynalı çocuklara askerî kamp kurduruyor @VasylBodnar pic.twitter.com/GJ7iwOh0vM

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 24, 2024

QHA’nın “Savaş esirlerinin yaşadığı bu vahşet nasıl çözüme kavuşturulmalı?” sorusuna verdiği yanıtta Bodnar, 23 Temmuz 2024 tarihinde Azovstal savunucularından bir savaş esiri ailesinin Büyükelçiliği ziyaret ettiğini ve böylelikle bir adım daha attıklarını ifade etti. Savaş esirleri konusunda Türkiye’nin desteğini de aldıklarını belirten Bodnar, Türk yetkililere teşekkür etti. Birleşmiş Milletler (BM) ve Kızılhaç gibi örgütlerin esir takası konusunda söz konusu duruma müdahale etmesi için gerekli çabanın sarf edildiğini dile getiren Bodnar, ayrıca bu noktada ombudsmanlar arasındaki görüşmelerin ve ilişkilerin önemli olduğuna vurgu yaptı.

RUSYA KAÇIRDIĞI UKRAYNALI ÇOCUKLARA ASKERÎ KAMP KURDURUYOR!

Ukraynalı askerlerin dışında sivillerin de esaret altına olduğuna dikkat çeken Bodnar, “On binlerce sivil toplama kamplarında diyebileceğimiz yerlerde bulunuyor. Ayrıca içlerinde Rusya tarafından kaçırılan ve zorla tutulan Ukraynalı çocuklarımız da var. Bu konuyla ilgili yeni bir bilgiye ulaştık. Çocuklarımızı askerî kampları kurmak için kullanacaklar. Onların kafalarına o Rus siyasetini sokmaya çalışacaklar. Bu bir savaş suçudur.” ifadelerini kullandı.

"RUSYA'NIN ULUSLARARASI HUKUKU İHLÂL ETTİĞİNİ ESİRLERİMİZ GERİ DÖNDÜĞÜNDE GÖREBİLİYORUZ"

Öte yandan Büyükelçi Bodnar, Türkiye Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç’un Ukrayna’daki esir kamplarına ve esirlerin ailelerine yönelik ziyaretinin çok önemli olduğunu söyledi. Aynı ziyareti Rusya’ya yapmayı planlayan ancak Putin idaresindeki Moskova’dan konuyla ilgili olumlu dönüş almayan Malkoç’un sarf ettiği çabaya minnettar olduklarını dile getiren Bodnar, “Biz ancak esirlerimiz geri döndüğünde onların ne durumda olduğunu görebiliyoruz. Onlara yemek vermiyor, işkence uyguluyorlar. Bu yüzden endişelerimiz çok büyük. Yani tam anlamıyla uluslararası hukukun ihlal edildiğini görebiliyoruz. Türkiye uluslararası arenada itibarı yüksek bir ülke olarak Rusya’ya karşı baskı uygulayabilir. Sayın Şeref Malkoç’un da Rusya’ya gideceğinden ve esir kamplarını ziyaret edeceğinden eminim.” dedi.

"ADALET ER YA DA GEÇ YERİNİ BULACAKTIR"

Bodnar, Putin’in bir gün uluslararası mahkeme önünde işlediği tüm savaş suçları nedeniyle yargılanacağından emin olduğunu dile getirdi. Bodnar sözlerine, “Er ya da geç adalet yerini bulur. Ama bu adalet yerini erken bulacaktır. Çünkü vatandaşlarımız çok büyük bir problemle karşı karşıya. Bizim görevimiz, mümkün olduğunca onları (Ukraynalı vatandaşları) rahata ve özgürlüğe kavuşturmaktır.” ifadeleriyle son verdi.